Praktijk

Praktijk IntoSteps

Praktijk
Deze maand geeft orthopedagoog Herma Gerringa van IntoSteps haar visie op de ontwikkeling van jongeren en jongvolwassenen en geeft zij ons een ‘kijkje’ op haar werkzaamheden als wandelcoach.

Wie is Herma Gerringa?

Ik ben Herma Gerringa, getrouwd, moeder van drie volwassen kinderen en in mijn werk: enthousiast, oprecht, invoelend, onbevooroordeeld, nieuwsgierig en ik geef niet snel op! Mijn achtergrond is orthopedagoog in het voorgezet onderwijs, maar ook faalangstbegeleider en studiekeuzebegeleider.

Wat is IntoSteps?

In-to-Steps? Heb je het lef stappen te zetten, die tot verandering leiden? Ik daag je uit het te doen en begeleid je in het nemen van de gewenste stappen.
In mijn wandelcoachingpraktijk werk ik met jongeren, jongvolwassenen, maar ook met volwassenen (bijvoorbeeld ouders van jongeren). De gesprekken worden wandelend gevoerd. Dat kan overal zijn, maar het liefst in de natuur. Bijvoorbeeld in het bos, de duinen of aan zee. Jongeren hebben niet altijd zin om te wandelen, vinden wandelen soms suf. Dan kunnen de gesprekken ook plaatsvinden in mijn praktijkruimte aan huis. Het wandelend een gesprek voeren biedt veel extra’s. De gesprekken gaan als vanzelf en je hoeft iemand niet aan te kijken. Er is ruimte, beweging, stilte, en een mooie natuur. Ook ben je helemaal uit de dagelijkse sleur.

Wat is jouw visie op de ontwikkeling van jongeren/jongvolwassenen?

Ik geloof in de kracht van de jongere/jongvolwassene zelf. De jongere/jongvolwassene weet het, kan het, doet het! Het is voor mij steeds weer een uitdaging om een jongere/jongvolwassene dat zelf te laten ervaren.

Wat houdt gezond leven voor jongeren/jongvolwassenen in?

Het is niet niks, volwassenen worden! Wie ben ik, wat wil ik, wat kan ik. Op eigen benen gaan staan, eigen keuzes leren maken. Daarin heeft iedere jongeren/jongvolwassene het recht op zijn eigen proces. Dat gaat met vallen en opstaan en dat hoort ook zo. Tot het moment dat je vastloopt en daar niet zelf meer uitkomt, dan is het goedpassende ondersteuning te zoeken. Dat kan kortdurend zijn, maar ook voor langere tijd. Intensief of juist meer gespreid.

Wat is jouw werkwijze en wat kunnen de resultaten zijn?

De begeleiding is helemaal op maat. Geen vragenlijsten, geen vaste werkwijze. Ik ga op zoek naar wat de ander nodig heeft om daar waar hij of zij vastgelopen is, weer los te kunnen komen en zelf stappen te kunnen zetten. Daarbij kan alles wat wij tegenkomen in de natuur als ondersteuning ingezet worden. De resultaten zijn verschillend van aard, maar het doel is om zoveel vertrouwen te krijgen dat je de problemen die op je pad komen zelf kunt aanpakken.

Welke jongeren/jongvolwassenen komen bij jou in de praktijk?

Je kunt om allerlei redenen bij IntoSteps terecht. Een aantal voorbeelden zijn: Je wilt gemakkelijker contacten kunnen maken. Je wilt je niet meer zo onzeker voelen. Je wilt bepaalde angsten de baas worden. Je wilt een gezondere leefstijl. Je wilt ontdekken waar jouw kwaliteiten liggen om een goede studiekeuze te kunnen maken. Je wilt meer controle over jouw hyperactiviteit. Je wilt jouw eetprobleem aanpakken. Je wilt duidelijkheid over jouw seksuele identiteit. Je wilt positiever in het leven staan.

Succesverhaal uit de praktijk

“Nu, bijna een jaar geleden, had ik de behoefte om met iemand te praten over dingen die spelen in mijn leven waarvan ik zelf niet goed wist hoe ik daar mee om kon gaan. Normaal gesproken ‘praat’ ik vooral in mezelf waardoor je geen ‘echte’ reactie terugkrijgt en in je eigen cirkeltje blijft zitten. Toen ik had besloten dat ik er wat aan wilde doen, ben ik bij Herma terecht gekomen. Het idee van praten en lopen, gaf voor mij de doorslag om met haar af te spreken omdat dat een stuk gemakkelijker praat dan als je tegenover iemand aan een bureau zit. Je hoeft elkaar niet de hele tijd aan te kijken en stiltes zijn geen probleem. Vanaf het eerste gesprek voelde het goed, gewoon praten en wandelen in een mooie omgeving. Herma heeft alle aandacht en liet me op andere manieren nadenken, waardoor ik meer inzicht kreeg in waarom ik dingen denk en wat ik eraan kon doen. Tussen de wandelingen in zaten bij mij steeds wat langere periodes en dat wilde ik graag omdat je het dan tussentijds kan laten ‘bezinken’. Wat ik prettig vond was de mogelijkheid om op je eigen tijd een gesprek aan te vragen, wanneer ik er behoefte aan had, zo waren de gesprekken een soort vangnet en ze hebben me geholpen dingen van een positievere kant te bekijken” . Aurelia, 19 jaar.

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties