Mijn jongste dochter blijft het gedrag van haar oudere zus steeds kopiëren, wat kan ik daar tegen doen?
Kopieergedrag
Kopieergedrag is een natuurlijk proces. Jonge dieren leren door te kopiëren. Doordat ze kijken wat hun moeder doet en vervolgens na te doen, stijgt hun overlevingskans in de natuur. Kinderen kopiëren ook spelenderwijs het gedrag van hun ouders. Vanaf baby af aan leren we door na te doen. Zo leren kinderen lachen, lopen en praten. Ook ander gedrag en gewoonten die we als ouders hebben, worden overgenomen. Kortom, kinderen leren van de voorbeelden die ze voor handen hebben.
Tips voor eigen identiteit
En zoals u in uw vraag stelt kopieert uw jongste dochter het gedrag van haar oudste zus.
Als uw jongste dochter gedrag kopieert om nieuwe vaardigheden te leren is dit heel waardevol en nuttig. Belangrijk is in de gaten te houden dat uw jongste dochter een eigen identiteit ontwikkelt. Dit kan op verschillende manieren:
- Benoem de kwaliteiten van uw jongste dochter en bespreek samen waar zij goed in is.
- Bespreek de verschillen tussen de 2 dochters, in positieve zin, natuurlijk. Wat zijn hun talenten? Misschien is bijvoorbeeld de één beter in rekenen en de ander in spelling. Kan de één goed rennen en is de ander misschien heel lenig?
- Als uw dochters veel met elkaar optrekken, bekijk dan of u dit iets kan verminderen door ze met eigen leeftijdsgenoten te laten spelen, eigen hobby’s en sporten te kiezen. Dit ook naar aanleiding van het ontdekken van je talenten, kwaliteiten en eigen kracht.
- Wat ook altijd goed werkt en vaak leuk is om over te hebben is om ouders en kinderen te vergelijken; waarin lijk je op vader, moeder of zelfs oma of opa? Je kan bijvoorbeeld goed tekenen, dit kon opa ook heel goed. Dan wordt het vergelijkingsgebied van uw jongste dochter verbreed.
- Laat het verschil duidelijk zijn dat uw oudste dochter de oudste is en dus meer mag en kan en dat u daar andere afspraken mee maakt. Leg uit dat uw jongste dochter nu eenmaal de jongste is en dat, als zij zo oud is als haar zus, deze afspraken ook met haar gemaakt zullen worden. Dan is de plek in het familiesysteem duidelijk, dit is prettig voor zowel uw oudste dochter als uw jongste dochter.
- Achterhaal wat de reden is dat uw jongste dochter het gedrag van haar zus kopieert. Wat is haar ”winst” om haar zus na te doen? Als dit bekend is kan met deze kennis het gedrag omgebogen worden. Kopieert u jongste dochter bijvoorbeeld uit onzekerheid haar grote zus, dan is het goed om met dit aandachtspunt aan de slag te gaan en haar de vaardigheden te leren om te geloven in zichzelf zodat ze vol zelfvertrouwen met haar eigen kwaliteiten, talenten en eigen kracht haar leven kan leiden.
Daar de vraag algemeen was, zijn dit algemene tips om een kind zijn eigen identiteit te leren kennen. Wilt u meer weten of heeft u naar aanleiding hiervan een specifieke vraag, dan beantwoorden wij dit graag.
Vindt u of uw jongste dochter het moeilijk om haar eigen kwaliteiten en krachten te benoemen, dan kan een kindercoach helpen om samen op ontdekkingsreis te gaan om dit bij haarzelf te laten ontdekken.
In ons gezin is het precies andersom. Onze oudste dochter van bijna 17 doet haar jongere zusje van 14 na. Ze wil hetzelfde kapsel, dezelfde kleding, speelt dezelfde spelletjes op de iPad. Onze jongste dochter is het echt beu! Ondanks hun leeftijdsverschil zitten ze vanaf groep 3 in dezelfde klas. Nu zitten ze in de 4e klas van de middelbare school. Ze zitten nu al die tijd niet in dezelfde klas maar wel op dezelfde school in hetzelfde leerjaar. Ze fietsen met een hele groep meiden naar school en zijn dus ook met dezelfde meiden bevriend. De jongste wil ook wel met een vriendin afspreken zonder haar zus erbij en dat snap ik heel goed. Heeft u tips voor ons? Ik denk dat onze oudste dochter zo aan haar zusje hangt uit onzekerheid.