Wanneer gaat een baby lopen?
Wat is de gemiddelde leeftijd dat kinderen gaan lopen? Lopen is een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van jouw baby. Lopen valt onder de (grof) motorische ontwikkeling. Andere mijlpalen binnen de motorische ontwikkeling van jouw baby zijn rollen, tijgeren en kruipen, zitten en staan.
Om te kunnen lopen is de ontwikkeling van de hoofdbalans erg belangrijk. Verder zal jouw kindje andere mijlpalen doorlopen moeten hebben zoals zitten en staan. Over het algemeen gaan kinderen ook eerst kruipen voordat zij gaan lopen.
Ergens tussen het eerste en tweede levensjaar zal jouw kindje de mijlpaal zelfstandig lopen bereiken. Lees in dit artikel in welke maand baby’s gemiddeld aan een handje en zelfstandig kunnen lopen. Lees ook hoe de ontwikkeling vje het lopen van een baby kan stimuleren.
Boekentips ontwikkeling baby:
In dit artikel lees je:
- Wanneer kinderen gemiddeld met hulp en zonder hulp gaan lopen
- Hoe de ontwikkeling van het lopen verloopt en over de fases van het lopen
- Linkjes naar spelletjes en activiteiten om het lopen van je baby te oefenen en te stimuleren
- Hoe je een achterstand van jouw kindje kan signaleren
- Linkjes naar andere artikelen en informatie over motorische mijlpalen
Motorische ontwikkeling en lopen baby’s
Lopen valt onder de motorische ontwikkeling van jouw baby. De motorische ontwikkeling is één van de ontwikkelingsgebieden binnen de ontwikkeling van kinderen. Andere ontwikkelingsgebieden zijn de lichamelijke-, sociaal-emotionele-, cognitieve– en spraak en taal ontwikkeling.
Je kan de motorische ontwikkeling verdelen in twee gebieden. De grof- en fijn motorische ontwikkeling. De mijlpaal lopen valt onder de grove (of grote) motoriek. De andere mijlpalen binnen de grote motoriek zijn rollen, tijgeren en kruipen, zitten en staan. Bij mijlpalen binnen de fijne motoriek moet je bijvoorbeeld denken aan het reiken, grijpen en vastpakken van objecten door je baby.
Wil je meer weten over de motorische ontwikkeling en alle mijlpalen? Hieronder zijn linkjes opgenomen naar interessante artikelen. Of lees snel verder in dit artikel over de ontwikkeling en fases van het lopen en op welke leeftijd baby’s gemiddeld deze belangrijke mijlpaal bereiken.
Lees ook de artikelen:
Hoe verloopt ontwikkeling lopen baby’s?
Lees verder in dit artikel over hoe de ontwikkeling van het lopen verloopt. En in welke maand baby’s gemiddeld gaan lopen aan een handje en gaan lopen zonder hulp.
Ontwikkeling en fases leren lopen baby
Wat zijn de verschillende fases binnen de ontwikkeling van het lopen bij baby’s? Oftewel, hoe verloopt de ontwikkeling van het lopen van je baby? Het leren lopen bij kinderen verloopt in fases. Ook zijn er kenmerken of vaardigheden te benoemen die met de ontwikkeling van het lopen te maken hebben.
Jouw baby heeft dus eigenlijk al heel veel geoefend met andere vaardigheden om uiteindelijk te kunnen lopen! Om in te kunnen schatten wanneer jouw kindje toe is aan lopen, is het handig om iets over deze fases en kenmerken te weten.
Hoofdbalans, zitten, kruipen en staan
Allereerst is de ontwikkeling van de hoofdbalans een belangrijke voorwaarde om te kunnen lopen. Deze hoofdbalans is ook essentieel voor het stabiel kunnen zitten en staan. Voordat kinderen kunnen lopen, zullen zij ook zelfstandig moeten kunnen staan. Eerst met hulp en steun, vervolgens helemaal los. Hiervoor is ook voldoende kracht in de romp en benen voor nodig.
Eerst kruipen en dan staan?
De meeste kinderen zullen eerst gaan kruipen en vervolgens pas gaan lopen. Er zijn echter ook kinderen die de fase van kruipen (en soms ook tijgeren) helemaal overslaan!
Om de spieren voor te bereiden voor het lopen, is kruipen een belangrijke mijlpaal. Dit is echter geen voorwaarde! Er zijn namelijk ook kinderen die deze fase in het geheel overslaan en gelijk gaan lopen. Soms gaan deze kinderen wel op andere manieren over de grond voortbewegen. Bijvoorbeeld door met de billen te hupsen of over de grond te glijden (billenschuiven).
