Vaak zag ik op mijn spreekuur een ongeruste moeder en verlegen puberzoon, omdat de jongen zwelling achter de tepels had, soms echt kleine borsten. Een kennis van mij die schoolarts was controleerde bij een onderzoek veel jongens in de puberleeftijd en constateerde dat zo’n 10% van die scholieren borstzwelling had!
Borstontwikkeling bij jongens
Het is dus een veel voorkomend fenomeen. Bij een deel van de jongens ontstaan er borsten door vetweefsel als zij een flink overgewicht hebben. Daar gaat het nu niet over. De echte zwelling van de borstklier achter de tepel komt doordat er in de puberteit een hormonale onbalans ontstaat: er is nog vrij veel vrouwelijk hormoon (oestrogeen) aanwezig, terwijl het mannelijk hormoon (testosteron) nog achterblijft. In de meeste gevallen verdwijnt de zwelling na enkele jaren weer geleidelijk onder invloed van het testosteron. Als een jongen verder een normale ontwikkeling doormaakt (groeien van testikels, penis en schaamhaar) dan is de kans groot dat de groei van de borstklier met de hormonale ontwikkeling te maken heeft en dus onschuldig is. De huisarts kan u dan geruststellen. Zie voor meer informatie: www.mijnkinderarts.nl
Borstontwikkeling baby
Omdat er in de eerste 2 weken na de geboorte nog moederlijk hormoon (oestrogeen) in het bloed van de baby circuleert zullen de meeste pasgeborenen in meer of mindere mate zwelling van de borstklieren hebben. Bij 6 % van de zuigelingen ziet men ook tepeluitvloed, spontaan of bij druk op de borstklier. Na enkele weken zal de zwelling en de uitvloed weer geleidelijk verdwijnen, bij jongens eerder dan bij meisjes.
Wanneer zinvol om de huisarts te raadplegen?
Altijd wanneer u ongerust bent. Eigenlijk is daar alleen reden voor als de tepeluitvloed bloederig of viezig is, dus niet helder van kleur. Dat kan bijvoorbeeld duiden op infectie of een verstopte melkgang. Ook wanneer de borstzwelling rood en/of pijnlijk is kan er sprake zijn van een infectie, raadplegen van uw huisarts is dan noodzakelijk!
Bronnen: H.E. Idenburg, Tepeluitvloed bij zuigelingen. Kleine kwalen bij kinderen, Elsevier Gezondheidszorg.