Artikel

Erop uit met autisme

Artikel

Iemand met autisme reageert over het algemeen anders op een dagje uit dan iemand die de diagnose niet heeft. De prikkels van attracties, dieren en bezoekers komen bij kinderen met autisme anders binnen dan bij een ‘normaal’ persoon. In het hoofd van de normale mens worden de prikkels snel gesorteerd, bij het autistische kind wordt er iets overgeslagen tijdens het sorteerproces. Zij hebben een informatieverwerkingsstoornis! Daarom moeten zij extra hun best doen om alles om hen heen te verwerken: dat is vermoeiend. ”dagje uit met autisme” is daarom een behoorlijke uitdaging.

Uitje en autisme?

Maar hoe zorg je er toch voor dat iemand met deze diagnose een leuke dag uit beleefd, zonder de volgende dag helemaal kapot te zijn? Een goede voorbereiding is het halve werk. Heb je een kind met autisme? Vertel hem of haar dan op tijd wanneer jullie een pretpark of dierentuin gaan bezoeken. Heb je al uitgekozen waar je naartoe gaat, dan zou je contact op kunnen nemen met het park. Informeer of er bijzondere privileges zijn voor autisten! Zo zijn er genoeg parken waar de houder van de Autipas voorrang krijgt, bijvoorbeeld bij een attractie waar een lange wachtrij staat. Zo hoeft je kind niet te wachten in de rij en komen er ook niet allemaal prikkels op hem of haar af. Ook financieel kan het leuke gevolgen hebben: bij sommige parken krijgt de houder van de pas of de begeleider van de autist korting op de entreeprijs. De pas kan je eenvoudig aanvragen. Hiervoor heb je wel een diagnosebevestiging van de huisarts nodig! Het is niet alleen praktisch in het geval van een dagje uit, er staat ook op wat er precies met je kind aan de hand is. Dat kan handig zijn in situaties waar je kind even niet zo goed weet wat hij moet. Door de pas te laten zien, weten omstanders hoe ze met hem of haar moeten omgaan.

Nog meer tips

Je kunt ook zelf rekening houden met de drukte. Zo weet iedereen wel dat het op een zomerse dag in de vakantie een stuk drukker is dan op een wat regenachtige dag. Op de meeste websites van de parken en dierentuinen staat wel een schema met wanneer het druk is of niet. Aan de hand daarvan kies je voor een rustige dag. Zo voorkom je dat je kind te veel prikkels binnen krijgt en is het voor hem of haar een stuk meer ontspannen om erop uit te gaan. Wil je toch op een zomerse vakantiedag erop uit? Laat de grote parken dan links liggen en kies voor een wat kleiner en onbekender park. Je zult zien dat het hier lang niet zo druk is als in de grootste pretparken en dierentuinen van het land! Nog een andere tip: plan de dag voor en na het uitje helemaal niks. Als je kind de dag voor jullie uitje ook al iets gaat doen, dan is er een kans dat hij al wat vermoeid is. Op de dag zelf is het dan niet zo leuk meer! Zorg ervoor dat de dag na jullie bezoek aan een dagattractie ook niks spannends wordt gedaan. Zo kan je kind alle indrukken verwerken en bijkomen van een actieve en drukke dag.

Abonneer
Laat het weten als er
1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Dit zijn al nuttige dingen. Ik zou het nog verder willen aanvullen met het advies van tevoren altijd even het park of de locatie te mailen en daarin ook je triggers te delen, waardoor je een betere inschatting kan maken voor je (week)balans. Ik merk zelf op dat op de websites van locaties heel weinig informatie te vinden is over hoe prikkelrijk de locatie kan zijn. Om deze reden ben ik de website http://www.uitmetautisme.nl gestart. Hierop worden locaties van een review voorzien met uiteindelijke kleurcodes; groen, oranje en rood. Groen voor prikkelarm, oranje met aanwezige prikkels, maar nog wel te doen en rood met een zeer groot risico op overprikkeling. Er komt in de toekomst nog een overzichtelijke pagina met faciliteiten van locaties ten aanzien van autisme. Deze is nu in ontwikkeling, alsmede voor vakantieadressen. Mensen kunnen ook zelf een review geven op een locatie via http://www.uitmetautisme.nl/feedback.