Praktijk

Praktijk Spelwijzer

Praktijk
Ilse van Drunen Spelagoog praktijk Spelwijzer Raamdonksveer Breda Tilburg Waalwijk
Deze maand geeft Ilse van Drunen van praktijk Spelwijzer haar visie op spelen, samenspelen en de ontwikkeling van kinderen en geeft zij ons een ‘kijkje’ op haar werkzaamheden als Spelagoog.

Wie is Ilse van Drunen?

Mijn naam is Ilse van Drunen. Ik ben getrouwd, moeder van twee kinderen en Spelagoog.
Ik ben enthousiast, gemotiveerd, zorgzaam, geduldig, leergierig en creatief. Spelagoog zijn is niet alleen mijn vak, maar ook mijn passie!

Ik heb jaren lange ervaring met kinderen die een ontwikkelingsachterstand en/of beperking hebben. Ik heb gewerkt met een brede doelgroep, zowel in (ontwikkelings)leeftijd als in problematiek. Tijdens het werken met deze bijzondere kinderen heb ik ervaren hoe belangrijk spel is voor de ontwikkeling van het kind. Door te spelen leren kinderen nieuwe vaardigheden die ze verder helpen in hun ontwikkeling.

Wat is Spelwijzer?

Spelwijzer biedt begeleiding in Noord-Brabant, aan kinderen die om wat voor reden dan ook moeite hebben met spelen of samen spelen. Kinderen die vast lopen in hun ontwikkeling, kinderen die niet goed weten hoe ze in sociale situaties moeten handelen, kinderen die last hebben van faalangst en kinderen die te maken krijgen met belangrijke gebeurtenissen in zijn of haar leven.

Spelwijzer richt zich op kinderen met een ontwikkelingsachterstand of beperking. Maar ook op kinderen met een ‘normale’ ontwikkeling die behoefte hebben aan wat extra ondersteuning of begeleiding bij het spelen of samen spelen.

Spelwijzer onderscheid zich door verschillende begeleidingsvormen met elkaar te combineren om zo nog beter aan te kunnen sluiten bij de hulpvraag van het kind, zelfs op het laagste niveau. Want ieder kind heeft het recht om te kunnen spelen.

Wat is jouw visie op spel en de ontwikkeling van kinderen?

Spelenderwijs doen kinderen ervaringen op die belangrijk zijn voor de algehele ontwikkeling. In spel kunnen kinderen dingen ontdekken, vaardigheden ontwikkelen, experimenteren, communiceren en emoties uiten en verwerken. Spel is van invloed op de persoonlijkheidsontwikkeling en zelfontplooiing van het kind.

Spel is een spiegel van de innerlijke belevingswereld van het kind. Het laat ons zien wat er in het kind omgaat. Spel is de taal waarmee kinderen communiceren.

Vaak gaat het spelen vanzelf, en zijn wij als volwassenen ons nauwelijks bewust van het spelgedrag van kinderen. Pas als de spelontwikkeling stagneert, valt dit op. Kinderen kunnen dan wat extra ondersteuning of begeleiding nodig hebben bij het spelen.

Als Spelagoog bied ik die ondersteuning en begeleiding.

Wat kan een Spelagoog betekenen voor kinderen en ouders?

Als spelagoog is het mijn taak informatie te verstrekken over de spelontwikkeling en spelmaterialen. Observeren van het spelgedrag, signaleren van het spelprobleem en het begeleiden van kinderen die problemen hebben op het gebied van spelontwikkeling en spelontplooiing. Advies geven aan ouders, verzorgers en andere betrokkenen van het kind. Spelplezier vergroten!

Wat is het verschil tussen spelbegeleiding, speltraining en speltherapie?

Spelbegeleiding is een methodische vorm van extra hulp aan kinderen die problemen hebben op het gebied van spelontwikkeling en spelontplooiing.
Bij spelbegeleiding is spel het doel.

Speltraining is in eerste instantie ontwikkeld voor kinderen met een stoornis binnen het autistisch spectrum die niet of nauwelijks tot spel komen of weinig variatie laten zien in hun spel. Het speltrainingsprogramma richt zich op het leren spelen, ontdekken van nieuwe mogelijkheden, leren imiteren, op een betere manier omgaan met spelmateriaal en gevarieerder leren spelen. Uw kind krijgt weer plezier in het spelen. Hierdoor verbeteren de concentratie, aandacht, interesse voor het spelmateriaal, taal en oogcontact. Uw kind leert beter op de stoel te blijven zitten, goed te kijken en het spel te imiteren.

Speltherapie is hulp speciaal voor kinderen die problemen of zorgen hebben. Tijdens de speltherapie wordt het kind uitgenodigd om zijn of haar problemen, zorgen en gevoelens te laten zien of te vertalen in het spel.
Bij speltherapie is spel het middel.

Waarom is advies over spelmateriaal belangrijk?

Advies over spelmateriaal is belangrijk. Er is zoveel spelmateriaal te krijgen dat je als ouder door de bomen het bos niet meer ziet. Waar moet je op letten bij het aanschaffen van spelmateriaal.

  • Het spelmateriaal moet aansluiten bij het ontwikkelingsniveau van het kind.
  • Het moet de interesse van het kind wekken en het kind uitnodigen tot spel.
  • Het spelmateriaal moet voldoen aan de veiligheidsvoorschriften.
  • Het spelmateriaal moet de fantasie van het kind prikkelen en het spelplezier vergroten.

Ook het spelaanbod is belangrijk. Teveel spelmateriaal zorgt ervoor dat het kind overprikkeld raakt en niet meer weet waar hij of zij mee kan spelen. Het kind gaat zich dan vervelen, gaat hangen of laat negatief gedrag zien. En dat wil je natuurlijk niet!

Bied niet te veel spelmateriaal tegelijk aan. Een overvolle huiskamer met speelgoed nodigt het kind niet extra uit tot spel. Houdt het overzichtelijk voor het kind. Richt een stukje van de huiskamer in voor het kind om te spelen. Leg bijvoorbeeld een speelkleed op de vloer, zet daar een kastje bij met speelgoed of hang wat planken op met spelmateriaal. Het overige spelmateriaal berg je op. Wanneer het kind toe is aan iets nieuws zal hij of zij er zelf om vragen. Je kunt dan het spelmateriaal wat je op hebt geborgen omruilen met het spelmateriaal in de huiskamer. Het spelmateriaal blijft daardoor uitnodigend.

Wat is jouw werkwijze en wat kunnen de resultaten zijn?

Uit de manier waarop een kind speelt kun je informatie halen over de cognitieve, emotionele, motorische en sociale ontwikkeling van een kind.

De ‘prestaties’ van het kind worden vergeleken met wat gemiddeld normaal is voor een kind van die leeftijd.

Tijdens de spelobservatie wordt gekeken naar; spelkeuze, spelniveau, spelduur, contactname en spelkwaliteit.

Daarna wordt samen met ouders een spelplan opgezet. Hierin komt het speldoel te staan. De begeleiding wordt afgestemd op de behoefte van het kind en de ouders. Het aantal spelsessies is afhankelijk van het vooraf gestelde speldoel. De spelbegeleiding kan zowel individueel gegeven worden als in groepjes van 2 tot 4 kinderen.

Tijdens de spelsessies wordt gebruik gemaakt van verschillende spelbegeleidingstechnieken om het spel te stimuleren. Het spel wordt bijvoorbeeld verwoord om het kind bewuster te maken van zijn spelhandelingen en om meer diepgang in het spel te brengen. Soms wordt nieuw spelmateriaal aangeboden om het spel uit te breiden. De Spelagoog spiegeld het spel van het kind om het kind meer zelfvertrouwen te geven. Soms kan het spiegelen ook een manier zijn om het spel om te buigen, te verplaatsen of af te remmen.

Welke kinderen en ouders komen bij jou in de praktijk?

Spelwijzer richt zich op kinderen met een ontwikkelingsachterstand of beperking. Maar ook op kinderen met een ‘normale’ ontwikkeling die behoefte hebben aan wat extra ondersteuning of begeleiding met het spelen of samen spelen.

Spelwijzer is er voor kinderen met een ontwikkelingsniveau van 0 t/m 12 jaar, hun ouders, verzorgers en begeleiders.

Indicaties voor Spelbegeleiding kunnen zijn:

  • Stimuleren van de spelontwikkeling
  • Uitbreiden van de spelmogelijkheden
  • Ontdekken van spelinteresses
  • Ontdekken van (eigen) mogelijkheden
  • Spelduur uitbreiden
  • Rust en structuur in het spel brengen
  • Diepgang in het spel brengen
  • Zelfvertrouwen vergroten
  • Leren samenspelen
  • Omgaan met regelspel en verlies
  • Omgaan met een belangrijke gebeurtenis bijvoorbeeld een ziekenhuisopname, nieuwe school, verhuizing of scheiding.

Succesverhaal uit de praktijk

Ieder kind speelt de hoofdrol in zijn eigen succesverhaal. Zelfvertrouwen en spelplezier staan daarbij voor mij voorop.

Een dag uit de praktijk

Spel is een spontaan proces. Dat zorgt ervoor dat iedere dag weer anders is.
Dat is wat mijn beroep ook zo leuk en uitdagend maakt. Wie wil er nou niet iedere dag met kinderen spelen?!

Mocht u benieuwd zijn geworden naar wat ik als Spelagoog voor uw kind kan betekenen, neem dan gerust geheel vrijblijvend contact met mij op.

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties