Om te beginnen is het van belang iets te zeggen over koorts. Uw huisarts zal er altijd naar vragen. U wordt misschien ook ongerust als uw kind hoge koorts heeft. Bij het doormaken van een ziekte stijgt de temperatuur in de meeste gevallen omdat het afweersysteem dan beter functioneert. Koorts zegt meestal niet veel over de ernst van de ziekte, het is veel belangrijker hoe het kind zich gedraagt.
Zieke indruk?
Ik maak me als huisarts niet zo ongerust over een temperatuur van 40° als het kind goed drinkt, helder is en nog speelt. Veel meer zorgen maak ik me over een kind dat suf oogt, slecht drinkt, veel braakt, enz. terwijl de temperatuur misschien maar 38.5° bedraagt. Kortom, koorts op zich is niet gevaarlijk en alleen als uw kind een erg zieke indruk maakt hoeft u zich ongerust te maken.
Behandeling?
Koorts behoeft dan ook geen behandeling, ook niet als deze hoog is. Meestal voelt de zieke zich wel erg beroerd met hoge koorts (bijv. hoofdpijn) en dan kan paracetamol wel wat verlichting geven. Bij hoge koorts is het verstandig uw kind niet te veel dekens te geven als de slaapkamer niet erg koud is en laat het zo mogelijk veel drinken!
Wanneer de huisarts raadplegen?
Als u zich ongerust maakt is dat altijd een goede reden. Als uw kind niet al te ziek lijkt kunt u rustig 4-5 dagen afwachten, de meeste onschuldige virusziekten knappen na 3-5 dagen vanzelf op. Als uw kind zieker wordt of na een aanvankelijk normaliseren van de temperatuur opnieuw koorts krijgt is dat reden om de huisarts te consulteren, omdat dat kan wijzen op een complicatie.
N.B. Als uw baby jonger dan 3 maanden is en koorts heeft, dan altijd direct een arts raadplegen!