Wanneer baby zitten
Zitten is een grof motorische mijlpaal van kinderen in het eerste levensjaar. Net als draaien, rollen, tijgeren, optrekken, kruipen, staan en lopen. Wanneer kan een baby zitten? Ergens gedurende het eerste levensjaar kunnen baby’s zelfstandig zitten. Lees in dit artikel in welke maand gemiddeld.
Alle kinderen ontwikkelen zich in hun eigen tempo. Maar wanneer gaan kinderen gemiddeld zitten? Hoe verloopt de ontwikkeling van het zitten. En hoe kan ik het zitten oefenen met mijn baby? Hoe herken ik problemen in de motorische ontwikkeling van mijn baby en wanneer mag mijn kind veilig in een kinderstoel zitten? Lees snel verder in dit artikel.
Boekentips ontwikkeling baby:
Bovenstaande bekijk je via Bol
In dit artikel lees je:
- Wanneer kinderen gemiddeld zelfstandig kunnen zitten
- Hoe de ontwikkeling van zitten verloopt
- Linkjes naar spelletjes en activiteiten om het zitten te oefenen en stimuleren
- Wanneer kinderen in een kinderstoel kunnen zitten
Motorische ontwikkeling van je baby
Jouw baby ontwikkelt zich op allerlei ontwikkelingsgebieden. Denk aan de lichamelijke-, motorische-, sociaal-emotionele, cognitieve– en spraak en taal ontwikkeling. Zitten valt onder de motorische ontwikkeling van je kindje.
De motorische ontwikkeling kan je onderverdelen in de grove en fijne motorische ontwikkeling. Het zitten valt onder de grove motoriek van je kind. Er zijn nog andere mijlpalen binnen de grof motorische ontwikkeling te onderscheiden. Denk aan rollen, draaien, tijgeren, kruipen, staan en lopen.
Wil je meer lezen over de motorische ontwikkeling en mijlpalen binnen de grof motorische ontwikkeling? Lees dan onderstaande artikelen.
Of lees verder in dit artikel over de ontwikkeling van zitten en op welke leeftijd kinderen gemiddeld gaan zitten.
Lees ook de artikelen:
Ontwikkeling zitten baby
Hoe verloopt de ontwikkeling van het zitten van je baby? Voordat we aangeven op welke leeftijd gemiddeld een baby zelfstandig gaat zitten, is het belangrijk om iets over de ontwikkeling van het zitten te vertellen.
Er zijn namelijk verschillende stappen die je baby eerst moet kunnen om te zitten. Als je deze stappen of kenmerken kent en herkent, zal je beter kunnen inschatten wanneer jouw kindje toe is aan zelfstandig zitten. Lees verderop in dit artikel op welke leeftijd kinderen gemiddeld gaan zitten.
Wanneer kan een baby zitten? Kijk naar de ontwikkeling van je kind!
Op het moment dat jij een beetje snapt hoe de ontwikkeling van het zitten verloopt, kan je beter inschatten wanneer jouw kindje zelfstandig gaat zitten.
Kenmerken zitten baby per week
Het zitten verloopt in verschillende fasen. Eerst zal jouw baby met de nodige ondersteuning op schoot kunnen zitten, vervolgens zal het in een kinderstoel met steun in de rug kunnen zitten en uiteindelijk zal het zelfstandig op de grond kunnen zitten. Eerst nog met steun van de armen en handen en vervolgens voor langere tijd stabiel zonder deze steun.
In het artikel ontwikkeling zitten zijn deze kenmerken van het zitten per week uitgewerkt. Aan de hand van dit schema kan je kijken wat jouw baby kan en welke stappen hij waarschijnlijk gaat maken in de komende weken. Zie hieronder de link naar het artikel.
Lees ook het artikel:
Hoofdbalans belangrijk voor zitten
Voldoende balans van het hoofd is een belangrijke voorwaarde voor het (zelfstandig) kunnen zitten van je kind. Om in te kunnen schatten wanneer jouw baby zelfstandig gaat of kan zitten, kan je dus ook naar de hoofdbalans kijken.
De hoofdbalans is sterk afhankelijk van de ontwikkeling van de nekspieren. Baby’s trainen vanaf de geboorte al de nekspieren. In het begin door vanuit ruglig het hoofd opzij te draaien, vervolgens vanuit buiklig het hoofd wat op te richten en weer later door op schoot te zitten en het hoofd in balans te houden.
Het is belangrijk om baby’s veel speeltijd op de buik en de rug te geven, onder andere om jouw kindje de gelegenheid te geven de nekspieren spelenderwijs te trainen. Hoe verloopt de ontwikkeling van de hoofdbalans? En hoe kan je de hoofdbalans en nekspieren trainen en oefenen met je kindje?
In onderstaande artikelen over ontwikkeling hoofdbalans kan je per week zien wat jouw baby kan op het gebied van de hoofdbalans. In de artikelen spelletjes voor het spelen op de rug en spelletjes voor het spelen op de buik vind je leuke tips om de hoofdbalans en indirect het zitten van je baby te stimuleren.
Lees ook de artikelen:
Maar op welke leeftijd gaat een baby nou zitten?
Lees hieronder snel verder wanneer kinderen gemiddeld gaan zitten. Op welke leeftijd baby’s gemiddeld kunnen zitten met ondersteuning en op welke leeftijd zij gemiddeld helemaal zelfstandig kunnen zitten.
Wanneer kunnen baby’s zitten?
Gemiddeld kunnen baby’s rond de drie tot vier maanden één minuut met ondersteuning zitten. Vlak daarna zullen zij zelfstandig (zonder hulp) kunnen zitten. Wel nog met ondersteuning van de handen op de grond.
