Artikel

Museum geschikt voor kinderen

Artikel

Leuke en geschikte musea voor kinderen

Op zoek naar een geschikt uitje voor je kind en het gezin? Bezoek een keer een leuk museum geschikt voor kinderen. Maar wat zijn geschikte en leuke musea voor kinderen? Hieronder is een lijst te vinden van kindvriendelijke musea per provincie.

Veel musea spelen tegenwoordig ook in op kinderen. Door leuke speurtochten en soms speciale activiteiten voor kinderen te organiseren. In verschillende musea kan je ook een partijtje of kinderverjaardag vieren. Een bezoek aan een museum is niet alleen heel erg leuk uitje, maar vaak ook nog heel educatief en leerzaam!

Museum geschikt voor kinderen Zuid-Holland

Op zoek naar een museum geschikt voor kinderen in Zuid-Holland? Ontdek de meest kindvriendelijke musea van Zuid-Holland. Mis je nog een kidsproof museum op de lijst? Laat een berichtje achter onderaan het artikel. Dan nemen wij de suggestie op in de lijst.

1. Kinderboekenmuseum – Den Haag

Je kan door de tentoonstelling lopen, klauteren en rennen. Ontdek al je favoriete kinderboeken op een ludieke manier. Geschikt voor 2 – 4 jaar, 4 – 6 jaar, 6 – 8 jaar, 8 -12 jaar en ouder.

Bezoek de website: www.kinderboekenmuseum.nl

2. Museon / Omniversum – Den Haag

Films / documentaires in 180° graden bekijken. Leer over de natuur, klimaat en alle wonderen van de wereld. Geschikt voor 4 – 6 jaar, 6 – 8 jaar, 8 -12 jaar en ouder.

Bezoek de website: www.omniversum.nl

3. Legoland Discovery Centre – Scheveningen

Misschien meer een attractiepark dan een museum. Maar ook heel leerzaam en educatief met creatieve workshops en evenementen. Bouw, speel en leer! Tip: combineer het bezoek eventueel met Sea Life in Scheveningen. Geschikt voor 2 – 4 jaar, 4 – 6 jaar, 6 – 8 jaar, 8 -10 jaar en ouder.

Bezoek de website: www.legolanddiscoverycentre.com

4. Sciense centre – Delft

Spelenderwijs in contact komen met sciense. Vaak vakantieprogramma’s en activiteiten. Geschikt voor 4 – 6 jaar, 6 – 8 jaar, 8 -12 jaar en ouder.

Bezoek de website: www.tudelft.nl/sciencecentre

5. Corpus – Oegstgeest

Ontdek alles over het lichaam van de mens. Je loopt letterlijk op een interactieve manier door het menselijk lichaam. Een bijzondere ervaring. Geschikt voor 6 – 8 jaar, 8 -12 jaar en ouder.

Bezoek de website: www.corpusexperience.nl

6. Naturalis – Leiden

Een heel bijzonder museum voor kinderen. Een enorme tentoonstelling met objecten uit de natuur. De opgezette dieren en de enorme dinosaurussen spreken uiteraard tot de verbeelding. Geschikt voor 2 – 4 jaar, 4 – 6 jaar, 6 – 8 jaar, 8 -12 jaar en ouder.

Bezoek de website: www.naturalis.nl

7. Wereldmuseum – Leiden en Rotterdam

Elke zondag zijn er activiteiten voor kinderen in dit museum. Ook zijn er leuke speurtochten voor kinderen en kan je een kinderfeestje hier vieren. Geschikt voor 4 – 6 jaar, 6 – 8 jaar, 8 -12 jaar en ouder.

Bezoek de website: https://leiden.wereldmuseum.nl/  en https://rotterdam.wereldmuseum.nl/

8. Miniworld – Rotterdam

Madurodam leuk? Dan ga je dit ook leuk vinden. Miniworld is een overdekte miniatuurwereld. Niet alleen erg leuk om naar te kijken, maar ook erg educatief. Vaak speciale thema’s en dagen en kinderfeestjes mogelijk. Geschikt voor 2 – 4 jaar, 4 – 6 jaar, 6 – 8 jaar, 8 -12 jaar en ouder.

Bezoek de  www.miniworldrotterdam.com

9. Villa Zebra – Rotterdam (vanaf 2 jaar!)

Een kunstmuseum saai voor kinderen? Dit is een speciaal kunstmuseum voor kinderen! Heel interactief, leuke tentoonstellingen, doe-dingen en workshops. Geschikt voor 2 – 4 jaar, 4 – 6 jaar, 6 – 8 jaar, 8 -12 jaar.

Bezoek de website: www.villazebra.nl

10. Marinier museum – Rotterdam (vanaf 4 jaar)

Ontdek alles over deze bijzondere elite-eenheid. Een heel stoef interactief museum. Kinderen kunnen alles zelf beleven en zelfs echt op missie gaan en de hindernisbaan proberen. Geschikt voor 4 – 6 jaar, 6 – 8 jaar 8 -12 jaar en ouder.

Bezoek de website: www.mariniersmuseum.nl

11. Maritiem museum – Rotterdam

In dit museum is veel voor kinderen te doen. Vaak ook erg leuke activiteiten in schoolvakanties. Leer alles over de maritieme geschiedenis van Nederland! Geschikt voor 4 – 6 jaar, 6 – 8 jaar, 8 -12 jaar en ouder.

Bezoek de website: www.maritiemmuseum.nl

12. Rijksmuseum van de Oudheden – Leiden

Het oude Egypte (mummies!) en romeinen spreken kinderen altijd aan. Ook kan je een speurtocht doen voor kinderen en een rondleiding boeken. Geschikt voor 4 – 6 jaar, 6 – 8 jaar, 8 -12 jaar en ouder.

Bezoek de website: www.rmo.nl

13. Hortus Botanicus – Leiden

Verschillende leuke speurtochten en thema’s voor kinderen. Ook kinderfeestjes. Geschikt voor (4 – 6 jaar,) 6 – 8 jaar, 8 -12 jaar en ouder.

Bezoek de website: www.hortusleiden.nl

14. Space Expo – Noordwijk

Alles over de ruimte. Een spannende ontdekkingstocht voor jong en oud. Leuk en bijzonder is de tentoonstelling met voorwerpen die echt in de ruimte zijn geweest. Geschikt voor 6 – 8 jaar, 8 -12 jaar en ouder.

Bezoek de website: www.space-expo.nl

15. Onderwijsmuseum – Dordrecht (vanaf 0 jaar)

Heel verrassend museum voor jong en oud. Heel leuk voor het hele gezin. Activiteiten en tentoonstellingen voor de allerkleinste kinderen. Geschikt voor 0 – 2 jaar, 2 – 4 jaar, 4 – 6 jaar, 6 – 8 jaar, 8 -12 jaar en ouder.

Bezoek de website: www.onderwijsmuseum.nl

16. Archeon museum park – Alphen aan den Rijn

In dit open lucht museum leer je over de geschiedenis van Nederland. Prehistorie, romeinen en middeleeuwen. Ontdek en beleef het op een interactieve manier. Geschikt voor 4 – 6 jaar, 6 – 8 jaar, 8 -12 jaar.

Bezoek de website: www.archeon.nl

Museum geschikt voor kinderen Noord-Holland

Op zoek naar een museum geschikt voor kinderen in Noord-Holland? Wat zijn de meest kindvriendelijke musea van Noord-Holland. Mis je nog een kidsproof museum uit Noord-Holland op de lijst? Laat een berichtje achter onderaan het artikel. Dan nemen wij de suggestie graag op in de lijst.

1. Marinemuseum – Den Helder

Een echt maritiem museum geschikt voor kinderen. In het museum kan je een mijnenveger, een ramschip en een onderzeeër bezoeken! Ontdek ook de bijhorende gebouwen. En leer alles over de Nederlandse Marine. Geschikt voor (6 – 8 jaar,) 8 -12 jaar en ouder.   

Bezoek de website: www.marinemuseum.nl

2. Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers – Den Helder

Leer alles over de reddingsbrigade. Het museum is ingericht voor kinderen. Zo is er een VR experience, navigatiespel,  en een windturbine! Ervaar de kracht van de zee. Leer knopen leggen in een reddingsboot klimmen en meer…! Geschikt voor 4 – 6 jaar, 6 – 8 jaar, 8 -12 jaar en ouder.   

Bezoek de website: www.reddingmuseum.nl

3. Fort Kijkduin – Huisduinen

Leer over de prachtige geschiedenis van het fort. Hoe leeft een soldaat in een fort? Maar er is veel meer te beleven! Leer ook over de natuur en de omgeving. Daarnaast is er een imposant Noordzeeaquarium. Spannend en actief door de ondergrondse tunnels. Kortom, een echte belevenis voor jong en oud. Geschikt voor 4 – 6 jaar, 6 – 8 jaar, 8 -12 jaar en ouder.   

