Mijn zoontje van 7 jaar volgt al meer dan een jaar zwemles en het wil
maar niet lukken. Hij is heel houterig en traag in zijn bewegingen. Wat kan ik hieraan doen en zijn er kinderen die nooit kunnen zwemmen?
Uit uw vraag begrijp ik dat u vermoedt dat de motorische vaardigheid van uw zoon de oorzaak van de langdurige zwemlessen zou kunnen zijn. Hierdoor duurt het leren zwemmen eigenlijk te lang waardoor kind en ouders er geen plezier meer aan beleven. Bovendien stijgen de kosten ook flink voor het behalen van het A-diploma.
Oorzaken problemen zwemmen
Regelmatig blijkt dat zwemlessen moeizaam verlopen bij kinderen. Er zijn diverse oorzaken voor aan te wijzen:
- Het ontwikkelingsniveau van het kind (motoriek)
- Onvoldoende spierkracht
- Angst voor water
- Erg watervrij zijn
Bij uw zoon lijkt de eerste oorzaak het geval te zijn, maar andere factoren kunnen mede een rol spelen. Ik ga naar aanleiding van uw vraag vooral in op het ontwikkelingsniveau van het kind.
Motorische ontwikkeling
Kinderen van 2 tot 6 á 7 jaar hebben een voorkeur voor symmetrisch bewegen. Dat wil zeggen bewegingen met 2 armen en/of 2 benen tegelijk en op dezelfde manier, zoals bijvoorbeeld de beenbeweging bij rugzwemmen. Sommige kinderen leren dan ook eerder goed rugzwemmen dan buikzwemmen. Ook vinden kinderen het in deze fase moeilijk om 2 dingen tegelijk te doen. Bijvoorbeeld bij de schoolslag om armen én benen op een tegengestelde manier te bewegen. Asymmetrische bewegingen en het kruisen van de lichaamsmiddenlijn zijn ook nog moeilijk in deze fase van de motorische ontwikkeling. Daarom kan de borstcrawl erg moeilijk aan te leren zijn.
Andere problemen
- Er zijn ook kinderen die angstig zijn voor water; bijvoorbeeld voor het loskomen van de bodem of voor bewogen worden. Zij durven niet te drijven en leren hun lichaam onvoldoende te sturen in het water.
- Andere kinderen kunnen te watervrij zijn waardoor ze lang hun eigen manier van zwemmen blijven volhouden en het nut van een mooie slag niet inzien, maar met hun eigen manier van zwemmen onvoldoende krachtig vooruit komen.
- Sommige kinderen hebben een achterstand in hun motorische ontwikkeling. Deze maakt dat het aanleren van nieuwe bewegingspatronen extra moeizaam en trager verloopt dan voor andere kinderen.
Daarbij komt dat veel zweminstructeurs te precies omgaan met de regels die gehaald moeten worden om het A-diploma te halen. Het doel van het zwemmen is veilig en voldoende kunnen zwemmen en niet of je je benen nou precies recht kunt sluiten of wellicht een beetje scheef.
Houterig bewegen
U vertelt dat uw zoon ook heel houterig en traag in zijn bewegingen is. Het valt dus niet alleen op bij het zwemmen maar in zijn hele motoriek. Wellicht worden zijn schoolprestaties zoals met gymnastieklessen, buiten spelen en schrijven er ook door beïnvloed.
Ik zou u daarom willen adviseren contact op te nemen met een kinderoefentherapeut of kinderfysiotherapeut bij u in de buurt om zijn motorische ontwikkeling nader te laten onderzoeken. Het beste overlegt u dat eerst even met uw huisarts. Vraag ook even op school na (bij de leerkracht van vorig schooljaar wellicht) of hen iets is opgevallen omtrent zijn bewegen (grove – én fijne motoriek, dus zowel gym lessen, spelen als schrijven en knutselen).
Kinderoefen- of kinderfysiotherapeut
Hoe kan een kinderoefen- of kinderfysiotherapeut uw kind ondersteuning bieden? Hij/zij kan uw kind onderzoeken en dan oefeningen doen die de motorische ontwikkeling bevorderen. Er zijn specifieke oefeningen die het zwemmen ondersteunen zoals bewegingen waarbij de armen en benen tegengesteld bewegen. Bijv. spelletjes met springen en klappen of gooien of oefeningen die leiden tot minder angstig bewegen. Ook kan de therapeut het kind leren te reflecteren op het eigen handelen met als doel meer lichaamsbewust te worden en meer zelfvertrouwen te krijgen. De therapeut past het programma precies aan de specifieke problemen van het kind aan. Veel kinderen die problemen ondervinden met het zwemmen, halen al tijdens de therapie periode vlot hun zwemdiploma. Ik hoop dat u met deze tips uit de voeten kunt en u kunt altijd vrijblijvend contact met mij opnemen.