Druk, ongeconcentreerd en impulsief gedrag dreumes en peuter
Veel dreumesen en peuters vertonen druk, ongeconcentreerd en impulsief gedrag. Dit past helemaal in de ontwikkelingsfase van het jonge kind. Afhankelijk van het temperament en de omgeving waarin het kind opgroeit is het kind in meer of mindere mate druk en onrustig. Lees ook de tips voor claimgedrag, niet luisteren, boosheid en drift en de tips in het boek De zeven stappen naar succesvol ouderschap.
Waar komt dit gedrag vandaan en hoe ga je als ouder om met dit soms lastige gedrag? Wat is normaal druk gedrag en wanneer moet ik mij zorgen maken? Waar vind ik de juiste hulp als ik wat extra ondersteuning kan gebruiken? Lees ook het boek How2Talk2Kids als je op zoek bent naar andere manieren om met je kind te communiceren en hoe je effectief om kan gaan met heftige gevoelens van je kind.
Boekentips opvoeding en lastig gedrag kinderen:
- Temperamentvolle kinderen, E. Bronsveld
- How2Talk 2Kids, A. Faber
- Broers en zussen zonder rivaliteit, A. Faber
- Het hooggevoelige kind met een sterke wil, J. Olphen
- Uitdagende peuters en kleuters uitdagen, M. Sammels
- De zeven stappen naar succesvol ouderschap, H. Montgomery
- Het hele brein, het hele kind, D. J. Siegel
Tips bij druk, ongeconcentreerd en impulsief gedrag
Druk, ongeconcentreerd en impulsief gedrag horen bij de ontwikkelingsfase van het jonge kind, maar kunnen soms heel lastig en vermoeiend zijn. Lees onderstaand artikel en leer hoe om te gaan met je drukke dreumes of peuter.
Lees het artikel:
Oorzaken druk, ongeconcentreerd en impulsief gedrag
Druk, ongeconcentreerd en impulsief gedrag zijn kenmerkend voor dreumesen en peuters. Wat zijn de oorzaken van dit lastige gedrag bij kinderen? Lees het artikel:
Lees het artikel:
Hoogopmerkzame en hooggevoelige kinderen (hoog sensitief)
Hoogopmerkzame kinderen hebben van nature een hogere mentale alertheid en hooggevoelige kinderen zijn van nature meer gevoelig voor sfeer. Doordat deze kinderen sneller vol raken van indrukken, kunnen zij snel overprikkeld raken. Deze kenmerken kunnen als talent gezien worden, maar vergt vaak wel extra begeleiding van de opvoeders. Lees verder over:
Stoornis ADHD
ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) is een kinderpsychiatrische diagnose. Bij sommige kinderen loopt de ontwikkeling schade op door hun hyperactiviteit, impulsiviteit en/of verhoogde afleidbaarheid. De normale ontwikkeling van de impulscontrole en zelfbeheersing kent grote variaties. Het is daarom onmogelijk om op jonge leeftijd (tot 4 jaar) al vast te stellen of kinderen daadwerkelijk een onvermogen (stoornis) hebben op het gebied van impulsbeheersing, of dat er sprake is van een vertraagde rijping op dit gebied.
Boekentip:
Uitdagende peuters en kleuters uitdagen: Dit boek geef inzicht in het gedrag en de behoeften van pientere peuters en kleuters. Praktische handvatten om hardnekkig lastig gedrag te veranderen. Een aanrader voor professionals die met jonge kinderen werken.
Let op: Ben je als ouder onzeker of het gedrag van jouw dreumes of peuter nog onder de noemer ‘normaal lastig gedrag’ of meer onder de noemer ‘gedragsprobleem’ valt, neem dan contact op met één van de deskundigen van Kijk op Ontwikkeling of een deskundige bij u in de buurt.