Algemene tips en strategieën bij leerproblemen
Leerproblemen zijn van invloed op de gehele ontwikkeling van het kind. Kinderen met leerproblemen kunnen als gevolg van deze problemen ook sociaal-emotionele problemen en gedragsproblemen ondervinden. Andersom kunnen leerproblemen ook ontstaan door sociaal-emotionele problemen en gedragsproblemen.
Er bestaat een verschil tussen leerproblemen en leerstoornissen. Als de problemen hun oorsprong kennen in de aanleg of rijping van het centrale zenuwstelsel van het kind, spreekt men over een leerstoornis en als de problemen door omgevingsfactoren worden veroorzaakt, spreekt men van een leerprobleem.
Hoe kan je een kind helpen met leerproblemen?
- Trek op tijd aan de bel bij school. Vaak heb je als ouders al snel in de gaten dat er iets mis is, terwijl op school het probleem nog niet gesignaleerd is.
- Vergelijk de ervaringen thuis met de ervaringen op school. Kinderen gedragen zich vaak thuis anders dan op school.
- Geef jouw kind zelfvertrouwen door vooral te kijken naar de talenten en mogelijkheden die het kind wel heeft en deze te benoemen en te stimuleren. Reken je kind niet af op de (on)mogelijkheden.
- Benadruk niet de dingen die niet lukken, maar benadruk juist de dingen die wel zijn gelukt. Beloon de inspanning en niet het resultaat. Het is belangrijk dat je kind ervaart dat er een verband bestaat tussen zijn eigen inspanning en het behalen van een resultaat.
- Zorg ook voor voldoende ontspanning. Het is goed om tijd vrij te maken om jouw kind te helpen, maar leg hier niet dag in dag uit de nadruk op. Creëer een ontspannen sfeer thuis, waarin ruimte is voor intensief oefenen met bijvoorbeeld lezen en rekenen, maar ook ruimte is voor ontspanning en vertier. Voorkom ‘overoefenen’ en een aversie tegen het leren.
Let op:
Heeft je kind leerproblemen en bent je op zoek naar antwoorden en ondersteuning? Neem gerust contact op met één van de deskundigen van Kijk op Ontwikkeling of een deskundige bij jou in de buurt.