Dreumes & peuter

Boosheid, drift en stemmingsbuien

Wat kan je doen bij boosheid, drift en stemmingsbuien van je kind? Tips bij lastig gedrag.

Boosheid, drift en stemmingsbuien dreumes en peuter

Boosheid, drift, stemmingsbuien, duwen, schoppen, slaan en bijten zijn vaak niet onbekend bij ouders van een dreumes of peuter. Hoe kan je het beste omgaan met de boosheid, drift en stemmingsbuien van jouw dreumes en peuter? Lees ook de tips voor claimgedrag, druk gedrag, niet luisteren en de tips in het boek De zeven stappen naar succesvol ouderschap voor als je op zoek bent naar nog veel meer praktische en direct toepasbare tips. 

Jonge kinderen uiten de emotie boosheid vaak nog op een impulsieve, ongecensureerde en fysiek wijze. Door kinderen de ruimte te geven om hun emoties te uiten, leren zij vaak vanzelf om te gaan met de boosheid. Na de leeftijd van drie jaar nemen over het algemeen de extreme driftbuien af. Nieuwsgierig hoe je effectiever kan communiceren met je kind en hoe je om moet gaan met die heftige emoties? Dan raden wij het boek How2Talk2Kids aan.

Tips bij boosheid, drift en stemmingsbuien

Hoe ga je om met boosheid, drift en stemmingsbuien van je dreumes en peuter? En hoe kan je driftbuien voorkomen? Of hoe zorg je ervoor dat deze stemmingsbuien van je kind minder heftig zijn? Hieronder is een link opgenomen naar een artikel met tips voor wat je kan doen bij driftbuien, wat je beter niet kan doen bij driftbuien en hoe je driftbuien kan voorkomen of minder erg kan maken van je kind.

Oorzaken boosheid, drift en stemmingsbuien

Boosheid is een onmisbare en belangrijke menselijke emotie en is psychologisch gezien de eerste reactie om het territorium te bewaken en onrecht te vermijden. Door het bewaken van het territorium zorgen mensen ervoor dat de eigenwaarde intact blijft. Jonge kinderen moeten nog leren hoe zij deze impulsen uiten en het is dan ook heel normaal dat kinderen tot vier jaar hun boosheid nog impulsief en vaak fysiek uiten.

In het dagelijkse leven krijgen alle mensen te maken met een opbouw en afbouw van spanning en stress. Deze spanning en stress worden onder andere veroorzaakt doordat kinderen (nog) niet alles mogen en kunnen wat zij graag willen. Dit leidt tot frustraties en gaan vaak gepaard met (extreme) stemmingsbuiten bij jonge kinderen. De gevoeligheid voor deze spanning en stress en de frustratietolerantie is een kwestie van temperament. Ouders of opvoeders zijn de eerste jaren belangrijk om hun kinderen te ondersteunen bij het omgaan met spanning, stress en frustratie.

Let op: Ben je als ouder onzeker of het gedrag van jouw dreumes of peuter nog onder de noemer ‘normaal lastig gedrag’ of meer onder de noemer ‘gedragsprobleem’ valt, neem dan contact op met één van de deskundigen van Kijk op Ontwikkeling of een deskundige bij u in de buurt. Tussen de deskundigen kan een groot verschil in ervaring en kennis op het gebied van lastig gedrag bij dreumesen en peuters. Het is daarom raadzaam om navraag te doen naar de ervaring en kennis van de desbetreffende deskundige!