Vind hulp bij slaapproblemen baby
Het is heel normaal als een baby zichzelf even in slaap huilt. Dit kan heel even zijn of iets langer. Maar wat als dit huilen wel heel lang duurt? Wat als jouw baby heel slecht inslaapt en ’s nachts vaak wakker wordt? Vind op deze pagina hulp bij slaapproblemen baby. In Het baby slaapboek staan nog veel meer tips en is echt een aanrader voor elke ouder met jonge kinderen. Lees hier de boekrecensie.
Slecht slapen kan verschillende oorzaken hebben. Het is dan ook belangrijk om na te gaan wat de oorzaak zou kunnen zijn. Heeft jouw baby pijn of ergens last van, denk aan darmkrampjes, reflux of tandjes die doorkomen? Is jouw baby wel slaperig genoeg, heeft hij te veel prikkels gehad overdag, een vieze luier of bijvoorbeeld niet genoeg gedronken? Hoeveel uur slaap heeft een baby gemiddeld per dag nodig? Hoe krijg je een baby in een ritme en kan je een kind helpen beter te slapen? En waar vind je professionele ondersteuning als het jou allemaal even te veel wordt?
Boekentips leren slapen baby:
Tips voor als je baby slecht slaapt
In het artikel Leren doorslapen baby, dreumes en peuter lees je de 6 voorwaarden voor doorslapen, de 3 kernelementen van doorslapen en de belangrijkste 10 stappen voor het leren doorslapen van jouw baby, dreumes of peuter. Wij adviseren je om na het lezen van de onderstaande algemene tips dit artikel te lezen.
Ook kan het helpend zijn om inzicht te hebben in hoe veel kinderen per leeftijdsfase gemiddeld slapen en wakker zijn tussen de dutjes. Dit kan je lezen in het artikel Hoeveel slaap heeft een baby, dreumes en peuter nodig? Tot slot: Als jij moeite hebt op het ritme van jouw baby te ontdekken, kunnen voorbeeldroutines en slaapschema’s ondersteuning bieden bij het vinden van de juiste routine van jouw baby. Zie hier de voeding- en slaapschema’s voor baby’s per leeftijdsfase.
Uitgelicht:
Het baby slaapboek: Heel praktisch boek met allerlei schema’s en voorbeelden van routines. Met de tips uit dit boek kan je direct aan de slag.
Een slaaptrainer of wekker kan een handige tool zijn voor wat oudere kinderen. Zij weten dan wanneer zij uit bed mogen komen.
1. Een vast ‘bedritueel’
Baby’s hebben baat bij voorspelbaarheid van gebeurtenissen. Het volgen van een vast patroon (ritueel) voor het naar bed gaan geeft rust. Bijvoorbeeld eerst knuffelen, dan verschonen, pyjama aan en zachtjes een liedje zingen. Ook als je kind wakker wordt kan je een vast patroon inbouwen.
2. Een eigen slaapplek en vaste slaaptijden
In het kader van duidelijkheid en voorspelbaarheid is het belangrijk dat kinderen een vaste slaapplek hebben en vaste slaaptijden. De baby moet het verschil kennen tussen zijn bedje of wieg en de plekken waar hij mag spelen (box). Door vaste slaaptijden aan te houden ontwikkelt het kind ook een ritme in het slapen. Soms helpt het om je baby nog wat langer bij je op de slaapkamer te houden. Dit kan veilig in een co sleeper, zodat je kindje niet in je eigen bed ligt.
3. Een donkere kamer
Om het dag en nacht ritme te stimuleren is het raadzaam om de kamer ‘s nachts goed donker te maken en overdag de gordijnen open te laten. Als je baby wat ouder is kan het soms helpen om juist wat licht in de kamer te hebben met behulp van bijvoorbeeld een nachtlampje. Je hebt lampjes in de vorm van een knuffel die je mee in bed kan namen of juist lampjes die je in het stopcontact kan steken. Probeer uit wat voor jouw kindje het beste werkt.
4. Moe in bed leggen
Het is goed als jouw kind er aan went om in zijn eigen bed in slaap te vallen en hier dus niet altijd de nabijheid van papa of mama voor nodig heeft. Denk er aan dat het makkelijk is als jouw kindje wel moe genoeg is. Het is heel normaal dat jouw kindje een tijdje huilt voordat hij in slaap valt. Spreek met jezelf en je partner af dat dit huilen bijvoorbeeld 10 of 15 minuten mag duren voordat je bij je baby gaat kijken.
5. Een strak opgemaakt bedje / inbakeren
Sommige baby’s slapen erg onrustig en worden wakker door het bewegen van de eigen armen en benen. Een strak gemaakt bedje of het inbakeren van de baby kan voorkomen dat de armen en benen alle kanten op kunnen schieten. De deken of het lakentje kan opgemaakt worden tot de schouders van de baby, terwijl de voetjes tegen het voeteneinde liggen. Stop vervolgens de deken en/of lakentje lekker in, zodat uw baby stevig ligt en weinig kan bewegen. Voor het inbakeren zijn verschillende doeken verkrijgbaar. Ga wel goed de veiligheid om bijvoorbeeld oververhitting te voorkomen. Kijk in het boek Regelmaat en inbakeren voor meer tips over inbakeren.
6. Weinig contact maken en rust
Bij het naar bed brengen en als jouw baby ’s nachts wakker wordt niet te veel (oog)contact maken. Dit helpt jouw kindje beseffen dat het tijd is om te slapen en dat papa en mama niet wil ‘spelen’. Ook is het goed om in de avond te zorgen voor rust en prikkels zoals de televisie of harde muziek te voorkomen.
7. Babymassage en ’s avonds in bad
Sommige baby’ worden moe en rozig van een massage of in bad gaan (met rustgevende badproducten). Er bestaan verschillende cursussen voor babymassage in het land.
8. Zorg voor jezelf
Als bovenstaande tips niet helpen is het niet erg om (professionele) ondersteuning te zoeken. Ook kan het voor jezelf al helpen door de baby af en toe uit te besteden en ergens anders te laten slapen. Hierdoor krijg je zelf weer meer energie en kan je de nachten weer beter aan. Wil je het eerst zelf nog verder proberen? Kijk in het stappenplan of lees verder in Het baby slaapboek. Dit boek is een echte aanrader. Het geeft veel inzichten, praktische tips en schema’s die je uit kan proberen.
Slaaphulpjes:
Soms helpt ‘white noise’.
Of bijvoorbeeld een nachtlampje.
Hoeveel slaap heeft een baby nodig?
- Een pasgeboren baby moet bijkomen van de bevalling en slaapt de eerste dagen erg veel, ongeveer 16 tot 20 uur per dag.
- Baby’s tussen 1 en 3 maanden doen ongeveer 6 slaapjes van een paar uur per dag en slapen in totaal 16 tot 17 per dag.
- Baby’s tussen de 3 en 6 maanden ontwikkelen al een wat regelmatiger slaapritme en doen ongeveer 3 slaapjes per dag en slapen in totaal ongeveer 15 uur, waarvan ’s nachts 10 uur.
- Baby’s vanaf 6 maanden tot 1,5 jaar gaan langzaam over op 2 slaapjes per dag (ochtend en middag) en slapen ongeveer 14 uur in totaal, waarvan zij ’s nachts 8 tot 11 uur kunnen doorslapen.
Lees het artikel:
Welke therapeut helpt bij slaapproblemen?
Er bestaan veel verschillende zorgaanbieders. Kijk in het overzicht welke verschillende zorgaanbieders baby’s met slaapproblemen ondersteuning bieden. Hulp nodig bij het bepalen van de juiste professionele hulp? Gebruik de stappenplannen hieronder omschreven of neem contact op met het team van Kijk op Ontwikkeling.
Lees de artikelen:
Vind een therapeut voor slaapproblemen
Kijk op de Kinderzorgkaart van Kijk op Ontwikkeling voor een professionele hulp bij jou in de buurt. Verschillende therapeuten bieden ondersteuning bij slaapproblemen bij baby’s.
Hoeveel uur slaapt een baby gemiddeld?
Hoeveel uur slaap een baby nodig heeft verschilt van kind tot kind en daarom is ook niet precies te vertellen hoeveel uur een baby zou moeten slapen. Als jouw baby goed gezond is, is er niet direct een reden om je zorgen te maken als het slaapritme van jouw baby afwijkt van bovenstaand schema.
Nog meer tips slaapproblemen baby
Lees de artikelen:
- Wat is een goed bedritueel
- Tips als je kind niet wil gaan slapen
- Tips als je kind steeds uit bed komt
- Wat doe je als je kind niet doorslaapt
- Tips als je kind te vroeg wakker wordt
- Slaapproblemen als gevolg van verlatingsangst
- Slaapproblemen als gevolg van nachtelijke angsten
- Stappenplan: Hulp bij slaapproblemen kind
Zoek (professionele) ondersteuning voordat het jou echt te veel is geworden. Er bestaan verschillende therapeuten met veel ervaring op het gebied van slecht slapende baby’s en verschillende cursussen. Vraag advies aan één van de professionals van Kijk op Ontwikkeling en/of neem direct contact op met een therapeut bij jou in de buurt via de Kinderzorgkaart.