Mijn zoontje van 6 is verlegen en ik ben bang dat hij daarom gepest zal worden. Wat kan ik als ouder doen om pesten te voorkomen?
Rollen bij pesten
Wat er op school gebeurt heeft u niet in de hand. Wanneer een kind wel of niet gepest gaat worden is ook heel onvoorspelbaar. Elk kind loopt het risico gepest te worden. Pesten vindt vaak plaats als groepsproces waarin elk kind een eigen rol heeft. Zo kun je verschillende rollen bij pesten onderscheiden; pester, meeloper, omstander, slachtoffer, buitenstaander en de helper. Afhankelijk van de groepssamenstelling, neemt ieder kind een rol aan.
Pesten voorkomen?
Dus het wel of niet gepest worden kunt u niet voorkomen. Wat u wel kunt doen is zorgen dat uw zoon voor zichzelf op leert komen en weerbaar te zijn, zodat hij zelf het eventuele pesten de kop in kan drukken. Kinderen die sterk staan worden niet snel slachtoffer van pesterijen en kunnen andere kinderen helpen die gepest worden.
Tips voor het leren sterk staan:
- Leer uw zoon voor zichzelf en anderen op te komen. Kinderen moeten al op jonge leeftijd nee durven zeggen. de beste plek om dit te oefenen is binnen het gezin.
Geef uw kind vertrouwen en laat hem op zichzelf vertrouwen. Geef complimentjes voor de dingen die hij zelf probeert. - Leer uw zoon een sterke lichaamshouding aan. Rechtop, hoofd recht vooruit, schouders naar achter, mensen aankijken en met duidelijke stem praten.
Leer hem om hulp te vragen. Aan jou, maar ook aan de leerkracht en anderen die ze vertrouwen. Laat thuis merken dat u zijn vragen serieus neemt. - Vind u het zelf moeilijk om uw zoon dit te leren, laat hem meedoen aan een weerbaarheidstraining, bijv. STA STERK training van Stichting Omgaan met Pesten of een kindercoach kan uw zoon hierbij helpen.
- Probeer conflicten op te lossen door erover te praten. Kinderen leren het meest van voorbeelden. Als u zelf waardering en respect hebt voor mensen die anders zijn, leert uw zoon dat ook.
- Bemoei u zo min mogelijk met de keuze van vrienden of vriendinnen. Laat uw zoon zelf beslissen wie hij uitnodigt en respecteer dit ook.
- Zorg voor een goed contact met school. Weet wie het aanspreekpunt is en weet met wie uw kind goed contact heeft. Benut daarnaast kansen om in gesprek te komen, zoals ouderavonden.