Rond de zeven tot acht maanden kunnen baby’s gemiddeld zonder hulp en ondersteuning van de handen zitten. In eerste instantie nog met een gekromde rug en al snel met een rechte rug en de benen gestrekt. Vervolgens kunnen baby’s rond de de tien en elf maanden ook vanuit lig zelf tot zitten komen.
Mijlpaal | Leeftijd in maanden dat 50% van kinderen dit kan |
Leeftijd in maanden dat 90% van kinderen dit kan |
Hoofdje is stabiel als kind rechtop zit op schoot |
2,2 |
3,8 |
De hoofdcontrole is goed bij rechtop trekken |
4,1 |
5,6 |
Je baby kan zitten zonder steun |
6,8 |
8,3 |
Wist je dat het leren zitten pas komt op het moment dat een kind in kruiphouding kan komen? Veel ouders weten dit niet… Het leren zitten en leren kruipen lopen dus tegelijkertijd met elkaar op!
Fases zitten in schema:
- 3 – 4 maanden: baby zit met steun
- 5 maanden: baby zit op schoot en kan een voorwerp vasthouden
- 5 – 6 maanden: baby kan op de grond zitten en gebruikt bij het zitten steun van de handen
- 6 maanden: baby zit op een hoge stoel (kinderstoel) en kan bengelend voorwerp grijpen
- 7 maanden: baby kan zelfstandig zitten op de grond, zonder handen op de grond te hoeven zetten
- 10 – 12 maanden: baby kan vanuit lig zelfstandig tot zitten komen
Wanneer gaat een baby draaien, zitten, tijgeren, kruipen, staan en lopen?
Lees ook het artikel: Grof motorische mijlpalen baby 0 – 1 jaar
Zoals eerder aangegeven ontwikkelen kinderen zich allemaal in hun eigen tempo. Je hoeft je dus niet gelijk zorgen te maken als jouw baby nog niet kan zitten. Maak jij je toch zorgen? Neem dan contact op met je huisarts en of het centrum voor jeugd en gezin bij jou in de buurt.
Wanneer in kinderstoel zitten?
Het is onverstandig om baby’s te lang te laten zitten. Bijvoorbeeld in een kinderstoel of buggy. Ook als zij al heel zelfstandig kunnen zitten is dit minder goed voor hun ontwikkeling. Kinderen kunnen dan een verkeerde houding aanleren en andere bewegingsvaardigheden zoals kruipen overslaan.
Maar wanneer kan ik een baby nou veilig in een kinderstoel laten zitten? De algemene richtlijn is dat kinderen zelfstandig moeten kunnen zitten en hun rug actief moeten kunnen strekken voor een korte periode. Dus bijvoorbeeld niet gestut en gesteund hoeven te worden met kussens om te kunnen zitten. Lees voor meer informatie onderstaande artikelen.
Lees ook de artikelen:
Problemen ontwikkeling
Heeft jouw baby problemen in de motorische ontwikkeling? Problemen met zitten? In onderstaand artikel zijn in schema signalen opgenomen die kunnen duiden op motorische problemen in de ontwikkeling van je baby. Maak jij je zorgen over de ontwikkeling van je kind, neem dan contact op met de huisarts en of het Centrum voor Jeugd en Gezin bij jou in de buurt.
Lees ook het artikel:
Ontwikkeling zitten oefenen
Wil je spelenderwijs de ontwikkeling van je kind stimuleren? Kijk op de volgende pagina voor allemaal leuke tips en spelletjes voor het stimuleren van de motorische ontwikkeling. Uitgelezen op onze website? Het boek Hey Baby is een heel leuk boek met ontzettend veel spelletjes die je met je baby kan doen. Ook een ideaal kraamcadeau!
Lees ook het artikel:
Elk kind ontwikkelt zich in eigen tempo
Omdat alle kinderen zich in hun eigen tempo en dus anders ontwikkelen, moet je altijd goed kijken of jouw kindje fysiek en geestelijk toe is aan een spelletje of activiteit. Vaak zijn op deze website dus leeftijden aangegeven bij een spelletje, maar let vooral ook goed op de signalen van je kind tijdens het spelen.
Oefenen zitten
Echt aan de slag met het oefenen van het zitten? Dan zal jouw kindje voldoende kracht in de nekspieren en (lage) rugspieren moeten ontwikkelen. Met verschillende spelletjes en activiteiten kan je dit spelenderwijs oefenen. Op de volgende pagina zijn activiteiten opgenomen om het zitten te stimuleren van je baby.
Lees ook de artikelen:
Wanneer is jouw kindje gaan zitten?
Hou oud is jouw kindje en kan hij of zij al zelfstandig zitten? Leuk als je jouw ervaring deelt! Dit kan door een reactie te plaatsen onderaan dit artikel.
Andere opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Deze kan je delen door onderaan dit artikel een reactie achter te laten en/of door ons te e-mailen.
Wanneer kan baby zitten samengevat:
Baby’s kunnen rond de 3 tot 4 maanden één minuut zitten met ondersteuning. Niet lang daarna kunnen zij zelfstandig (zonder hulp) zitten met ondersteuning van de handen op de grond. Vervolgens kunnen baby’s rond de 7 tot 8 maanden zelfstandig zitten, zonder hulp en ondersteuning van de handen. Eerst nog met een gekromde rug vervolgens met een rechte rug en de benen gestrekt vooruit. Uiteindelijk kan een baby rond de maanden 10 en 11 ook vanuit lig zelf tot zitten komen.