Het belang van voorlezen voor kinderen
Voorlezen aan een kind heeft veel voordelen voor de taalontwikkeling. Daarnaast is het een mogelijkheid om samen te zijn, waardoor een gemeenschapsgevoel ontstaat. Lees hier meer over het belang van voorlezen, zowel voor je kind als voor jezelf.
Versterkt de band met het kind
Voorlezen is een goed moment om tijd door te brengen met je kind; het geeft je de mogelijkheid om op een ontspannen manier aandacht te schenken aan hem of haar. Samen kunnen jullie genieten van een momentje rust, weg van alle drukke activiteiten en verplichtingen. Zorg ervoor dat je een comfortabel plekje in bed of op de bank creëert dat je kunt gebruiken als leeshoekje met leuke peuterboeken, zodat het extra gezellig wordt. Bovendien biedt lezen de mogelijkheid om te praten over gevoelens en hoe je kind tegen bepaalde dingen aankijkt. Hierdoor zal je kind er vertrouwen in krijgen om op een ongedwongen manier.
Vergroot de woordenschat
Kinderen verwerven een groot deel van hun woordenschat via gedrukte teksten. Met een grotere woordenschat wordt het makkelijker om feitelijke teksten te begrijpen, en later uiteindelijk ook het schoolwerk beter te vatten. Kinderen die op jonge leeftijd worden voorgelezen, leren vaak gemakkelijker lezen en schrijven. En wanneer ze volwassenen vaker zien lezen, is de kans groot dat ze later zelf ook recreatieve lezers worden, wat het leesbegrip vergroot en ook een bron van levensvreugde oplevert.
Oefent de concentratie
Er zijn mooie leesboeken met veel contrasten en duidelijke afbeeldingen, ook voor ogen die nog maar net beginnen met focussen. Zo is het zelfs voor baby’s het mogelijk om naar eenvoudige plaatjes te kijken. Vanaf ongeveer een jaar kunnen kinderen al eenvoudige, korte verhaaltjes volgen, en die concentratie zal toenemen naarmate ze ouder worden.
Helpt bij het slapengaan
Duidelijke routines helpen je kind te begrijpen wanneer het tijd is om te gaan slapen. Daarbij is het belangrijk dat je kind de kans krijgt om te ontspannen, en dat de routines een rustgevend signaal afgeven. Een voorleesmoment biedt structuur in deze routine: je kind leert dat rustig in bed gaan liggen beloond wordt met een verhaaltje. Verhalen die speciaal voor het slapengaan bestemd zijn helpen bovendien te ontspannen, waardoor je kind mogelijk sneller in slaap valt.
Stimuleert de fantasie en het inlevingsvermogen
Door verhalen komen kinderen in aanraking met gebeurtenissen en mensen die er in het dagelijks leven niet zijn. Hierdoor wordt de horizon verbreed en de fantasie gestimuleerd. Door mee te kijken door de ogen van de personages leert je kind om zich in de gedachten en emoties van anderen in te leven. Bovendien bieden verhalen kinderen een logisch overzicht van oorzaak en gevolg, waardoor ze verbanden leren herkennen.