Vind hulp bij leerproblemen kleuter en schoolkind
Hulp bij leerproblemen. Kinderen met leerproblemen hebben ten opzichte van leeftijdsgenootjes van hetzelfde onderwijsniveau op één of meerdere gebieden meer moeite om mee te komen met de lesstof. Welke leerproblemen bestaan er wat kan je doen als het leren niet vanzelf gaat?
Leerproblemen kunnen op verschillende manieren ontstaan. Veelal is een externe factor de oorzaak, denk aan slecht onderwijs of bijvoorbeeld een scheiding van de ouders. Daarnaast kunnen leerproblemen veroorzaakt worden door een in aanleg aanwezige stoornis. Men spreekt dan van bijvoorbeeld van een leerstoornis of aandachtstekortstoornis. Dyslexie en Dyscalculie zijn bijvoorbeeld leerstoornissen en ADHD en ADD aandachtstekortstoornissen.
Boekentips (cognitieve) ontwikkeling kinderen:
- Kind in ontwikkeling, A.C. Bilo
- Ontwikkeling in vogelvlucht, M. Delfos
- Slim maar…, P. Dawson
- Executieve functies versterken op school, J. Cooper-Kahn
- Het hele brein, het hele kind, D. J. Siegel
- De lastige kleuter, B. van der Grift
- Uit de pas, C. Kranovitz
- Ik snap het wel, maar niet zo snel, E. Braaten
- Leren, Hoe? Zo!, T. Opgenhaffen
- De invloed van werkgeheugen op leren, S. Gathercole
Oorzaken leerproblemen
Allereerst kan de onderverdeling gemaakt worden tussen leerproblemen en leerstoornissen. Een leerstoornis wordt veroorzaakt door interne factoren, zoals de aanleg of een rijpingsstoornis van het centrale zenuwstelsel. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld een hoge of juist hele lage intelligentie en stoornissen zoals dyslexie, dyscalculie, ADHD, ADD, syndroom van Asperger, PDD-NOS en DCD.
Een leerprobleem wordt veroorzaakt door externe factoren, oftewel omgevingsfactoren. Denk bijvoorbeeld aan simpelweg een nare ervaring met een leerkracht of een problematische thuissituatie waardoor sociaal-emotionele of gedragsproblemen ontstaan. Ook kunnen medische problemen, zoals slecht kunnen horen of zien, een oorzaak zijn van leerproblemen.
Voorbeelden leerproblemen
Kinderen die niet goed mee kunnen komen op school kunnen problemen ervaren op verschillende gebieden. Hieronder is een lijstje opgenomen met voorbeelden van leerproblemen die regelmatig voorkomen bij kinderen.
Voorbeelden:
- Taalproblemen
- Spellingproblemen
- Leesproblemen
- Schrijfproblemen
- Rekenproblemen
- Leerachterstanden
- Werkhoudingsproblemen
- Huiswerkproblemen
- Concentratieproblemen
Signalen leerproblemen
Vaak worden leerproblemen in groep 3 en 4 voor het eerst gesignaleerd. Vanaf dat moment ligt de nadruk op het leren lezen en rekenen en moet het kind zich voor een lagere periode kunnen concentreren. Hoe kan je leerproblemen vroegtijdig ontdekken? De onderstaande signalen kunnen op leerproblemen duiden.
Signalen:
- Je kind heeft geen plezier in school
- Je kind reageert thuis de frustraties af van school
- Je kind verveelt zich op school
- De prestaties van je kind nemen opeens af
- Je hebt het gevoel dat je kind meer kan dan het op school laat zien
Leerstoornissen
Dyslexie en dyscalculie zijn leerstoornissen. Kinderen met dyslexie hebben hardnekkig problemen met het aanleren en vlot toepassen van lezen en spellen en kinderen met dyscalculie hebben hardnekkige problemen bij het aanleren en automatiseren van de basisvaardigheden van rekenen en wiskunde. Vroeg herkenning van de problemen en een gerichte aanpak zijn essentieel.
ADHD en ADD zijn aandachtstekortstoornissen. Kinderen met een aandachtstekortstoornis kunnen ook ernstige problemen met leren ervaren op school en/of bijvoorbeeld de sportvereniging. Het kunnen concentreren voor een langere periode is ingewikkeld. Een aangepaste manier van het aanbieden van lesstof is dan belangrijk en in sommige gevallen is medicatie onderdeel van de behandeling.
Het spreekt voor zich dat gedragsstoornissen, angststoornissen en pervasieve ontwikkelingsstoornissen (autisme) ook van grote invloed kunnen zijn op het leren en tot leren komen.
Lees meer over:
Tips en hulp bij leerproblemen
Lees het artikel met algemene tips bij leerproblemen en de artikelen met tips hoe je de taalontwikkeling, schrijfvaardigheden, leesvaardigheden en rekenvaardigheden van je kind kan stimuleren:
Ontwikkeling stimuleren bij leerproblemen:
Hulp bij leerproblemen
Leerproblemen kunnen van invloed zijn op de gehele ontwikkeling van het kind. Naast het niet mee kunnen komen op school kunnen kinderen door leerproblemen gepest worden, onzeker worden en bijvoorbeeld een negatief zelfbeeld en faalangst ontwikkelen. Zowel binnen als buiten op school kunnen verschillende zorgaanbieders ondersteuning bieden bij het behandelen van leerproblemen. De hulp kan gericht zijn op de sociaal-emotionele gevolgen van het leerprobleem en/of het inhalen van de leerachterstand in de vorm van bijvoorbeeld huiswerk- of studiebegeleiding (Remedial Teaching). Jouw huisarts of het Centrum voor Jeugd en Gezin bij jou in de buurt kunnen jullie helpen bij het vinden van de juiste zorg in de buurt.
Let op: Tussen de therapeuten bestaat een groot verschil in ervaring en kennis bestaan op het gebied van leerproblemen bij kinderen. Het is daarom raadzaam om navraag te doen naar de ervaring en kennis van de desbetreffende deskundige!
Welke therapeut biedt hulp bij leerproblemen?
Leerproblemen zijn van grote invloed op de persoonlijkheidsontwikkeling van kinderen. Er bestaan veel verschillende type zorgaanbieders die ouders en kinderen kunnen helpen bij het behandelen van leerproblemen. Welke therapeut heb je nodig voor welk probleem? Kijk in het overzicht welke verschillende zorgaanbieders ondersteuning bieden bij leerproblemen.
Vind een therapeut bij jou in de buurt
Verschillende zorgaanbieders bieden ondersteuning bij leerproblemen. Kijk op de Kinderzorgkaart van Kijk op Ontwikkeling voor een therapeut bij jou in de buurt die ondersteuning biedt bij leerproblemen kleuters en schoolkinderen.
Stel je vraag
Stel je vraag over leerproblemen bij kleuters en schoolkinderen aan één van de professionals van Kijk op Ontwikkeling. Of kijk of jouw vraag al eerder is beantwoord.