Mijn dochter van 13 jaar zit veel op internet, msn en hyves. Nu hoor en lees ik nare berichten over cyberpesten. Hoe kan ik controleren bij mijn dochter wat zij doet zonder dat zij zich gecontroleerd voelt?
Internet
Ik begrijp de zorg. Veel ouders hebben geen goed overzicht wat hun kinderen op internet doen. Ik vergelijk het zelf altijd met leren omgaan met het verkeer. Als je kind klein is en je leert hem oversteken, fietsen in het verkeer, ben je erbij, geef je het voorbeeld en de informatie over de verkeersregels. Eigenlijk geldt dit ook voor Internet, het digitale verkeer. Ook hier kun je je kind begeleiden en de “verkeersregels” uitleggen en het voorbeeld geven.
Tips
Hieronder een aantal tips wat u als ouder kunt doen om inzicht te krijgen in de activiteiten van uw kind op internet:
- Zet de computer in de woonkamer, dan kunt u uw dochter zien als zij achter de computer zit.
- Praat geregeld met uw dochter over wat ze online doen en met wie ze praten en toon interesse als je kind iets wil vertellen of laten zien. Grijp gebeurtenissen uit het nieuws over pesten aan voor een goed gesprek. Wat vindt zij ervan, maakt iemand in haar omgeving dit mee, wat zou zij doen als het haar overkomt.
- Surf regelmatig samen met uw dochter. Neem de tijd om te zien wat uw kind op het internet doet, wat haar interesses zijn en leer zelf ook werken met de programma’s die uw kind gebruikt.
- Help uw dochter een nickname of e-mailadres te kiezen waaruit geen persoonlijke informatie kan worden afgeleid. Voorkom vooral suggestieve namen zoals ‘lovelygirl’.
- Maak duidelijk aan uw dochter om geen persoonlijke gegevens aan onbekenden te geven (adres, telefoonnummer, bankrekeningnummer, etc.).
- Maak uw dochter duidelijk dat de virtuele wereld een schijnwereld is, want wat gepresenteerd wordt als echt, kan een verzinsel zijn. Iemand die zich voordoet als een meisje van 15, kan een man van 40 zijn.
- Zorg dat er een goede virusscanner op uw pc staat en ververs regelmatig de bijbehorende database van bekende virussen. Vraag uw kind het u te melden wanneer de pc ‘raar’ doet.
- Word ‘vriend’ van uw dochter op hyves. Bent u ‘vriend’ van uw dochter, dan kunt u haar activiteiten makkelijk en ontspannen volgen. Heel veel kinderen hebben hun ouders en familie als vrienden toegevoegd.”
- Relativeer het gevaar (wees niet bang). Gebeurtenissen als de facebookmoord is echt een uitzondering. Uit onderzoek blijkt dat 4 procent van de kinderen wel eens digitaal wordt gepest, laat staan dat zo’n pesterij uitmondt in een fatale steekpartij. Wapper niet paniekerig met berichten over dreigtweets en moorden. Doet u dat wel, dan voelt uw dochter zich onbegrepen: ‘Mijn moeder weet écht niks van internet, ik heb het op Hyves en Facebook gewoon fijn’. Dan zal ze ook minder open naar u toe zijn.
- Spioneer alleen in noodgevallen. Er bestaat zwaar geschut: spionagesoftware waarmee ouders elke toetsaanslag van hun kinderen kunnen nagaan. Voor noodgevallen is die software heel geschikt, want meisjes die al in de armen van loverboys vielen, moeten tegen zichzelf en cyberlokkers worden beschermd. Maar op de meeste kinderen heeft spioneren een averechts effect. Stel uw dochter komt erachter, dan vertrouwt ze u als ouder nooit meer. Zij gaat dan naar de bibliotheek om, onbespied, over seks te chatten of dreigtweets te versturen.
- Merkt u dat uw dochter anders gaat reageren, niet meer op internet wil, somber en teruggetrokken wordt en vermoedt u dat haar virtuele leven daar debet aan is. Als zij niet met u wil praten, roep dan hulp in van bijv. een kindercoach.