Baby’s en kinderen met griep hebben vaak (hoge) koorts, keelpijn, hoofdpijn, een loopneus, hoesten, spierpijn en ze zijn vaak moe en hebben weinig eetlust en kunnen overgeven. Griep is besmettelijk en wordt veroorzaakt door een virus (influenza virus). De koorts houdt normaal gesproken niet langer dan 4-5 dagen aan.
Behandeling griep
Behandeling van griep is niet goed mogelijk. Er zijn wel antivirale medicijnen in de handel die de ernst van de ziekte kunnen verminderen, zo wordt geclaimd door de fabrikant. Het effect is helaas niet erg overtuigend en de kans op bijwerkingen is aanwezig. Om die reden worden deze medicijnen normaliter alleen bij hoog- risico patiënten (met een verzwakte weerstand) toegepast.
Paracetamol wordt veel toegepast als pijnstiller, veel drinken is gewenst en bij hoge koorts is het verstandig niet te veel dekens op bed te leggen omdat dat de temperatuur alleen maar opdrijft.
Preventie griep
Voorkomen is beter dan genezen: dus mijdt het contact met grieppatiënten. Was regelmatig de handen want het influenza virus wordt niet alleen via druppeltjes in de lucht (hoesten, niesen) verspreid maar ook door handen schudden! Daarnaast is het zinvol voor mensen met een verhoogd risico (o.a. ouderen boven de 60 jaar, suikerpatiënten, long-, hart-, nierpatiënten) om een griepvaccinatie te halen. De huisarts zal u daarvoor in het najaar uitnodigen. Hierdoor is de kans dat u griep krijgt duidelijk veel kleiner of de ernst van het ziektebeeld zal beperkter zijn. Het risico op bijwerkingen van betekenis van de vaccinatie is zeer gering.
Huisarts
Wanneer moet u contact zoeken met uw huisarts? Altijd als u zich erg ongerust maakt. Ook wanneer de koorts langer dan 4-5 dagen duurt, of als die na een paar dagen gezakt is en dan plotseling weer stijgt. Wanneer het kind erg suf is en niet wil drinken is er ook meer reden om je ongerust te maken.
Meer betrouwbare informatie vindt u op thuisarts.nl/griep