Kinderziekten

Kinkhoest

Kinderziekten

Kinkhoest is een ernstige luchtweginfectie die wordt veroorzaakt door een bacterie: de Bordetella pertussis, die via een druppelinfectie (hoesten, niesen) wordt overgedragen. De tijd die zit tussen de besmetting en de eerste ziekteverschijnselen bedraagt 7- maximaal 21 dagen.

Verschijnselen

De ziekte begint met verkoudheidsklachten, prikkelhoest en vermoeidheid. Daarna (na maximaal 2 weken) begint een fase met hevige hoestbuien: buien met kenmerkende hoeststoten, soms wel meer dan 10x achtereen, gevolgd door een langdurige piepende, gierende inademing. Er wordt dan ook taai slijm opgehoest en soms gaat het ook gepaard met braken. Deze fase duurt meestal zo’n 2 weken, waarna de herstelfase aanbreekt, die weken tot vele maanden kan duren en die gepaard gaat met frequent hoesten.
Longontsteking is een mogelijke complicatie die bij kinkhoest gezien wordt. Ook bloedinkjes van het oogwit, zelfs bloedinkjes in de hersenen kunnen ontstaan door de hoge druk bij het heftige hoesten .

Besmettelijkheid

De patiënt is besmettelijk vanaf de eerste ziekteverschijnselen tot 1 maand na het begin van de fase met de hevige hoestbuien. Als de patiënt behandeld wordt met antibiotica is deze na 1 week niet meer besmettelijk. Omdat de diagnose over het algemeen gesteld wordt in een laat stadium van de ziekte is het weren van school meestal niet zinvol: of de besmettelijkheid is al over of de andere kinderen zijn al lang besmet geraakt…..

Behandeling

Antibiotica zijn waarschijnlijk zinvol indien zij in het beginstadium van de ziekte toegediend worden. Mogelijk worden de verschijnselen milder, maar de besmettelijkheid neemt zeker sneller af. De diagnose wordt echter vaak pas laat gesteld, omdat de aandoening als een gewone verkoudheid begint. Dan is behandelen vaak niet echt zinvol meer…. Omdat de ziekte bij baby’s soms tot ernstige problemen kan leiden kan het wel zinvol zijn om bij een baby in een gezin waar kinkhoest heerst direct bij de eerste verkoudheidsverschijnselen te starten met antibiotica.

Vaccinatie

Het kinkhoestvaccin zit in het DKTP- vaccin van het Rijksvaccinatieprogramma. 97 % van de Nederlanders is gevaccineerd. De vaccinatie geeft geen levenslange immuniteit, maar ook het doormaken van een kinkhoest infectie niet: na 4- 20 jaar neemt de immuniteit af. Zo nu en dan een herhaling van de vaccinatie kan dus zinvol zijn.

Meer informatie

Voor meer betrouwbare informatie over dit onderwerp adviseer ik u onderstaande websites:

Bron: E.P.M van Leeuwen en W. de Ruijter; Kinkhoest; Kleine kwalen bij kinderen; Elsevier Gezondheidszorg.
http://www.rivm.nl/Onderwerpen/K/Kinkhoest

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties