Ik heb een zoon van vijf jaar die opeens heel slecht alleen durft te slapen. Wij hebben hem één avond bij ons in bed genomen en nu wil hij niet meer anders. Hiervoor sliep hij altijd door. Hoe leren wij onze zoon weer opnieuw doorslapen?
Veiligheid
Uw zoon heeft 1 nacht ervaren hoe het is om bij papa en mama te slapen en wil niet anders meer. Jullie aanwezigheid heeft waarschijnlijk een gevoel van veiligheid gegeven, waarna hij weer door kon slapen. En dit bevalt hem, deze veiligheid. Niet helemaal duidelijk in uw vraag is of hij wel begint in zijn eigen bed en ’s nachts als hij wakker wordt bij jullie komt of dat hij helemaal niet meer in zijn bed wil slapen. In de beantwoording ga ik er vanuit dat hij niet meer in zijn bed wil slapen.
Nachtmerries
Uit onderzoek blijkt dat rond de leeftijd van 5-6 jaar er een piek is in het aantal nare dromen, onrustig slapen en nachtmerries. Dit heeft waarschijnlijk te maken met wat het kind overdag heeft meegemaakt en met eventuele angsten of conflicten die nog blijven doorspelen tijdens de slaap. In deze leeftijd zitten kinderen ook in een overgangsfase in hun ontwikkeling. Als uw kind voorheen altijd doorsliep, zou dit een oorzaak kunnen zijn. Als uw kind naar heeft gedroomd die bewuste avond, is hij daar misschien bang van geworden. Hij heeft de veiligheid ervaren van zijn ouders en wil in die veiligheid blijven.
Bij ouders in bed?
Afhankelijk van hoe u als ouder de opvoeding benadert, kunt u er voor kiezen om er geen probleem van te maken en zo lang als hij het nodig heeft deze veiligheid te bieden. Dit zal dan ook vanzelf weer over gaan. Vanuit ouders kan de angst zijn dat hun kind afhankelijk wordt van in bed slapen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen zeker niet afhankelijker worden van het in bed slapen bij de ouders. Kinderen worden namelijk onafhankelijk als aan hun behoefte van voldoende nabijheid en veiligheid is voldaan. Dan voelen zij zich sterk genoeg om het zelf te doen. Het is een fase van voorbijgaande aard, er is geen kind wat voor altijd bij zijn ouders wil blijven slapen.
Neem angst serieus
Het is wel zinvol om, als er sprake is van angst bij uw kind, dit bespreekbaar te maken en weg te nemen. Neem het serieus, luister naar zijn angst en kijk waar u deze angst kan ombuigen naar een positief gevoel. Ook het lezen van prentenboeken over dit thema kan een hulpmiddel zijn. Als u dit zelf lastig vindt, kan een kindercoach hier hulp bij bieden.
Soms kan een hulpmiddel helpen om alleen te slapen:
Tips en stappenplan
Wilt u als ouder uw kind niet bij u in bed hebben, dan kunt u ervoor kiezen om met een stappenplan uw kind weer terug naar zijn eigen bed te krijgen. Een voorbeeld van zo’n stappenplan is de methode Kids skills. Uitgangspunt van Kids skills is, dat bijna elk probleem kan worden gezien als een vaardigheid die geleerd of nog verbeterd kan worden. Voor uw zoon zou dit in dit geval kunnen zijn “ik slaap in mijn eigen bed”.
In een aantal stappen leert uw kind deze vaardigheid. Hieronder een korte beschrijving: eerst gaat u samen met uw kind de voordelen van de vaardigheid onderzoeken, daarna geeft het kind de vaardigheid een naam, hij kiest een Totemfiguur, een held die hem kan helpen bijv. superman, die durft alles, dus ook alleen in bed slapen. Hij kiest supporters, die helpen hem bij het leren van het alleen slapen in bed, daarna gaat hij oefenen, belangrijk is dat het met kleine stapjes gaat en fouten maken mag. Aan het eind laat u uw kind een feestje vieren als het gelukt is! De methode Kids skills kunt u zelf doen met uw kind, de methode staat beschreven in een boek en werkboek. Een kindercoach kan ook altijd hulp bieden bij een kids skills traject als u dit prettiger vindt.
Ons dochtertje van bijna 1.5 wilt al enkele maanden niet meer doorslapen , ze wordt meerdere malen per nacht wakker en wordt pas rustig als we haar bij ons in bed nemen. Ze valt wel elke avond rustig in haar eigen bedje in slaap.
We hebben haar al van 2 slaapjes op de dag naar 1 gedaan maar dat haalt ze vaak niet omdat ze snachts niet aan haar rust komt.
Wat kunnen wij eraan doen zodat zei weer lekker doorslaapt in haar eigen bedje
Beste Lindsay,
Kijk ook even op het forum over slaapproblemen. Hier zijn verschillende vragen gesteld en tips gegeven. Ook kan je even kijken op de volgende pagina voor tips.
Voor adviezen op maat kan je op de Kinderzorgkaart zoeken naar een zorgaanbieder bij jou in de buurt.
Succes en vriendelijke groet!
Hoi Lindsay,
Je dochter is 1.5 jaar en jullie zijn pas overgaan naar 1 slaapje op een dag. 1 Slaapje op een dag kan op deze leeftijd inderdaad voldoende zijn. Maar soms zie je dat kinderen er nog niet genoeg aan hebben. Misschien is het nu zelfs wel zo dan ze het soms wel redt met 1 slaapje en soms ook niet. Kijk dus goed naar je dochter. Wordt ze in de ochtend al moe wakker. Leg haar dan lekker in bed voor een (kort) ochtendslaapje. Laat haar dan ongeveer 45 minuten slapen en maak haar dan wakker. Dan is ze in de middag ook weer moe om ook weer te slapen.
Slaapt ze maar 1 slaapje op een dag, leg haar dan echt pas in de middag weer in bed. Anders wordt de tijd tussen het middagslaapje en de avond te groot. En dan wordt de nacht ook een stuk moeilijker.
Aan de andere kant is het natuurlijk ook zo dat op dit punt je dochter er aan gewend is om bij jullie in bed te mogen slapen. Het kan dus ook zo zijn dat ze blijft mopperen tot jullie haar in bed nemen. Op het moment dat je de slaaptijden overdag goed krijgt, dan kun je ook weer proberen om haar in haar eigen bed te laten liggen. Zorg ook voor een niet al te late bedtijd in de avond.
Mocht je met behulp van deze tips er toch niet helemaal uit komen, of het slapen gaat niet goed (genoeg). Denk er dan eens aan om hulp te zoeken. Op het moment dat een probleem te complex is om met 1 mailtje op te lossen, dan is het ook echt te complex. Vaak zijn er meerdere oorzaken en pak je er maar eentje aan, dan kan het zijn dat dit niet voldoende is. Dit wil niet zeggen dat het verkeerd advies is, maar wel dat er meerdere dingen mis gaan en er dus meerdere dingen aangepakt zouden moeten worden.
Mocht je naar meer hulp op zoek willen gaan, kijk dan eens op mijn website wat ik voor je zou kunnen betekenen. Je mag me natuurlijk ook altijd bellen als je meer vragen hebt over een slaapcoachtraject. Ik ben te bereiken op telefoonnummer 06-12320496.
Groetjes,
Inge de Heer
de Kinderslaapcoach
in**@de****************.nl
06-12320496
Mijn zoontje van 6 heeft sinds een tijdje last van slaapwandelen. Vroeger deed hij het weleens als hij hoge koorts had, maar tegenwoordig is het bijna dagelijkse kost. Net om 21:30u werd hij weer wakker en stond hij naast zijn bed te jammeren en op en neer te lopen. Uiteraard heb ik er al veel over gelezen en heb ik geleerd hem niet wakker te maken en hem gewoon rustig weer terug in zijn bed te leggen. ‘S nachts wordt hij weer wakker en wil hij bij ons in bed slapen. Laatst stond hij zelfs een keer beneden alleen in de keuken, waar ik gelukkig wakker van werd.
De volgende morgen kan hij zich nooit iets herinneren van zijn nachtelijke escapades en moet hij er zelfs om lachen.
Toch maak ik me zorgen. Hij heeft lang op onze kamer geslapen (bij gebrek aan Kinderkamer in Amsterdam), maar sinds kort in een nieuw huis, mét eigen kamer, slaapt hij daar. Dat vindt hij helemaal niks. Mijn gevoel zegt dat er een verband is tussen het alleen slapen en het slaapwandelen. En wellicht de start van groep 3?
Warme groet,
Een bezorgde moeder.
Mijn dochter is 5 en wil niet in haar eigen kamer / bed slapen. Ik heb alles al geprobeerd , tot zelf een bed in de vorm van een auto. Ik ben nu een jaar uit mekaar met de papa en ben verhuisd. Ze woont ook full-time bij mama. Toch weet ik niet waarom ze niet in bed wil slapen. Ik ben een beetje moedeloos. Ik kruip elke keer vroeg mee in bed. Maar heb zelf weinig avond ontspanning.
Hoi
Ons zoontje nu 2,5 heeft het al langere tijd moeilijk met slapen. Hij wil graag dat we bij hem zijn tot hij in slaap is gevallen. Als je beweegt of opstaat raakt hij in paniek en begint hard te huilen.
( ook tijdens het middag dutje )
Als hij slaapt gaan wij vaak naar beneden. Ook wordt hij meerdere keren per nacht huilend wakker. Wij gaan dan weer bij hem liggen en vaak slapen wij dan naast hem op een matras omdat steeds heen en weer gaan vervelend is.
Onze zoon gaat vrolijk in bed liggen en lijkt zijn kamer leuk te vinden.
Een paar maanden geleden is hij uit angst ( tijdens de storm) uit angst uit zijn ledikant gevallen ( gesprongen met slaapzak en al) hierdoor was zijn ledikant niet meer veilig en moest hij in 1 dag over naar een peuter bed ( niet ideaal zo’n snelle overgang )
Uitleggen is ook erg lastig ( onze zoon loopt achter in het begrijpen en spreken van taal)
Wij leggen wel alles uit en bespreken veel maar wij weten niet wat hij wel / niet begrijpt.
Wij zijn al naar een osteopaat geweest
Hebben een speciale deken besteld
Ook hebben wij geprobeerd iets verder te gaan zitten ( dat we wel dichtbij zijn maar niet naast hem )
Maar tot nu toe werkt niks
En het duurt nu al zo lang.
Heeft u tips ? Wij horen graag van u