Artikel

Wanneer naar een kinderpsycholoog?

Artikel

Wanneer is het beter om met je kind naar een psycholoog te gaan?

Het opgroeien van een kind kan gepaard gaan met moeilijke periodes. Om allerlei redenen kan er zich een situatie voordoen waarbij het een goed idee is om professionele hulp in te schakelen. Zoals bijvoorbeeld psycholoog Leeuwarden. Hoe kun je weten of het beter is om met je kind naar een psycholoog te gaan? 

wanneer naar kinderpsycholoog

Wat doet een kinderpsycholoog?

Een kinderpsycholoog heeft een speciale expertise op het gebied van psychische aandoeningen bij kinderen en jongeren. Een kinderpsycholoog biedt therapie en behandeling aan kinderen en jongeren tijdens periodes waarin zij ervaren dat ze extra hulp nodig hebben. Daarbij kan behandeling geboden worden bij verschillende vormen van angst, piekeren, slaapproblemen, sociale problemen en het beheersen van emoties en gedachten. Naast kinderen en jongeren kunnen ook ouders en familieleden ondersteund worden bij diverse uitdagingen die zich voordoen tijdens de opvoeding.

Hulp inschakelen

Het is normaal dat kinderen en jongeren perioden in hun leven hebben waarin ze zich slechter voelen. Maar soms kunnen de problemen zo ernstig of langdurig zijn dat je als ouder eenvoudigweg niet in staat bent de negatieve patronen van het kind te doorbreken. Als ouder of familielid van een kind of jongere die zich niet lekker voelt, kan dit een lastige situatie zijn. Het is daarnaast niet makkelijk om te weten op welke manier je het kind het beste kunt helpen. Het feit dat jij als ouder er bent, luistert en bevestigt is helaas niet altijd voldoende. Soms is er professionele hulp nodig. Dan is de expertise van een kinderpsycholoog inschakelen een effectieve manier om het probleem aan te pakken.

Tekenen dat het niet goed gaat

Kinderen of jongeren kunnen op verschillende manieren uiten dat ze zich slecht voelen. Zo kunnen ze last krijgen van ernstige vermoeidheid, angst, concentratie- en slaapproblemen, irritatie of woede. Het komt ook voor dat problemen zich uiten in de vorm van lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, buikpijn of verandering in de eetlust. Soms kan een kind dat zich slecht voelt zichzelf gaan isoleren, bijvoorbeeld door niet langer met vrienden om te gaan, eerdere interesses op te geven of thuis te blijven van school. Deze veranderingen in het gedrag van het kind zijn duidelijke tekenen dat een kind zich slecht voelt.

Indien je ervaart dat je eigen vermogen om te communiceren en het kind te ondersteunen onvoldoende is om te helpen, dan is het misschien tijd om contact met een psycholoog op te nemen.  Een expert kan jou en je kind handvatten en hulpmiddelen aanreiken om met de problemen om te gaan.

Intakegesprek

Een traject met een kinderpsycholoog begint altijd met een intakegesprek. Daarin bekijkt de psycholoog de situatie van het kind, en probeert zich een beeld te vormen van wat er speelt. Daarbij kijkt men ook naar de ouders en eventuele broertjes en zusjes. Op zo’n manier kan worden vastgesteld op welk vlak er ondersteuning geboden kan worden, en wat de beste behandelmethode is.

Lees ook het artikel: Wat doet een kinderpsycholoog en jeugdpsycholoog?

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties