Wat doet een orthopeed?
Een orthopeed is een arts die gespecialiseerd is in afwijkingen en ziekten of letsel van het bewegingsapparaat. Hij/zij houdt zich dus vooral bezig met botten, gewrichten, spieren, pezen, enzovoorts. Na de basisopleiding tot arts is er nog een aantal jaren specialisatie nodig om als orthopeed geregistreerd te kunnen worden. Orthopedie valt onder de 2e- lijns gezondheidszorg.
Mogelijke indicaties orthopedie
Bij lichamelijke ontwikkelingsstoornissen kan hulp van de orthopeed soms noodzakelijk zijn, denk bijvoorbeeld aan skeletafwijkingen en heupdysplasie. Meestal zal er in teamverband met bijvoorbeeld de kinderarts en fysiotherapeut worden gewerkt. Daarnaast behandelt de orthopeed onder andere beenbreuken, plaatst gewrichtsprotheses, behandelt rug- en voetproblemen (bijvoorbeeld met korset of orthopedisch schoeisel, steunzolen, enzovoorts).
Verwijzing en vergoeding orthopedie
U heeft een verwijzing van de huisarts of jeugdarts nodig voor u een orthopeed kunt consulteren. Deze artsen kunnen een juiste inschatting maken of zo’n consultatie nodig, c.q. zinvol is. Normaal gesproken wordt behandeling door de orthopeed uit de basisverzekering vergoed. Lees uw polis na op de voorwaarden, denk bijvoorbeeld aan het eigen risico.