Ik maak mij zorgen over mijn zoon van 5. Hij heeft altijd honger, heeft geen verzadigd gevoel en er lijkt geen rem op te zitten. Hij is erg groot: 1.30 meter lang en net 5 jaar. Hij kan heel boos en verdrietig zijn, maar ook heel erg lief/behulpzaam en gevoelig. Ik heb zelf problemen met eten van kinds af aan en ik zie heel veel van mezelf in hem terug en wil niet dat eten ook zijn hele leven een obsessie blijft. Graag uw hulp/advies.
Normale eetlust?
Hartelijk dank voor uw interessante vraag. Uw zoontje is behoorlijk lang voor een kind van 5 jaar lees ik uit uw verhaal. Niet gek dat hij een flinke eetlust heeft! Het lijkt mij goed om het gewicht te laten beoordelen door een professional (diëtist). Mogelijk is uw kind van prima gewicht en voelt hij de behoefte wel heel goed aan?
Verzadigd gevoel
Om een verzadigend gevoel te krijgen zou ik adviseren om vezelrijk eten aan uw kind aan te bieden. Vezels binden zich aan water en geven een voller gevoel in de maag. Denk aan een extra portie fruit, een beetje snoeptomaatjes of plakjes komkommertjes tussendoor en een extra opscheplepel groenten bij de warme maaltijd. Dit kan ook leuk gecombineerd worden binnen een broodmaaltijd, bijvoorbeeld plakjes appel op een boterham met appelstroop of een rijstewafel met pindakaas en plakjes banaan.
Honger of dorst?
Vezels krijgen we niet alleen binnen via groenten en fruit maar vinden we ook veel in volkoren producten als bruin brood, volkoren crackers, volkoren biscuits, zilvervliesrijst en/of volkoren pasta. Vindt uw kind de volkoren varianten niet lekker, dan zijn er eventueel nog ‘witte’ alternatieven met extra toegevoegde vezels. Sommmige kinderen verwarren honger met dorst, een groot glas water extra voor de maaltijd helpt wellicht.
Kauwen is belangrijk
Voorkom veel hap slik weg producten zoals bijvoorbeeld: kadetjes, smeerworst, appelmoes en knijpfruit. Kauwen is namelijk voor de verzadiging ook erg belangrijk. Ik hoop dat u iets kan met deze antwoorden.
Persoonlijk dagmenu
Mogelijk kan het nog eens zinvol zijn om contact op te nemen met een dietist van bijvoorbeeld Voedingsadviesbureau De Winter. Zij kunnen een persoonlijkdagmenu maken welke rekening zal houden met zijn behoefte. Indien deze adviezen onvoldoende werken en sprake is van een achterliggend probleem van het obsessief eten, is het raadzaam om contact op te nemen met bijvoorbeeld een kindertherapeut, kinderpsychloog of andere professional. Ik wens u veel succes, u kunt altijd vrijblijvend contact met mij opnemen.
Hallo,
bovenstaand verhaal klinkt heel erg herkenbaar voor onze zoon… Ik was en ben heel benieuwd hoe het eea verlopen is de afgelopen jaren sinds de post in 2015. Hopelijk kan ik hier een antwoord op krijgen?
Groetjes!