Bron foto: www.news-medical.net en www.huidziekten.nl
Roodvonk (scarlatina) is een ziekte die door een bacterie veroorzaakt wordt, de bètahemolytische streptococ. De ziekte kenmerkt zich door een keelontsteking, soms hoge koorts en een kippenvel- achtige, bijna schuurpapier- achtige rode uitslag over het hele lichaam, die meestal op de romp begint, zich verder uitbreidt en vaak vooral duidelijk is in oksels en liezen. Rondom de mond is er meestal geen uitslag (het “narcosekapje”).
Incubatietijd
De incubatietijd (de tijd die verloopt tussen besmetting en het ontstaan van de eerste ziekteverschijnselen) duurt 2-7 dagen.
Verschijnselen
Hoewel de ziekte de laatste tijd in Nederland meestal mild verloopt, kan men flink ziek zijn. Het begint met keelpijn, snel oplopende koorts, 40º is geen uitzondering, pijnlijke klieren onder de kaakhoeken, soms buikklachten, overgeven. De tong heeft aanvankelijk een wit uiterlijk, maar wordt na een paar dagen rood met bobbeltjes: de “frambozentong”. Al snel komt ook de rode uitslag op het lichaam. Binnen 5 dagen daalt de koorts en enkele dagen later is ook de uitslag weer verdwenen. Vaak zal de huid van vooral de handpalmen en voetzolen vervellen tot 3 weken na de ziekte.
Complicaties
Oorontsteking of een abces rond de keelamandel komt zeldzaam voor. Er is ook een zeer kleine kans op het ontstaan van een nierontsteking of acuut reuma enkele weken na het doormaken van roodvonk.
Immuniteit?
Kan men roodvonk meerdere keren doormaken? Ja, net als bij een keelontsteking zonder uitslag ontstaat er geen blijvende immuniteit.
Behandeling
Bij mild ziek zijn is behandeling niet nodig en kan met paracetamol als eventuele pijnbestrijding volstaan worden. Bij ernstig ziek zijn kan de arts overwegen met penicilline te behandelen.
Besmettelijkheid
Van vlak voor tot hoogstens 3 weken na het uitbreken van de uitslag kan men besmettelijk zijn. De besmettelijkheid verdwijnt binnen 48 uur na behandeling met penicilline. Als uw kind niet erg ziek is mag het gewoon naar school, wel is het verstandig te melden dat het roodvonk heeft.
Meer informatie
Meer informatie vindt u op op de website thuisarts.nl/mijn kind heeft ziekte met vlekjes en thuisarts.nl/mijn kind heeft roodvonk.
Bron: S. Zwart, Roodvonk, Kleine kwalen bij kinderen, Elsevier gezondheidszorg