Artikel

Veilig leren zwemmen

Artikel

Kinderen veilig kennis laten maken met zwemmen: tips voor ouders

Je kindje op jonge leeftijd in contact brengen met water en zwemmen is iets dat levens kan redden op latere leeftijd. Gelukkig is zwemmen voor de meeste mensen hartstikke leuk en vinden de meeste kindjes het leuk om aan te leren. Tegelijkertijd is je jonge kinderen in contact brengen met water ook spannend.

Water brengt namelijk ook de nodige gevaren met zich mee. Het is helemaal niet gek dat je misschien gespannen bent om je kind te leren zwemmen. Die gevaren zijn echter juist de reden om dit wel te doen. In dit artikel vertellen we je graag meer over het belang hiervan en geven we je enkele tips en tricks om ervoor te zorgen dat kinderen op een veilige en plezierige manier vertrouwd raken met alles dat met water te maken heeft.

veilig leren zwemmen

Waarom het belangrijk is om je kinderen op jonge leeftijd te leren zwemmen

Kun je het nog herinneren? Je eerste zwemles? Grote kans dat dat even geleden is, maar misschien komen dit soort herinneringen helemaal weer naar boven op het moment dat je met je kind naar de zwemles gaat. Er zijn verschillende redenen om je kindje op vroege leeftijd veilig te leren zwemmen. De grootste reden is natuurlijk het verminderen van het risico op verdrinking. Er komen ieder jaar nog steeds te veel jonge kinderen in de problemen in zwembaden, de zee of andere soorten water. Vroege blootstelling aan water en zwemlessen kunnen levens redden, omdat kindjes al vroeg leren hoe ze zichzelf moeten redden in het water.

Daarnaast bevordert zwemmen de algehele fysieke ontwikkeling van kinderen. Zo helpt deze activiteit bij de ontwikkeling van de motorische vaardigheden en de spieren. Zwemmen is namelijk een complete lichaamstraining waardoor je kindje een sterke basis krijgt. Om het nog maar niet eens te hebben over het gevoel van zelfredzaamheid dat kinderen ontwikkelen bij zwemles. Kinderen die kunnen zwemmen, voelen zich over het algemeen zekerder. Dit is indirect van invloed op de rest van hun leven. Natuurlijk is zwemmen ook gewoon hartstikke leuk. Er is voor veel kinderen niets leuker dan de zomer doorbrengen aan zee of in het zwembad. Lekker spetteren en spelen met vriendjes en vriendinnetjes!

Maak gebruik van de juiste zwemkleding en zwemhulpmiddelen

Als ouder of verzorger heb jij de taak om je kindje goed voor te bereiden op bijvoorbeeld een dag aan zee of een zwemles. Als eerst is het bijvoorbeeld nodig om de juiste zwemhulpmiddelen en zwemkleding aan te schaffen. Bij Swim Essentials zit je hiervoor helemaal aan het juiste adres. Zorg ervoor dat de zwemkleding goed past en lekker comfortabel zit, zodat je kindje er zich vrij in kan bewegen. Investeer ook in goede zwemhulpmiddelen zoals opblaasartikelen die passen bij de grootte en de leeftijd van je kind.

Regelmatig oefenen: ga er lekker vaak op uit samen

Net als bij elke andere vaardigheid wordt zwemmen beter wanneer je het maar vaak genoeg oefent. Daarom is het zeker raadzaam om naast de zwemlessen of na het behalen van de diploma’s met regelmaat samen te gaan zwemmen. Plan bijvoorbeeld regelmatig een tripje naar het zwembad of het strand met je kindjes, zodat ze hun zwemvaardigheid kunnen verbeteren. Het is belangrijk om zwemmen leuk en positief te maken en om niets te forceren. De kans is op die manier het grootst dat ze het leuk gaan vinden om bij het water in de buurt te zijn. Wat ook kan helpen is om je kindje op een positieve manier te belonen voor alle inspanningen in het water.

Begin al vroeg met kennismaken met water voor extra veiligheid

Wat daarnaast goed is om te weten, is dat je nooit vroeg genoeg kunt beginnen met het kennismaken van water bij je kindje. Zelfs baby’s kunnen al wennen aan het gevoel van water in een veilige omgeving. Daarom gaan veel mensen al met hun baby naar het zwembad of zwemmen in natuurlijk water. Bescherm je baby altijd goed tegen de zon met uv zonnehoedjes voor baby. Een andere manier om je kind te introduceren aan water is door een babybadje of een kinderbadje thuis neer te zetten. Maak gebruik van speelgoed en spelletjes om het water en het baden leuk te maken zodat je kind zich comfortabel genoeg voelt.

Logisch maar nodig: blijft altijd in de buurt bij zwemmen

Hoewel het voor de hand ligt om in de buurt te blijven wanneer je kindje gaat zwemmen, zit een ongeluk in het water echt in een klein hoekje. Kinderen (en volwassenen) kunnen zelfs in ondiep water al verdrinken wanneer zij nog niet goed genoeg kunnen zwemmen. Daarom is het een must om in de buurt te blijven en toezicht te houden wanneer je kindje wil zwemmen. Gebruik daarom geen telefoons of een andere afleiding wanneer je toezicht houdt bij het water en geef alle aandacht aan je zwemmende kroost. Ja, het kost tijd, energie en geduld, maar uiteindelijk zorg je er wel voor dat ze plezierig en veilig leren zwemmen!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties