Tips

Tips voor dreumes of peuter die niet eet

Tips

Hoe voorkom je een machtsstrijd aan tafel?

Veel ouders van een dreumes of peuter maken zich wel eens zorgen om het eetgedrag van hun kind. Hoe zorg je ervoor dat er geen machtsstrijd ontstaat aan tafel en dat het eten een gezellig moment op de dag blijft? Hoe voorkom je eetproblemen?

Allereerst is het belangrijk om te realiseren dat kinderen vaak meer eten binnen krijgen op een dag dan je in eerste instantie zal denken en dat kinderen veel minder nodig hebben dan een volwassenen. Vraag je dan ook eerst eens af of er wel sprake is van een eetprobleem. Verder lezen? Lees ook het artikel oorzaken voor eetproblemen bij kinderen en het boek Ik lust dat niet voor nog veel meer tips en inzichten bij eetproblemen kinderen.

Boekentips eetproblemen kinderen:

Bovenstaande bekijk je via Bol
  1. Ik lust dat niet, V. de Beule
  2. Eet- en drinkproblemen bij jonge kinderen, L. van den Engel-Hoek
  3. Kleine eters, peuters en kleuters met eetproblemen, E. Hofman
  4. O jee, ik eet, eetboek voor kinderen met autisme, K. den Dekker
  5. De gezonde mama gids, J. Cnops
  6. Eet als een expert-mini, R. Demeyer
  7. Peutermama’s, S. Pypaert

Tips bij eetproblemen en om het gezellig aan tafel te houden:

  1. Schep niet te grote porties op. Kinderen hebben nog niet veel nodig en op deze manier krijgen ze de kans daadwerkelijk hun bord leeg te eten.
  2. Maak van het eten een gezellig ritueel. Neem de tijd voor de maaltijden en geef zelf het goede voorbeeld. Op deze manier leert het kind dat eten een gezellig moment kan zijn.
  3. Verwacht en verlang echter nog niet dat het kind lang aan tafel kan zitten. 15 minuten is een mooi begin. Ook als je kind klaar is met eten kan het best nog even blijven zitten.
  4. Probeer niet te veel druk uit te oefenen op het kind. Geef complimenten als je kind wat proeft of eet en benadruk zo min mogelijk wat het nog moet eten. Wanneer je kind merkt dat jullie het als ouders erg belangrijk vinden, ontstaat een ideale ‘voedingsbodem’ voor een machtsstrijd. Straffen (in de vorm van geen toetje of iets dergelijks), werkt dan ook vaak averechts.
  5. Bepaal wel als ouders wanneer en wat je kind te eten krijgt. Het is vervolgens aan het kind of het dan wel, niet of heel weinig eet. Als je kind ervoor kiest niet of weinig te eten, laat je dan vervolgens niet verleiden om iets anders aan te bieden of als je kind hierom vraagt op een ander moment alsnog iets aan te bieden.
  6. Kinderen stoppen van nature met eten als zij vol zitten en hebben veel minder nodig als volwassenen. Door een eetdagboekje bij te houden, kan je zien wat je kind op een dag allemaal eet. Vaak is dit meer dan je zou denken!
  7. Als kinderen moe zijn hebben zij vaak minder zin om te eten. Als je kind aan het einde van de dag te moe is om te eten, kan het raadzaam zijn om op een ander of eerder tijdstip te eten. Dit komt vaak voor bij kinderen die het middagslaapje nog net wel of net niet meer nodig hebben.

Extra ondersteuning nodig?

Vragen over het eetgedrag van je kind? Benieuwd of je kind genoeg eten binnen krijgt? Neem dan gerust contact op met één van de deskundigen van Kijk op Ontwikkeling of een professional bij jou in de buurt.

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties