Hoe ontwikkelt zich het zitten bij baby’s?
Hoe ontwikkelt zich de zithouding bij baby’s? Lees over de ontwikkeling zitten baby. Wanneer kan een kind met hulp zitten en wanneer kan een kind dit volledig zelfstandig? Onderstaande tabel geeft een indicatie op welke leeftijd kinderen bepaalde kenmerken vertonen. In het boek Kind in ontwikkeling kan je verder lezen over de normale en afwijkende (motorische) ontwikkeling van kinderen.
Wil je meer weten over het stimuleren van de motorische ontwikkeling en ontwikkeling zitten baby? Lees dan de tips en speeltips en het boek Stap voor Stap. Hierin staan veel oefeningen en tips hoe de motoriek bij baby’s en peuters gestimuleerd kan worden. Wil je weten op welke leeftijd kinderen gemiddeld gaan zitten? Lees dan het artikel Wanneer kan een baby zitten.
Lees ook:
Boekentips stimuleren (motorische) ontwikkeling:
Kenmerken zitten per leeftijd
0 weken
- Rug over de gehele lengte rond, hoofd slap voorover.
4 weken
- Ronde rug, hoofd iets opgeheven.
16 weken
- Zit, als hij wordt vastgehouden, hals en borstwervels van de wervelkolom recht, ronding van de rug alleen in het onderste gedeelte van de rug (lumbale deel).
20 weken
- Zit in de kinderstoel met steun in de rug, in rugligging spontaan optillen van het hoofd als voorloper van het spontane zitten.
28 weken
32 weken
- Zit los gedurende één minuut, zonder steun van de armen.
- Rechtop met rechte rug.
- Bij achterover vallen kan hij niet weer uit zichzelf gaan zitten.
- Actieve balans.
36 weken
- zit langer los, langer dan 10 minuten
- zit steviger
- pakt speelgoed en gaat weer rechtop zitten
- benen minder gespreid
- stabiel
40 weken
- Zit op de billen
- Benen niet meer nodig voor de stabiliteit
- Leunt voorover en beweegt de romp vrij, is in staat zelf te gaan zitten door op zijn buik te rollen of zicht aan iets op te trekken, soms gaat hij eerst staan en van daaruit zitten
48 weken
- Draait bij het zitten om zijn verticale as (pivoteren)
Bron: Kind in ontwikkeling van Rob A.C. Bilo / dr. Henk W.A. Voorhoeve