Wanneer gaat mijn baby lopen? Kijk naar de ontwikkelingsfase van je kind!
Je kan beter inschatten wanneer jouw kindje toe is aan lopen, op het moment dat je de verschillende fases en kenmerken van de motorische ontwikkeling en het lopen herkent.
Ontwikkeling leren staan per maand
Zoals hierboven omschreven volgt de mijlpaal leren lopen meestal op andere belangrijke mijlpalen. Over het algemeen gaan kinderen dus lopen nadat zij de mijlpalen zitten, kruipen en staan hebben doorlopen.
Maar ter voorbereiding van al deze mijlpalen, verwerft jouw baby nog veel meer vaardigheden die nodig zijn. Deze kenmerken gaan alle kinderen gemiddeld in een bepaalde week of maand van de ontwikkeling vertonen. Benieuwd naar deze kenmerken en verder lezen over de ontwikkeling van het staan en het lopen? Lees dan het artikel Ontwikkeling staan en lopen baby en het artikel Grof motorische mijlpalen 0 – 1 jaar.
Lees ook de artikelen:
Maar op welke leeftijd kan een baby zelf lopen?
Lees verderop in dit artikel op welke leeftijd een baby met en zonder handje kan lopen.
Wat is de gemiddelde leeftijd dat kinderen gaan lopen?
De leeftijd waarom baby’s gaan lopen kan enorm verschillen per kind. Sommige kinderen zijn ontzettend rap en lopen voordat zij één jaar zijn en andere kinderen lopen pas op de leeftijd van twee jaar. Daarom is het onmogelijk om aan te geven wanneer jouw kindje zal leren lopen.
Wel is er veel onderzoek gedaan naar de (motorische) ontwikkeling en op welke leeftijd kinderen bepaalde mijlpalen bereiken. Hierdoor kan wel iets gezegd worden over wanneer kinderen gemiddeld kunnen lopen. Hieronder staat aangegeven wanneer baby’s gemiddeld met steun kunnen lopen en wanneer baby’s zonder steun kunnen lopen.
Kan een kind van 1 jaar lopen?
Sommige kinderen kunnen inderdaad al rond of zelf voor het eerste levensjaar lopen! Deze kinderen zijn erg snel en dit is zeker niet de gemiddelde leeftijd waarop kinderen leren lopen. Waarschijnlijk waren deze kinderen ook met de andere mijlpalen al behoorlijk snel.
Wanneer kan baby lopen met handje?
Gemiddeld kunnen kinderen tussen de 10 en 13 maanden stappen met steun aan het handje. Voordat zij dit kunnen, gaan zij eerst staan met steun en zich optrekken tot staan aan bijvoorbeeld de spijlen van de box. Dit zal gemiddeld gebeuren als jouw baby 10 maanden oud is. O
ok zie je als voorfase dat kinderen zijdeling gaan lopen in de box. Ze trekken dan een voet naar de andere voet toe en verplaatsen gelijktijdig de handen op de rand van bijvoorbeeld de box of tafel. Zijdeling lopen zie je gemiddeld bij 11 maanden gebeuren.
Wanneer kan baby los lopen?
Gemiddeld kunnen kinderen tussen de 13 en 17 maanden goed zelfstandig stappen. Vaak zie je verschillende fases in het los kunnen lopen van je kind. Eerst zijn het nog een paar vlugge pasjes met de voeten vrij wijd uit elkaar. Bijvoorbeeld van de papa naar de mama gelopen die op twee meter afstand het kindje staat aan te moedigen.
Daarna zal jouw kindje meer pasjes gaan lopen. Maar nog erg stijf en waggelend. De beentjes worden vaak nog hoog opgetild. Ook kijkt je kind in het begin nog erg naar de voeten, zodat hij ziet waar hij loopt. Vaak zie je als kinderen net kunnen lopen dat zij nog met gespreide armen lopen om in evenwicht te blijven. Ook ‘vlinderen’ met de vingers zie je veel bij kinderen. Een uiting van de complexe beweging, waarin het hele lichaam nog hard moet werken om het voor elkaar te krijgen.
De gemiddelde leeftijd dat kinderen gaan lopen in schema:
Mijlpaal | Leeftijd in maanden dat 50% van kinderen dit kan | Leeftijd in maanden dat 90% van kinderen dit kan |
Staan met steun | 8,3 | 11,7 |
Stappen met steun | 10,2 | 13,1 |
Goed kunnen stappen | 13,5 | 16,8 |
Hoe snel lopen na kruipen? En tussen staan en lopen?
Zoals hierboven beschreven gaan niet alle kinderen kruipen. Maar over het algemeen zullen kinderen eerst gaan kruipen voordat zij leren lopen. Hoe lang het duurt voordat kinderen gaan lopen nadat zij geleerd hebben te kruipen? Ook dit is niet eenvoudig te zeggen. Hier zit veel variatie in. Over het algemeen dooft het kruipen uit op het moment dat kinderen goed kunnen lopen. Vaak is er ook nog een periode dat kinderen zowel kruipen als lopen en zij afwisselen.
De periode tussen kunnen staan en lopen is ook niet eenduidig aan te geven. Vaak volgend deze fases elkaar wel snel op. Zodra jouw kind zich zelfstandig gaat optrekken en weer zelfstandig kan zitten, zal het niet lang duren voordat hij met steun gaat proberen te lopen. Bijvoorbeeld zijdeling in de box of aan de tafelrand.
Wanneer is een kind laat met lopen?
Zoals hierboven omschreven ontwikkelen alle kinderen zich in hun eigen tempo. De leeftijd waarop kinderen leren lopen kan soms maanden van elkaar verschillen. Het is dus niet nodig om je gelijk zorgen te maken als jouw kindje eerder of later gaat lopen dan hierboven beschreven.
Over het algemeen zal jouw kindje in elk geval voor het tweede levensjaar leren lopen. Maar ook als jouw kindje nog niet met 24 maanden loopt, hoeft dit een probleem in de ontwikkeling te zijn. Als jij je toch zorgen maakt of wil weten waarom jouw baby niet kan staan, neem je contact op met de huisarts of het Centrum voor Jeugd en Gezin bij jou in de buurt.
Hoe merk je dat baby een achterstand heeft?
Aan de hand van bepaalde signalen kan je problemen binnen de motorische ontwikkeling van kinderen en baby’s herkennen. In onderstaand artikel is een lijst met signalen opgenomen die kunnen wijzen op mogelijke achterstanden in de ontwikkeling van baby’s.
Lees ook de artikelen:
Hoe leer je een baby lopen?
Hoe je het lopen stimuleren van je baby? Lees hieronder hoe je spelenderwijs de ontwikkeling van je baby kan stimuleren. Ontdek de leukste speeltips, spelletjes en activiteiten. Ook zijn er lijstje opgenomen met geschikt speelgoed per leeftijdsfase van je baby.
Hoe stimuleer je een baby om te lopen?
Leren lopen kan je spelenderwijs met je baby oefenen. Veel ouders vinden het ook leuk om te spelen met hun kind. Door leuke spelletjes en activiteiten met je kind te doen, kan je het lopen stimuleren.
Spelen met je baby is het leukst als de spelletjes zijn afgestemd op de ontwikkelingsfase en leeftijd van je kind. Wil je weten hoe je kan spelen met jouw baby per leeftijdsfase? En welke spelletjes en activiteiten je kan doen om het lopen van je baby te stimuleren? Zie hieronder artikelen met allemaal leuke tips en spelletjes per leeftijd en ontwikkelingsfase van je kind. Ook zijn er speeltips voor het specifiek stimuleren van het optrekken en staan van je baby.
Lees ook de artikelen:
Speelgoed leren staan en lopen stimuleren
Lees ook de tips voor geschikt speelgoed en leuke uitjes per leeftijdsfase van je baby. Kijk welk speelgoed in welke maand goed is om aan jouw baby aan te bieden. Ook is een echte aanrader het boekje Hey Baby. Hierin zijn veel leuke speeltips te vinden om de ontwikkeling van je baby te stimuleren en verbinding te maken met je kind.
Lees ook de artikelen:
Wanneer heeft jouw kindje leren lopen?
Heb jij een snelle of langzame loper? Was jouw kindje ook snel of langzaam met de andere mijlpalen zoals rollen, zitten, kruipen en staan? Leuk als je dit wil delen met ons! Dit kan door een reactie te plaatsen onderaan dit artikel.
Andere opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Deze kan je delen door onderaan dit artikel een reactie achter te laten en/of door ons te e-mailen.
Gemiddelde leeftijd baby lopen samengevat:
De verschillen in het leren lopen zijn groot. Je hebt kinderen die voor hun eerste verjaardag al lopen en kinderen die pas vlak voor hun tweede verjaardag gaan lopen. Over het algemeen leren kinderen eerst zitten, optrekken en taan en kruipen, voordat zij gaan lopen. Gemiddeld leren kinderen tussen de 10 en 13 maanden lopen met steun en tussen de 13 en 17 maanden lopen zonder steun.