Gezinnen hebben door de crisis op dit moment te kampen met snel veranderende (financiële) omstandigheden en onzekerheden, zoals verlies van baan of minder inkomen, hierdoor hebben mensen meer geldzorgen. De spanningen die dit oplevert kunnen leiden tot een scheiding. Een scheiding heeft grote gevolgen voor kinderen. Hoe kun je als ouders hier het beste mee omgaan?
Belangrijk is: Gescheiden als partners = nog steeds samen als ouders!
Ouders, gescheiden of niet, moeten elkaar in hun rollen als moeder en vader blijven aanvullen.
Gevolgen scheiding
Mogelijke gevolgen van een scheiding voor het kind kunnen zijn:
- verstoorde rust, regelmaat en stabiliteit, vooral direct na de scheiding
- boosheid, angst, verdriet, eenzaamheid, schuldgevoel en het gevoel partij te moeten kiezen
- verhuizen: een ander huis, andere plaats, een andere school
- verlies van vriendjes, familie, vertrouwde leerkrachten
- een nieuw leven in een stiefgezin.
Emoties
Door de verandering van de thuissituatie door een scheiding, kunnen kinderen emoties opkroppen en negatief gedrag gaan vertonen als verminderde schoolprestaties, grenzen verleggen, zowel thuis, op school als op straat. Kinderen kunnen depressief worden of later zelf relatieproblemen ervaren. De emoties die kinderen kunnen ervaren als gevolg van een scheiding zijn woede, verdriet, schuldgevoel, onzekerheid, angst tot opluchting.
Harmonie
Belangrijk voor ouders is de scheiding zo goed als het kan in harmonie te laten verlopen. Als ouder zit je zelf vol emoties en moet je zelf veel verwerken en aan de veranderingen wennen. Dit is heel begrijpelijk. Binnen deze achtbaan van emoties zal er toch voor de kinderen een gezamenlijke beste oplossing gevonden moeten worden, bijvoorbeeld door middel van een ouderschapsplan.
Ouderschapsplan
Het doel van een ouderschapsplan is het behartigen van de belangen van de kinderen door afspraken te maken over zorg, opvoeding, omgang, informatie-uitwisseling en kinderalimentatie. Tevens heeft het ouderschapsplan als doel verbinding te brengen tussen de ouders. Ouders steken beiden energie niet in het bestrijden van elkaar, maar in het investeren in een goede en duurzame oplossing. Om een goed ouderschapsplan op te stellen is het belangrijk dat je bij het kind erachter komt hoe hij of zij de scheiding ervaart, wat het effect van de scheiding zal zijn, wat zijn/haar wensen zijn en in welke ontwikkelingsfase het kind zit. Vind je het als ouder moeilijk om een ouderschapsplan op te stellen of om bovenstaande informatie bij uw kind te achterhalen, dan kunt u altijd hulp vragen aan een kindercoach of andere hulpverlener met betrekking tot scheidingen.
Tips
- Wat kan je als ouder doen om de scheiding voor een kind zo goed mogelijk te verwerken?
- Blijf goed luisteren naar je kind
- Open en eerlijke communicatie met de kinderen
- Stel je kind gerust
- Lees samen met je kind informatie of een boek over scheiden
- Maak je kind geen partij in het conflict, geen ruzie over zaken die je kind aangaan.
- Gun elkaar als ouder de tijd met de kinderen
- Communiceer als ouders met elkaar, laat kind geen boodschapper zijn
- Zeg niets of positieve dingen over de andere ouder, een kind is loyaal aan allebei.
- Kinderalimentatie, betaal dit zonder problemen te maken.
- Zorg voor stabiliteit na de scheiding
- Zorg goed voor jezelf
Steun voor kind
Kinderen hebben tijdens en na een scheiding veel steun en uitleg nodig. De belangrijkste steun moet toch van de ouders komen, hoe moeilijk dit soms ook is. De omgeving van het kind (opa/oma, leraar, buurvrouw etc.) kan dan ook de nodige steun bieden. Door het kind afleiding te bieden, door wat extra aandacht te geven, als luisterend oor en objectieve gesprekspartner. Vanuit de school kan bijvoorbeeld begrip getoond worden wanneer het leren een tijdje minder goed gaat.
Contact ouders
Wanneer de ouders in staat zijn ook na de scheiding nog samen zorg te dragen voor de kinderen, door regelmatig contact te hebben (soms ook even met het oude gezin bij elkaar te zijn) en elkaar de aanwezigheid van de kinderen ook te gunnen, zullen de kinderen de scheiding eerder verwerken en beter een plaats kunnen geven. Wanneer de conflicten ook na de scheiding doorgaan, zal dit het kind veel verdriet doen en de scheiding extra moeilijk maken.
Extra hulp nodig?
Een scheiding is helaas niet altijd te voorkomen, maar door er open, eerlijk en met begrip voor de gevoelens van het kind mee om te gaan kan er wel voor gezorgd worden dat het kind er zo min mogelijk last van ervaart. Blijft uw kind toch veel boosheid, angst of verdriet ervaren, dan kan een kindercoach of andere hulpverlener een helpende hand bieden.
Workshops
Woont u in de omgeving Rijnmond, dan kan Toermalijn Kindercoaching u helpen bij het opstellen van een ouderschapsplan. Voor kinderen biedt Toermalijn kindercoaching de workshop ‘kind van 2 ouders-omgaan met scheiding’, hierin wordt ingegaan op de gevoelens die kinderen kunnen hebben, hoe ze scheiding verwerken, hoe ze omgaan met verandering en het contact met beide ouders en dat ze leren hun eigen plek in te nemen in de nieuwe situatie. Daarnaast zijn natuurlijk ook individuele trajecten met kind mogelijk.