Artikel

Speltafel voor jong en oud

Artikel

Spelen blijft leuk, voor jong én oud

Er heerst nogal een misverstand met betrekking tot spelen. Veel mensen denken bij spelen uiteraard aan spelen zoals je dat als kind deed. Urenlang zoet zijn. Je ouders hadden geen kind aan je. Je werd ouder en het spelen stopte. Je ging naar de middelbare school en was kind af. Daarna ging je studeren en werd er van je verwacht volwassen te zijn. Maar zoals gelukkig steeds vaker wordt gezegd: je moet het kind in je koesteren. Je hoeft niet altijd even volwassen te zijn. Uiteraard is dit geen oproep om je onverantwoordelijk of zelfs recalcitrant te gedragen. Maar spelen kan je ook op latere leeftijd prima blijven doen. Of zal het toeval zijn dat steeds meer mensen een spelletje spelen zo leuk vinden? Spelletjesavonden worden steeds populairder en dat is geen toeval.

Thuis of uit

In veel sportieve competities speel je meestal afwisselend thuis en uit. Maar er zijn ook andere spellen die je zowel thuis als uit kunt spelen. Echter, sommige daarvan zijn nogal prijzig voor thuis. Een air hockey tafel zien we ook zelden bij mensen in huis, maar gelukkig steeds vaker in sportkantines, bedrijfskantines, grote horecazaken et cetera. Airhockey is een heel snel spel. Heel wat anders dan poolen bijvoorbeeld. Waar je aan een pooltafel rustig aan kunt doen en even iets kunt drinken voordat jij de volgende stoot geeft, moet je aan de air hockey tafel continu alert zijn en supersnel handelen. Doe je dat niet, dan verlies je vast en zeker. De puck vliegt je als het ware om de oren. Dat laat je je niet gebeuren toch?

Daag jouw teammaat of collega uit

Want een pauze hoeft natuurlijk niet alleen maar passief te zijn. Je kan inderdaad op een stoel gaan zitten en uitrusten. Je kan een stuk gaan wandelen. Maar een potje airhockey leidt ook enorm af van waar je mee bezig was. Je kan lekker je energie kwijt en gaat daarna weer fris aan de slag. Een air hockey tafel kan ook een goed middel zijn om jouw teammaat, of beter nog je tegenstander, uit te dagen voor een spelletje airhockey. Hoe tof is het als je hem daar wel alle hoeken van de tafel laat zien? Mocht je nog een beginner zijn: vertrouw er maar op dat je met elk spelletje technisch begaafder en dus beter en beter wordt.

Afleiding in de kantine

Er wordt steeds meer van ons mensen gevraagd. We vragen ook steeds meer van onszelf. Op zich wel verklaarbaar, want we willen mee. Maar de boog kan niet altijd gespannen zijn, niet op het werk, niet op het sportveld, niet in ons privéleven. We hebben allemaal af en toe een uitlaatklep nodig. Het zorgt ervoor dat we de accu even kunnen opladen, de boel de boel kunnen laten, even niet bezig zijn met dingen afkrijgen en presteren. Aan speltafels voor in de kantine kunnen we weer kind zijn. Nou ja: een groot kind dan. We hoeven ons in ieder geval niet in te houden.

Lekker los

Ons af en toe flink uitleven zorgt ervoor dat we weer wat losser worden. Want door al die uitdagingen in het leven en in ons werk bouwen we ongemerkt spanning op. Soms moeten we ook een rol spelen, om iets gedaan te krijgen of iets te verkopen. Hoe meer we niet onszelf zijn, hoe meer we van onszelf verwijderd raken. Een sportieve uitdaging en afleiding helpt om onszelf (en anderen) te resetten. Speltafels voor in de kantine zijn de manier om zowel veel lol te hebben als om stoom af te blazen. Je kan het bij af en toe een eenmalig spelletje laten, maar je kan ook een competitie opzetten of steeds weer nieuwe mensen uitnodigen en uitdagen.

Individueel of samen spelen?

We hebben allemaal onze voorkeuren. De een speelt het liefst alleen of hooguit met of tegen één ander persoon. De ander doet het liefs alles in teamverband, ook spelen. Aan speltafels voor in de kantine kan het allemaal. We noemden al de air hockey tafel en de pooltafel, maar het alom bekende tafelvoetbal is ook nog steeds heel populair. Je kan één tegen één spelen of met twee tweetallen tegen elkaar. Hoe dan ook is er altijd spanning. Het is wel het leukste als heel ervaren tafelvoetballers niet beide aan een kant van de tafel staan, maar ze hun ervaring delen. Dus naast elke bedreven tafelvoetballer een minder ervaren speler. Zo ben je waarschijnlijk verzekerd van een spannende wedstrijd.

Geen overlast

Je wil uiteraard niet dat andere bezoekers van de kantine overlast ervaren van al die speelgeluiden. Het is dus verstandig om deze speltafels voor in de kantine in een hoek te zetten. Is jullie kantine in te delen in aparte ruimtes door middel van een wand, dan verdient het zeker aanbeveling daar gebruik van te maken. Of eventueel laat je iemand een muur zetten. Met wat geluidsisolatie blijft spelen in de kantine voor iedereen leuk.

Kiezen is altijd lastig

Kiezen is lang niet altijd even makkelijk. Je houdt van zowel poolen, maar vindt air hockey ook leuk. Of je bent heel bedreven in tafelvoetbal, maar wil ook graag leren poolen. Speel dan afwisselend aan de verschillende tafels, dan word je zeker in beide steeds een stukje beter. Is het zelfs moeilijk om te besluiten welke speeltafel er in jullie kantine moet komen? Het goede nieuws is dat er ook combitafels zijn. Zo zijn er 2-in-1 tafels verkrijgbaar waar je met een eenvoudige handeling zo kunt overstappen van airhockey naar poolen en andersom. Ook handig als er niet heel veel plek in jullie kantine is of wanneer jullie budget geen twee speeltafels toelaat.

The winner takes it not all

Laten we een spelletje ook een spelletje houden. Winnen aan een speeltafel is leuk, maar er zijn belangrijkere zaken in het leven. Net als op het sportveld mag iedereen ook aan speltafels voor in de kantine gewoon sportief zijn. Het moet vooral voor iedereen leuk en gezellig blijven, dus schudt elkaar na afloop altijd de hand.

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties