Kinderziekten

Waterwratten

Kinderziekten
waterwratjes en wratjes kinderen

Waterwratjes

Waterwratjes (kinderwratten, mollusca contagiosa) zijn kleine bolvormige pukkeltjes met een klein kuiltje in het centrum, ook wel delle genoemd. De grootte varieert van meestal 2-5 mm , maximaal 10 mm. Deze aandoening wordt het meest gezien bij kinderen tussen de 1 en 6 jaar.

Besmetting

De oorzaak is een virus (Molluscipox virus), de besmetting vindt waarschijnlijk plaats via huidcontact, waarna het 2 tot 7 weken kan duren voor de eerste verschijnselen optreden. De wratjes kunnen stuk geschuurd of -gekrabt worden, vaak komt er dan wat vocht uit en hiermee verspreidt het virus zich over het lichaam of naar een ander.

Verschijnselen

De wratjes bevinden zich meestal op de romp of ledematen, maar worden ook wel gezien op de slijmvliezen van bijv. de oogleden, mond of genitalia. Vaak zien we de wratjes ook in gebieden waar eczeem zit, bijv. de elleboogsplooien of knieholten. Het is een onschuldige aandoening die spontaan geneest, meestal binnen 6 maanden, maar het kan wel tot 4 jaar duren. Daarna is wel een blijvende weerstand tegen dit virus opgebouwd en er ontstaan vrijwel nooit littekens.

Behandeling

Ouders kwamen vaak met hun kind op mijn spreekuur omdat zij de wratjes cosmetisch storend vonden en vroegen om behandeling. Ik zag een keer dat ouders bij een huidarts geweest waren en terugkwamen met het advies de wratjes stuk te prikken met een coctailprikker en er daarna jodium op te doen. Het leek wel wat te helpen. Meestal gaan de wratjes ook weg nadat zij stuk gegaan zijn of stukgekrabt, waarna er een ontstekingsreactie ontstaat en er vaak genezing optreedt. Helaas verspreidt het virus zich dan ook vaak waarna er elders op de huid weer nieuwe molluscen ontstaan.

Uitbreiding  voorkomen

Behandeling is in principe niet nodig, omdat de aandoening spontaan geneest. Soms echter breidt de huidaandoening zich zodanig uit dat het kind er mee geplaagd wordt, zich gaat schamen. Ook in combinatie met eczeem kan er reden zijn om tot behandeling over te gaan. Sommige artsen zijn dan van mening dat het toch beter is de wratjes te bestrijden om uitbreiding te voorkomen of het eczeem beter te kunnen behandelen. Als er behandeld wordt lijkt het verwijderen met een scherpe lepel het meest effectief. Dat is pijnlijk en eigenlijk alleen te doen met een voorbehandeling met een verdovende crème zoals bijvoorbeeld EMLA crème. Omdat dit toch belastend is voor het kind blijven we in het algemeen terughoudend.

Lees ook:

Bronnen:

  • R. Glotzbach, Kleine kwalen bij kinderen, Elsevier Gezondheidszorg
  • www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/mtxt/MolluscumContagiosum.htm
  • http://download.nhg.org/FTP_NHG/standaarden/FTR/MolluscaContagiosa_text.html
  • Bron foto: www.huidziekten.nl
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties