Artikel

Online veiligheid kinderen

Artikel

Hoe leert u uw kind over online veiligheid?

Kinderen zitten op steeds jongere leeftijd op het internet. Dat is af te leiden aan het gemiddelde schermgebruik. Uit het jaarlijkse Iene Miene Media-onderzoek blijkt dat kinderen tot 6 jaar gemiddeld 100 minuten per dag achter een scherm zitten. Dat is een toename in vergelijking met een jaar eerder. 

Ouders beseffen zich vaak niet dat er bepaalde gevaren gemoeid zijn met de online aanwezigheid van hun kinderen. Het is dan ook van groot belang dat kinderen leren over online veiligheid. 

Waarom is bescherming met een VPN of andere middelen belangrijk?

Het lijkt voor zich te spreken dat iedereen die het internet gebruikt moet nadenken over de veiligheid. Toch is dat niet voor iedereen vanzelfsprekend. Jaarlijks worden namelijk 2,3 miljoen mensen slachtoffer van cybercrime. Het gaat hierbij onder andere om identiteitsfraude. 

Via een slecht beveiligde verbinding of phishing weten kwaadwillenden de informatie van gebruikers te achterhalen en te stelen. Deze vorm van cybercrime kan voorkomen worden met een VPN. Dit is een extra veiligheidslaag die de locatie van de gebruiker beschermt. Een voorbeeld hiervan is de VPN van Surfshark. Dit zijn andere gevaren waar men mee te maken kan krijgen:

  • Phishing – Een e-mail of website die zich voordoet als een bekend bedrijf. Het doel is dat de lezer vertrouwelijke informatie opgeeft. Denk hierbij aan een pincode of cvc code.
  • Malware – Dit is de overkoepelende benaming voor alle software die bedoeld is voor kwaadaardige doeleinden. Het kan gaan om software die programma’s stopt of gegevens steelt. 
  • Ransomware – Dit is software die met name gebruikt wordt om bedrijven af te persen. De ransomware legt systemen plat of slaat klantgegevens op. Pas als losgeld betaald wordt zal het systeem of de gegevens weer vrijgegeven worden.  

Specifieke online gevaren voor kinderen 

Kinderen kunnen met bovenstaande gevaren te maken krijgen, maar ze kunnen met nog veel meer online gevaren te maken krijgen.

  • Beelden die niet geschikt zijn voor kinderen – Het is heel goed mogelijk dat kinderen beelden te zien krijgen die niet voor hen geschikt zijn. 
  • Grooming – Het internet is een plek waar volwassenen makkelijk contact kunnen maken met kinderen. Volwassenen doen zich vaak jonger voor en proberen met kinderen af te spreken. Dit wordt ook wel digitaal kinderlokken genoemd. 
  • Cyperpesten – Dit is het online pesten van leeftijdsgenoten. De gevolgen van cyberpesten kunnen groot zijn. Het kan leiden tot een laag zelfbeeld en zelfs depressie. 

Leer kinderen veilig internetten

Het is bijna onmogelijk om continu in de gaten te houden wat kinderen online doen. Daarom is het van belang om een aantal preventieve maatregelen te nemen.

  • Praat over veilig internetten – Praat met kinderen over de online gevaren en zorg dat problemen die ze ervaren bespreekbaar zijn. 
  • Stel ouderlijk toezicht in – Er is software die het mogelijk maakt bepaalde inhoud af te schermen. Hiermee kan ook schermtijd ingesteld worden en het online gedrag gevolgd worden. 
  • Plak de webcam af –  Door de webcam af te plakken kunnen hackers geen beelden maken. 
  • Gebruik kindvriendelijke websites – Laat kinderen gebruikmaken van kindvriendelijke zoekmachines en websites. YouTube Kids is een goede optie. 

Bescherm kinderen tegen online gevaar

Het is duidelijk wat de gevaren zijn van de online wereld. Dankzij de gegeven maatregelen kunnen kinderen veiliger internetten en leren hoe ze zich in de digitale wereld moeten gedragen. 

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties