Praktijk

Praktijk BabyBonding

Praktijk
BabyBonding huilbaby slaapproblemen Den Haag
Deze maand geeft kinderpsychologe, EMDR therapeute, C.E. Happiest Baby drs. Yolanda C. Wolda van praktijk BabyBonding haar visie op de ontwikkeling van kinderen (baby’s) en het belang van de hechting tussen ouder en kind. Daarnaast geeft zij ons een ‘kijkje’ op haar werkzaamheden in haar praktijk voor coaching van begeleiding van ouders en baby’s!

Wie is Yolanda C. Wolda?

Ik ben kinderpsychologe, EMDR therapeute, C. E. Happiest Baby en moeder van vier kinderen. Ik ben werkzaam in eigen praktijk BabyBonding, praktijk voor coaching en begeleiding van ouder en baby.

Van het werken met de baby’s en de ouders geniet ik enorm, vooral omdat in korte tijd wanhopige ouders weer stralend kunnen zijn. De huilbaby consulten zijn extra bijzonder. Veel ouders hebben al van alles geprobeerd. Het blijft heel indrukwekkend om te ervaren dat tijdens het consult de vaak totaal gespannen en huilende baby binnen enkele tellen wél goed te troosten is.

Wat is BabyBonding?

BabyBonding is een praktijk voor coaching en begeleiding van ouder en baby bij huilen, slapen, hechting en trauma. De naam BabyBonding betekent letterlijk baby en bonding, het hechtingsproces tussen ouder en baby. Dat proces is de pijler en het uitgangspunt van mijn praktijk.

In mijn praktijk is het voor ouders mogelijk begeleid te worden als de baby veel huilt, darmkrampjes heeft of onrustig is. Daarnaast is het mogelijk begeleid te worden als de baby, peuter of kleuter slecht slaapt of als er hechtingsproblemen zijn. Zo kan het voor een ouder door omstandigheden, bijvoorbeeld een vroeg geboorte, moeilijk zijn zich te hechten aan de baby. Verder is het mogelijk om begeleiding te krijgen met EMDR als er sprake is van een trauma, zoals bijvoorbeeld een traumatische bevalling. EMDR is een korte en effectieve methode om traumatische ervaringen te verwerken. Binnenkort zal het ook mogelijk zijn om veel kleine en grote problemen van kinderen opgelost te krijgen met de bijzondere, laagdrempelige PresentChild methode.

Naast deze coaching en begeleiding is het mogelijk diverse cursussen te volgen, waaronder de cursus BabyBonding of de cursus Happiest Baby. Ook is er een cursus BabyBonding voor professionals, werkzaam in de babyzorg.

Vanuit mijn grote liefde voor baby’s en mijn speciale belangstelling voor hechting heb ik in de loop van de jaren allerlei – vooral buitenlandse – methoden en technieken verzameld die lief zijn voor de baby en de band tussen ouder en kind versterken. Deze methoden zijn nieuw, effectief en werken snel. Hierin is BabyBonding uniek. Door mijn achtergrond als kinderpsychologe en mijn interesse in opvoedkunde wereldwijd, kan ik deze en de Nederlandse methoden en technieken in een breed perspectief en context plaatsen.

Wat is jouw visie op de ontwikkeling van kinderen en baby’s in het bijzonder?

BabyBonding gaat uit van het in onderzoek aangetoonde belang van een hechte band tussen ouder en kind en de positieve impact ervan op de ontwikkeling van het kind. Een hechte band met de ouder maakt een optimale ontwikkeling mogelijk. Er worden veel adviezen rond huilen en slapen gegeven die voor de baby heel stressvol kunnen zijn. Vaak wordt er bijvoorbeeld geadviseerd de vermoeide baby alleen, zonder aanwezigheid van de ouder, weg te leggen om zelfstandig in slaap te leren vallen. Dit gaat echter vaak gepaard met (lang) huilen. Er ontstaat veel stress bij de baby als de ouders niet reageren op het huilen. Uit onderzoek blijkt dat veel stress hebben, schadelijk is voor de (hersen)ontwikkeling. Daarnaast kan deze methode onder andere de band tussen ouder en kind verstoren en slaapproblemen verergeren. Daarom maak ik bewust gebruik van methoden en technieken waarbij de ouder steeds met gevoel blijft reageren op de signalen van het kind, waardoor ook de band tussen ouder en kind zich versterkt.

Wat kan een cursus BabyBonding betekenen voor (aanstaande) ouders?

De cursus BabyBonding voor aanstaande en jonge ouders geeft ouders veel informatie en praktische tips over baby’s en wat ze nodig hebben. Onderwerpen als hechting, geboorte bonding, borstvoeding in relatie tot hechting, komen aan bod. Daarnaast gaan we uitgebreid in op huilen, troosten en slapen. Uiteindelijk wil iedere ouder een gelukkige baby die ook goed slaapt.

Veel jonge ouders worstelen vooral met het omgaan met huilen en slapen van hun baby. De cursus BabyBonding geeft door alle informatie en tips aan ouders praktische handvaten waardoor ze met zelfvertrouwen de eerste maanden tegemoet kunnen zien.

Wat kan de Happiest Baby methode betekenen voor baby’s en ouders?

De Happiest Baby methode is een nieuwe zeer effectieve troostmethode. De baby is binnen enkele seconden getroost en kan weer echt contact maken met de ouder of, als de baby moe is, ontspannen in slaap vallen. Met deze methode slaapt de baby ook 1-3 uur langer. De methode werkt bij huilbaby’s, baby’s die krampjes hebben, onrustig zijn, reflux hebben, slecht slapen, etc. Met deze methode wordt door het nadoen van de baarmoeder omgeving een kalmeringsreflex geactiveerd. De methode werkt bij baby’s tot vijf maanden en wordt in het buitenland al jarenlang geadviseerd door kinderartsen.

In één Happiest Baby consult, of korte cursus (de cursus is alleen voor aanstaande ouders) is de methode aan ouders goed en veilig aan te leren. De methode wordt dan geadviseerd als andere troostmethoden zoals oppakken, voeden en wiegen, niet werken. Het is een methode die wordt toegepast in de armen van de ouder en waarbij de ouder met gevoel blijft reageren op de baby.

Het hebben van een huilbaby heeft veel gevolgen voor de ouders en verstoort vaak de hechting. Met de Happiest Baby methode krijgen ouders weer het vertouwen dat ze goed kunnen zorgen voor hun baby, er komt rust in het gezin, ouders kunnen weer genieten van hun baby en weer echt contact maken.

Voor aanstaande ouders is de Happiest Baby cursus een goede voorbereiding op de eerste maanden. Onderwerpen als het belang van een goede hechting, omgaan met huilen en slapen komen aan bod. Daarnaast leren ouders de Happiest Baby troostmethode goed en veilig toepassen.

Wat is jouw werkwijze en wat kunnen de resultaten zijn?

Tijdens een consult neem ik een uitgebreide vragenlijst af. Aan de hand van wat ouders vertellen worden er adviezen en praktische tips gegeven. Als ouders voor een Happiest Baby consult komen leren ze daarnaast ook de methode goed, veilig en toegespitst op hun baby toepassen.

De trajecten zijn kort, 1 tot 3 consulten zijn maximaal nodig. Ouders gaan zelf aan het werk met de adviezen. De resultaten zijn snel en effectief. Na slechts één Happiest Baby (huilbaby) consult is in veruit de meeste gevallen het vele huilen direct gestopt.

Welke baby’s en ouders komen bij jou in de praktijk?

In mijn praktijk komen vooral veel huilbaby’s en slecht slapende baby’s, peuter en kleuters. De problemen variëren bij huilbaby’s van het ontroostbaar huilen tot wel 10 uur per dag tot baby’s die onrustig zijn, krampjes hebben of alleen hazenslaapjes doen. Vaak hebben ouders al van alles geprobeerd. Ik zie regelmatig baby’s die zelfs, zonder dat het heeft geholpen, in het ziekenhuis zijn opgenomen in verband met het vele huilen. Verder zie ik veel baby’s, peuters en kleuters die overdag niet slapen, niet in slaap kunnen vallen of daar lang, soms uren, voor nodig hebben. Natuurlijk ook veel kinderen die vaak wakker worden ‘s nachts.

Bij bijzondere hechtingsproblemen kan het gaan om bijvoorbeeld een vroeggeboorte waardoor de ouder moeite heeft om zich te hechten aan de baby, of een uithuisplaatsing van de baby en om ouders die de baby graag terug willen.

Bij trauma verwerking gaat het vaak om traumatische bevallingen; een onverwachtse keizersnee, een vacuümpomp bevalling, scheiding van moeder en kind, gevoel van controle verlies, ziekenhuisopnamen. Maar ook bijvoorbeeld een onverwerkte ervaring uit het verleden, een ongeluk, eerder een huilbaby te hebben gehad, een bijzondere of ernstige ziekte van het kind, etc.

Succesverhaal uit de praktijk

Sarah uit België, komt met Jef van 2 maanden. Jef huilt ontroostbaar tot wel 5 uur per dag en op sommige dagen de hele dag. Hij is twee keer opgenomen in het ziekenhuis in verband met het vele huilen, één keer via de eerste hulp. Zijn voeding is aangepast maar het huilen is niet verminderd. Na één Happiest Baby consult schrijft Sarah:
“Het vele huilen is gestopt. Jef ligt hier heerlijk te slapen naast mij, het is echt prachtig om te zien! Hij heeft vanmiddag 2,5 uur aan een stuk geslapen. Dat hebben we nog nooit gezien!! We zijn echt blij dat we de rit naar Den Haag hebben gemaakt. We kunnen nu samen genieten van ons lieve zoontje en hij voelt zich zelf ook duidelijk veel beter. Hij heeft zojuist een kwartiertje naar zijn mobieltje gekeken en hij lag te kraaien van de pret. Ook dat is de eerste keer!! Ik denk dat hij zo vrolijk is omdat hij goed had geslapen voordien. Je ziet het: we hebben vertrouwen in de toekomst nu. We hadden nooit gedacht dat het verschil zó groot zou zijn op zo’n korte tijd. Heel erg bedankt dus! Wij sturen vanaf nu alle jonge ouders met huilbaby’s jouw kant uit.”

Deborah komt met Lotus van bijna twee jaar. Lotus heeft nooit langer dan twee uur achter elkaar geslapen. Ze wordt s’ nachts vaak erg driftig en huilend wakker en dan is Deborah zo twee uur verder met wiegen en voeden voordat Lotus weer slaapt. Ook duurt het vaak drie uur voordat ze s’ avonds in slaap valt. Ze doet wel haar best om in slaap te vallen maar het lukt vaak gewoon niet. Nu valt Lotus s’ avonds binnen 10 minuten in slaap. Ze slaapt dan achter elkaar door tot 7 uur s’ ochtends. De huil- en driftbuien zijn verdwenen.

Benieuwd naar wat ik voor je kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met me op!
Twitter: YolandaWolda

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties