Artikel

speelruimte bij de kinderopvang

Artikel

Waarom een natuurlijke speelruimte bij de kinderopvang een goed idee is

In de moderne samenleving brengen kinderen steeds meer tijd binnenshuis door. Vaak gebeurt dit in combinatie met technologie zoals tablets, smartphones en televisies, wat voor de ontwikkeling van een kind logischerwijs niet altijd even goed is. Daarom is het creëren van natuurlijke speelruimten thuis, op scholen en op de kinderopvang een waardevolle investering.

Gelukkig wordt het belang van dit soort groene ruimtes steeds vaker erkend door opvoedkundigen en ouders. Natuurlijke ruimtes bieden namelijk talloze voordelen voor zowel de fysieke als mentale gezondheid van kinderen.

Natuurlijke stimulans om meer te bewegen in buitenlucht

Hoewel er verschillende voordelen zitten aan een natuurlijke speelruimte creëren, is het grootste voordeel het feit dat zo’n ruimte in de buitenlucht kinderen aanmoedigt om actief te zijn. In een natuurlijke speelruimte is er namelijk volop ruimte voor beweging in de vorm van rennen, klimmen, kruipen, springen en spelen. Waar een traditionele speelruimte vaak bestaat uit een aantal vaste speeltoestellen gaat het bij een natuurlijke speelruimte om variabele en diverse elementen.

Zo bestaat een natuurlijke speeltuin bijvoorbeeld uit stenen, hellingen, boomstronken, zand, natuurlijke speeltoestellen van Robinia hout en andere onderdelen die de kinderen uitdagen om lekker te bewegen en creatief na te denken. Meer bewegen is natuurlijk sowieso een enorme aanrader, helemaal in een tijd waarin we onze kinderen al gauw achter een tablet of scherm zetten. Daarom wordt zo’n natuurlijke speelruimte niet alleen aangeraden bij de kinderopvang maar ook in je eigen tuin als je dat hebt.

Kinderen kunnen ontdekken terwijl ze leren van de natuur

In een natuurlijke speelruimte staat de natuur centraal. Het vroeg in contact brengen van kinderen met de natuur is goed voor het milieubewustzijn en een algemene liefde voor de natuurlijke wereld. Uit divers onderzoek blijkt namelijk dat lekker veel buiten zijn niet alleen goed voor onze fysieke gezondheid is, maar ook voor het ontwikkelen van een diepe waardering voor het groen om ons heen. Kindjes leren in een natuurlijke speelruimte meer over de biodiversiteit en de impact van de mens op de natuur.

Zij leren veel meer van een speelplek waar veel groen en speeltoestellen van natuurlijke materialen aanwezig zijn dan van een speeltuin die bestaat uit tegels en een paar stalen speeltoestellen. Daarom is een buitenruimte met alleen speeltoestellen niet compleet voor de ontwikkeling van kinderen. Het zijn juist de planten, de natuurlijke speelelementen, speeltoestellen van Robina hout, de bosjes en de bomen die ervoor zorgen dat kindjes kunnen spelen en tegelijkertijd iets kunnen leren van en over de natuur.

Veel fysieke voordelen van buitenspelen in natuurlijke omgeving

Wat hierbij goed is om te weten, is dat wanneer je kinderen op een avontuurlijke manier en zonder schermen lekker in het groen kunnen spelen, ze een flinke boost krijgen in hun ontwikkeling en gezondheid. Bij basisschoolkinderen verhoogt buitenspelen in een natuurlijke speelruimte de leerprestaties, de motorische en de cognitieve ontwikkeling. Om het over de vele fysieke voordelen nog niet eens te hebben. Buitenspelen, met name in een natuurrijke omgeving, zorgt namelijk voor een sterk gebit en sterke botten. Dat komt onder andere door de vitamine D uit de zon.

Daarnaast zorgen bijzondere speeltoestellen in de natuur ervoor dat kinderen, zoals hierboven beschreven, gestimuleerd worden om te bewegen. Dat heeft een positieve invloed op hun immuunsysteem, evenals op de conditie en het gewicht. En wist je dat buitenspelen zelfs van invloed is op hoe goed de ogen van kinderen worden? Tegenwoordig is er meer bijziendheid onder kinderen te vinden dan vroeger, puur omdat er nu meer gespeeld wordt op beeldschermen. Minder schermen en meer buitenspelen in een groene omgeving zorgt ervoor dat de ogen die in ontwikkeling zijn minder worden belast.

Verschillende ideeën voor een natuurlijke speelruimte bij de kinderopvang

Kort samengevat zijn er dus echt veel voordelen te vinden aan het maken van een natuurlijke speelruimte bij de kinderopvang (of op school of thuis). Natuurlijke elementen ondersteunen de fysieke en mentale ontwikkeling van kinderen en zorgen daarbij ook nog eens voor meer creativiteit en milieubewustzijn. Er zijn verschillende manieren hoe je zo’n natuurlijke speelruimte kunt creëren. Gebruik daarbij zeker de onderstaande tips:

  • Maak een natuurlijke zandbak met een zogeheten modderkeuken, waarin kindjes kunnen ‘koken’ met water, zand, bladeren en takken. Dit is goed voor de creativiteit, maar ook voor de sensorische ontwikkeling.
  • Zorg voor een of meerdere glooiende groene heuvels met gras en bloemen waarop kindjes kunnen klimmen en af kunnen rollen. Plaats hierbij natuurlijke glijbanen, van boomschors en/of hout voor wat extra uitdaging.
  • Gebruik boomstammen, stenen en houten balken om een avontuurlijk en veilig klim- en balanceerparcours te maken.
  • Investeer tot slot in natuurlijke speeltoestellen voor de kinderopvang, zoals speelhuisjes en zandbakken gemaakt met behulp van Robina hout.
  • Houd er rekening mee dat alle speelvoorzieningen moeten voldoen aan de Europese wet- en regelgeving
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties