Hoe leer je kinderen omgaan met geld?
Kinderen, je moet ze veel bijbrengen, je moet ze alles leren en ze moeten daarin ook de ruimte krijgen om zichzelf te ontwikkelen. Zo is het ook van belang dat je je kinderen leert om op een goede manier met geld om te gaan. Op die manier stoom je ze klaar voor het leven wanneer het tijd is om onafhankelijk te worden. Het is van belang dat je vroeg begint met het leren over geld. Hieronder lees je hoe je je kinderen kan leren hoe ze om kunnen gaan met geld.
1. Bewustwording van geld creëren
Een goede tip is om je kinderen bewust te laten worden van geld. Wat is geld eigenlijk en hoe gebruik je het, en wat voor waarde heeft het? Zo kun je bijvoorbeeld jouw kinderen zakgeld geven op een bepaalde leeftijd, zodat ze ook bewust om kunnen gaan met hun eigen geld. Je kunt zakgeld op een vast moment in de week of in de maand geven. Bespreek bijvoorbeeld ook hoe ze hun zakgeld kunnen gebruiken: waar ze het aan uit kunnen geven, of dat ze het juist opzij kunnen zetten om te sparen.
2. Hoe leer je een kind sparen?
Zoals hierboven al wordt benoemd is het verstandig om als ouders je kind te voorzien van zakgeld. Door middel van zakgeld kun je je kind namelijk ook leren sparen. Mochten ze bijvoorbeeld wat willen hebben als speelgoed, dan kun je je kind zelf de keuze laten maken om dit te kopen van zakgeld. Daarbij kun je je kind ook duidelijk maken dat het verstandig is om te sparen om iets te kunnen kopen wat ze graag willen hebben. Op die manier kan je kind leren dat het leven geld kost en dat ze moeten gaan sparen als ze wat willen hebben.
3. Geld op latere leeftijd
In de toekomst krijgt een kind in het dagelijkse leven ook te maken met grotere uitgaven. Denk bijvoorbeeld aan het kopen van een fiets, een spelcomputer of misschien op een gegeven moment het kopen of huren van een huis. Hier komen grote geldbedragen bij kijken, waarbij het kind ook te maken gaat krijgen met gas, water, licht, verzekeringen, abonnementen en andere maandelijkse kosten.
Zo kan het kind ook te maken gaan krijgen met een huurcontract, waarbij er een maandelijks bedrag wordt betaald om gebruik te kunnen maken van een product. Denk bijvoorbeeld aan een huurcontract voor een woning. Je kunt jouw kinderen kennis laten maken met huur door met hen bijvoorbeeld door te nemen wat bepaalde begrippen zijn: denk aan een huurcontract, de verhuurders, de regels en huurverlaging. Tegenwoordig kunnen de huurprijzen te hoog liggen, waardoor je een huurverlaging kunt aanvragen. Als laatste kun je je kinderen niet alleen helpen om ze te leren hoe ze met geld om kunnen gaan wat betreft het huren. Je kunt ze ook tips geven over hoe het huren in elkaar steekt en waar ze terecht kunnen als ze onterecht zijn behandeld door de verhuurder. Zo heb je het Huurteam Amsterdam die je kinderen in de toekomst daarbij een handje kunnen helpen.