Bezoek de website: www.fortkijkduin.nl

4. Zuiderzeemuseum – Enkhuizen

Hoe was het dagelijks leven van de mensen die aan de Zuiderzee woonden voordat de Afsluitdijk er was? Het museum is grotendeels in de openlucht. Voor kinderen  is er een puzzeltocht, oudhollandse spelletjes en kan je je verkleden in klederdracht. Geschikt voor 4 – 6 jaar, 6 – 8 jaar, 8 -12 jaar.  

Bezoek de website: www.zuiderzeemuseum.nl

5. Museum Stroomtram – Hoorn-Medemblik

Een stukje geschiedenis over de stoomtram. Niet alleen een museum, maar ook een echte rit met een nostalgische stoomtram! Hierdoor leuk voor het hele gezin. Ook een speurtocht mogelijk voor kinderen. Tip: combineer het bezoek met kasteel Radboud Medemblik. Geschikt voor 2 – 4 jaar, 4 – 6 jaar, 6 – 8 jaar, 8 -12 jaar en ouder.

Bezoek de website: www.stoomtram.nl

6. Museum van de 20ste eeuw – Hoorn

Leuk voor jong en oud. Ontdek hoe je opa en oma vroeger leefden. Kinderen kunnen veel zelf doen en ervaren. Wisselende exposities vaak op kinderen gericht. Geschikt voor 2 – 4 jaar, 4 – 6 jaar, 6 – 8 jaar, 8 -12 jaar en ouder.

Bezoek de website:  www.museumhoorn.nl

7. Huis van Hilde – Castricum

Heel leuk museum gericht op archeologie. Leer over de geschiedenis van Noord-Holland. Voor kinderen is er veel te doen. Zo is er een Archeolab, waar je zelf vondsten mag aanraken en van dichtbij bekijken. En in de Archeohotspot mag je zelf archeologisch onderzoek doen! Ook is er een speurtocht, Archeogame en interactieve zandbak. Geschikt voor 4 – 6 jaar, 6 – 8 jaar, 8 -12 jaar.  

Bezoek de website: www.huisvanhilde.nl

8. NEMO Science Museum – Amsterdam

Een museum over wetenschap en techniek. Maar op een zeer interactieve en leuke manier voor kinderen. Je kan veel zelf ervaren en echte experimenten uitvoeren. Ook kan je een enorm grote reactiebaan zien. Geschikt voor 4 – 6 jaar, 6 – 8 jaar, 8 -12 jaar en ouder.   

Bezoek de website: www.nemosciencemuseum.nl

9. Scheepvaartmuseum, Amsterdam

In het Scheepvaartmuseum ontdek je de maritieme geschiedenis. Bijzondere schilderijen, scheepsmodellen, navigatie-instrumenten en wereldkaarten. Speciaal voor kinderen zijn er speciale activiteiten. Spectaculair is uiteraard het enorme VOC-schip (een replica van Oost-Indiëvaarder Amsterdam). Je kunt echt aan boord van dit schip gaan!  Geschikt voor (6 – 8 jaar,) 8 -12 jaar en ouder.  

Bezoek de website: www.hetscheepvaartmuseum.nl 

10. Broekerveiling – Broek op Langedijk

Leer alles over de (oudste) veiling van Nederland en doe ook zelf mee met de veiling! Leuke rondleidingen, expedities, rondvaarten en activiteiten voor kinderen. Ook dieren en speeltuintje. Een bezoekje waard! Geschikt voor 4 – 6 jaar, 6 – 8 jaar, 8 -12 jaar en ouder.   

Bezoek de website: www.broekerveiling.nl

11. Museum Beeld en Geluid – Hilversum

Een museum over de interactieve wereld van media. Kinderen kunnen zelf nieuws maken, de kracht van advertenties ervaren, verhalen vertellen als een filmmaker en eigen games ontwerpen en spelen. Genoeg te doen dus! Geschikt voor (6 – 8 jaar,) 8 -12 jaar en ouder.   

Bezoek de website: www.beeldengeluid.nl

12. Boerderij- en Rijtuigmuseum Vreeburg – Schagen

Heel mooi om te zien. Een gerestaureerde 17e -eeuwse stadsboerderij. De inrichting met authentieke meubels in de stijl van 1900. In het Rijtuigmuseum staat een mooie collectie koetsen, speelwagens, sjezen en tilbury’s van rond 1900. Voor kinderen is er een doe-boekje met opdrachten en is er in de herfstvakantie een doe-middag. Ook kunnen kinderen zich verkleden. Geschikt voor 4 – 6 jaar, 6 – 8 jaar, 8 -12 jaar en ouder.   

Bezoek de website: www.museumvreeburg.nl

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties