Vraag en antwoord

Dochter 16 jaar puberteit en niet weg te slaan van telefoon en internet, wat aan doen?

Vraag en antwoord

Mijn 16 jarige dochter is op dit moment behoorlijk aan het puberen. Zij is niet weg te slaan van haar telefoon en is de hele dag in de weer met het onderhouden van sociale contacten via WhatssApp en Facebook. Door de mobiel is van haar lieve sociale karakter thuis niks meer te merken.. Het verbieden van het gebruik tijdens bijvoorbeeld het avondeten of het kopje thee na schooltijd zorgt voor veel wrijving en conflicten. Hoe kan ik haar laten inzien dat er meer is dan alleen die telefoon?

Losmaken ouders

Uw dochter zit zoals u ook al aangaf midden in de puberfase oftewel de adolescentiefase. Dit is de fase waarin uw dochter zich van u , de ouder, wil losmaken en heeft ze een sterke behoefte aan vriendschappen met leeftijdgenoten. Ze besteedt dus ook meer tijd aan haar vriendschappen dan aan familiezaken.

Manier van communiceren

Voor kinderen is de mobiel, het internet helemaal geïntegreerd in hun leven en het is hun manier van communiceren met elkaar. Omdat wij, de ouders, hier niet mee opgegroeid zijn, is het soms lastig voor te stellen, dat dit apparaat niet even uitkan. De verleiding van met iedereen altijd in contact kúnnen staan, leidt al makkelijk tot het voortdurend met iedereen in contact wíllen staan. Voor sommige tieners, en dus ook uw dochter, is het moeilijk zich los te rukken van die levenslijn met de rest van de wereld. Alle tijd wordt dus veelvuldig besteed aan social media via haar mobiel.

Duidelijke afspraken

Of ze nu wel een kopje thee wil drinken of niet, het is belangrijk om duidelijke afspraken te maken over het gebruik van haar mobiel. Laat haar hier ook zelf over nadenken. Als zij met iemand praat, hoe vindt zij het dan als iemand ineens gaat sms’en tussendoor. Besteedt hierin ook aandacht wanneer ze wel haar mobiel mag gebruiken en wanneer het niet kan. Je kan afspreken met tijden, bijvoorbeeld tussen 5 en 7 is de mobiel uit, de rest van de tijd mag hij aan. Of afspreken op welke momenten hij uit moet, bijvoorbeeld onder het eten, als je met iemand in gesprek bent, tijdens het sporten. Hiermee kan ze ook zien dat de mobiel best lang aan mag, en op redelijk korte momenten uit moet zijn. Belangrijk is wel dat iedereen zich in het gezin zich aan deze afspraken houdt, dus ook de ouders.

Toon interesse

Daarnaast kan het goed werken om interesse te tonen in haar mobiel en alle social media waar ze zich mee bezig houdt. Vraag eens tijdens het eten, of ze nog een leuk YouTube filmpje heeft gezien en of ze die straks aan jou wil laten zien. Kijk of je kunt aansluiten op haar Facebook en Twitter, niet alleen om te zien wat ze doet, ook om op deze manier met haar te communiceren. Drink eens tussendoor een virtueel kopje thee met haar of nodig haar via de WhatssApp uit voor een uurtje naar de stad zonder mobiel. Belangrijk is om het positief te benaderen, er begrip voor te hebben dat haar mobiel erg belangrijk is en dat zij leert zich bewust te worden van haar mobiel gebruik. Succes!

Social media

Wilt u zelf of uw kind meer leren over social media, dit kan binnenkort. Dan starten Henrike Kloosterman en Sies van Brunschot met het geven van workshops over social media ‘Wat doe jij online’, de do’s and dont’s van internet gebruik door jongeren. Er is een workshop voor de ouders en er is een workshop voor de jongeren. Meer informatie zal binnenkort op deze website te lezen zijn. Wilt u nu alvast meer informatie, neem u dan contact op via in**@ki************.net of in**@co************.nl .

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties