Voorbeeld niet wegdrukbare vlekjes (Bron: huidziekten.nl)
Kinderziekten met vlekjes
Kinderziekten met vlekjes komen veel voor, de oorzaak is vaak een virus en lang niet altijd is er een zekere diagnose te stellen. In principe is tegenwoordig via bloedonderzoek vaak wel op te sporen om welke ziekte het gaat, maar de kosten daarvan zijn relatief hoog terwijl het vaak niet van belang is omdat het een onschuldige aandoening betreft.
Kenmerken
Sommige vlekjesziekten onderscheiden zich met heel duidelijke kenmerken, bij andere is dat niet altijd zo, ik maakte als huisarts vaak mee dat vrouwen er van overtuigd waren rode hond gehad te hebben. De huisarts had in hun jeugd die diagnose gesteld, zo had hun moeder verteld. Bij bloedonderzoek bleek dan vaak dat zij geen antistoffen hadden, andersom kwam dat ook voor, mensen die dachten nooit rode hond gehad te hebben bleken wel antistoffen te hebben. Omdat er zo veel virusinfecties zijn en vele daarvan met vlekjes gepaard gaan is verwarring zeker mogelijk. In de 19e eeuw gaf men een nummer aan enkele vlekjesziekten: bijvoorbeeld mazelen kreeg een 1, roodvonk een 2, zo ook de 5e en de 6e ziekte die verderop besproken worden.
Wanneer opletten?
Wanneer kunnen vlekjes wijzen op een ernstige ziekte? Als vlekjes niet wegdrukbaar zijn (wegtrekken/ opbleken wanneer u er met een vinger overheen strijkt of met een glas opdrukt), dan kan dat op kleine bloeduitstortinkjes wijzen, wat op een ernstig ziek zijn kan wijzen. In zeldzame gevallen kan er bij wel wegdrukbare vlekjes ook een ernstige ziekte achter zitten, dus als uw kind een heel zieke indruk maakt, overleg dan altijd met de arts!