Artikel

Is yoga geschikt voor kinderen

Artikel

Dit is waarom yoga heel geschikt is voor kinderen

Yoga is geen vorm van beweging die alleen geschikt is voor volwassenen. Het besef van de voordelen van het beoefenen van yoga vanaf jonge leeftijd verspreidt zich steeds meer. Veel verenigingen en organisaties bieden dan ook cursussen aan voor kinderen of gezinnen, maar in principe hoef je de woonkamer niet eens uit om yoga te doen met de kinderen. Wat zijn de voordelen van het beoefenen van yoga voor kinderen?

yoga voor kinderen

Een manier om het lichaam te begrijpen

Yoga is een andere vorm van lichaamsbeweging dan bijvoorbeeld gym, waarbij je rent, springt en uithoudingsvermogen opbouwt. Yoga helpt kinderen daarentegen om hun ademhaling te helpen begrijpen, een vaardigheid waar ze hun hele leven profijt van kunnen hebben. Met behulp van de verschillende houdingen waarbij je je armen, benen, buikspieren en rug op een bepaalde manier moet gebruiken, kunnen kinderen leren hoe het lichaam beweegt en hun perceptie van de verschillende delen van het lichaam verbeteren. Zo leren ze meer over hun lichaam, en daarmee over zichzelf.

Een betere lichaamshouding

Daarnaast wordt door yoga de algehele lichaamshouding van kinderen verbeterd. Yoga bevordert namelijk de mobiliteit van de gewrichten, en verzacht de spieren. Het staan ​​in bepaalde houdingen vereist het werken met de diepe spiergroepen, wat kracht geeft. Het aannemen van verschillende houdingen en de bewegingen die dit vergt geven daarentegen juist zachtheid. Yoga is tevens een uitstekende basis als het kind ook andere sporten wil uitoefenen, doordat met behulp van yoga goede psychomotorische vaardigheden ontwikkeld worden.

Betere concentratie

Een van de belangrijkste voordelen van yoga is dat kinderen hun concentratievermogen trainen. Als je yoga ‘verpakt’ in grappige verhalen of sprookjes met wilde dieren en verzonnen mensen, is het voor kinderen makkelijker om de sessie te volgen.  Het doel hiervan is dat kinderen tegelijkertijd leren en plezier hebben, waardoor de aandacht van het kind getrokken wordt. Aan de hand van het verhaal kun je dan aan de slag gaan met de verschillende yogahoudingen. Als daarbij wat rustige muziek gespeeld wordt, raakt het kind in de juiste gemoedstoestand. Ook kan een goede en leuke yogamat, van bijvoorbeeld www.yogashop.nl, helpen om een les nog comfortabeler en aantrekkelijker te maken voor kinderen.

Stressverlagend

Een yogasessie heeft ook tot doel het kind te helpen om te ontspannen. Het zal een onderbreking zijn van het dagelijks leven. Met school en vrijetijdsactiviteiten staat er ook voor kinderen veel op de agenda. Een korte yogasessie is een manier om op de pauzeknop in te drukken, en samen een gezellig moment te beleven. Tijdens een yogasessie leren kinderen correct te ademen en hun spieren te strekken. Dat zijn vaardigheden die van pas komen in tijden van stress, en die kinderen leren hoe ze om moeten gaan met woede, of spanning voor een examen of wedstrijd. Ze kunnen dan altijd terugkeren naar hun ademhaling, en observeren of ze ademen via de borst of via de buik.

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties