Wat doet een opticien?
Een opticien werkt in de meeste gevallen voor een brillenzaak waar hij mensen helpt die problemen hebben met de ogen. Daarbij kan het gaan om slechtziendheid. In die gevallen meet de opticien hen een bril of contactlenzen aan waardoor de klachten verholpen kunnen worden. Een opticien moet dus kennis hebben van de werking van het oog, maar ook welke brillen daarbij moeten worden gezocht. Als klanten een bril of contactlenzen nodig hebben geeft de opticien advies. Ook kijkt een opticien naar de verzekeringsvoorwaarden van de klant/cliënt. Dit is belangrijk met het oog op de vergoedingen. Een opticien hoeft in principe geen speciale opleiding te hebben genoten. Dit is wel het geval voor optometristen en orthoptisten, vergelijkbare beroepen waarvoor meer (medische) kennis is vereist.
Wat doet een optometrist (optometrie)?
De optometrist onderzoekt de gezondheid van ogen om eventuele oogafwijkingen en oogziektes op te sporen. Vroeger deed alleen de oogarts het oogonderzoek en zorgde de opticien voor de bril en/of contactlenzen. De optometrist kan het allebei en nog veel meer. De optometrist voert een optometrisch onderzoek uit. Blijkt tijdens het onderzoek dat verdere medische behandeling nodig is, dan wordt u via uw huisarts doorverwezen.
Een deel van de optometristen heeft, naast algemene basiskennis, een specialisatie zoals het onderzoeken en behandelen van samenwerkingsproblemen tussen de ogen (binoculair zien), het aanmeten van hulpmiddelen voor slechtzienden (low vision) of het aanmeten van speciale contactlenzen (o.a. scleralenzen). De optometrist is makkelijk toegankelijk: u kunt er zonder verwijsbrief naartoe. Hij of zij kan u gericht adviseren of doorverwijzen naar de oogarts. (Bron: Optometristen Vereniging Nederland)
Wat doet een optoloog (optologie)?
Een optoloog is zonder verwijzing toegankelijk, maar wordt in de regel niet door de verzekering vergoed.
Een optoloog (functionele optometrie) doet ook een oogmeting: hij meet de refractiewaarde van het oog (zeg maar brilsterkte) en doet een functioneel onderzoek, waarbij de samenwerking tussen de ogen wordt bekeken en eventuele oogafwijkingen worden opgespoord.