Slaapproblemen

Slaaphulpmiddelen en slaaphulpjes voor baby, dreumes en peuter

Slaapproblemen

Slaaphulp en slaaphulpmiddelen baby, dreumes en peuter

De juiste slaaphulpjes kunnen jouw kind helpen om zelfstandig in slaap te vallen en door te slapen. Welke slaaphulpmiddelen kan je inzetten om de slaap van je baby, dreumes of peuter te stimuleren? Welke slaaptools en slaapaccessoires mogen dus niet ontbreken op jouw geboortelijst?

In dit artikel zijn de beste slaaphulpmiddelen voor jouw baby, dreumes en peuter opgenomen. Lees ook de 10 tips om jouw kind te leren doorslapen. Wil jij je verder verdiepen in slaap en slaaptraining? Dan raden wij de boeken Slaap, baby, slaap, Het babyslaapboek en Slaap! Voor dreumes en peuter aan. Je kan hier de boekrecensies van deze boeken vinden. Lees ook de artikelen met tips voor doorslapen kinderen, hoe je een kind zelfstandig leert slapen, hoeveel slaap een kind nodig heeft en voeding- en slaapschema’s.

Boekentips stimuleren doorslapen

10 x slaaphulpjes en slaaphulpmiddelen voor kinderen

Hieronder is een lijst opgenomen van handige slaaptools en slaapaccessoires die het zelfstandig in slaap vallen van je kind kunnen bevorderen. Deze slaaphulpmiddelen zorgen in principe niet voor een onhandige slaapassociatie of slaapproblemen. Hoewel je met een speen en knuffel een beetje moet oppassen. Op het moment dat de speen namelijk uit de mond valt of de knuffel uit het bed, kan je kind jouw hulp nodig hebben om deze weer in het bezit te krijgen. En dit wil je natuurlijk liever niet ’s nachts!

1. Het juiste bedje en matras

Dit kan een wieg en/of co-sleeper zijn voor jonge baby’s, vervolgens een ledikantje (tip: meegroei ledikantje) en vanaf de leeftijd van 2,5 jaar oud kan de overstap naar een peuterbed gemaakt worden. Zorg voor de veiligheid altijd voor een bed goedgekeurd voor baby’s en kinderen. Op het moment dat je kind de overstap maakt naar een peuterbed kan een bedhekje handig zijn om te voorkomen dat je kind uit bed valt.

2. Juiste slaapkleding: slaapzak en pyjama

Slaapkleding is erg belangrijk voor het goed kunnen slapen. Tot het tweede jaar kan je het best jouw kind in een pyjama en slaapzak laten slapen. Vanaf twee jaar kan je overstappen op dekens. Zorg voor katoenen slaapkleding en let erop dat jouw kind het niet te warm of koud heeft. Een handig hulpmiddel om de juiste slaapkleding te bepalen is de TOG-waarde (Thermal Overall Grade). Hoe hoger de TOG-waarde, hoe warmer de slaapkleding is. Stem de slaapzak dus af op de temperatuur van de slaapkamer. Een ideale slaapzak is de vierseizoenen slaapzak.

Tip voor als je kind slaapzak uittrekt:

Wat doe je als jouw dreumes of peuter de slaapzak steeds uittrekt? Trek dan de slaapzak bij je kind achterstevoren of binnenstebuiten aan. Het zal nu een stuk lastiger voor je kind zijn om de rits los te peuteren. Probleem opgelost!

3. Draagdoek of draagzak

De eerste maanden na de geboorte is een draagdoek of draagzak ideaal en een essentiële slaaptool. Baby’s hebben zeker in de eerste weken na de geboorte veel behoefte aan nabijheid en troost. Je kind kan in een draagdoek heerlijk dutjes doen in jouw nabijheid. En jij hebt toch nog even je handen vrij voor wat kleine klusjes of een wandeling.

4. Babyfoon met videofunctie

De videofunctie is handig om te kijken of jouw baby, dreumes of peuter al wakker is of aan het wakker worden is zonder je kind te storen. Daarnaast is het handig om te kijken wat er aan de hand is als hij huilt voordat je gelijk de kamer in hoeft te lopen. Ook kan je zien hoelang je kindje erover doet om in slaap te vallen. Handig om te achterhalen of jouw kind in het juiste ritme zit.

5. White noise (witte ruis)

White noise kan je vergelijken met het geluid van een radio die geen kanaal vindt. Dit geluid kan een baby rust geven. Baby’s hebben namelijk altijd in een luidruchtige baarmoeder gezeten en zij zijn dus eigenlijk gewend aan geluid. Ook voor dreumesen en peuters kan White noise het in slaap vallen en doorslapen bevorderen. Het kan een positieve slaapassociatie zijn en het blokt omgevingsgeluiden.

6. Speentjes

Baby’s hebben een natuurlijke zuigbehoefte. Dit heeft de natuur geregeld zodat de baby na de geboorte gelijk kan aanhappen op de borst van de moeder of de fles. Als baby’s zuigen worden zij kalm en verlaagt de hartslag en bloeddruk. Een speen kan echter ook een onhandige slaapassociatie worden. Op het moment dat jouw baby afhankelijk is van een speen om in slaap te vallen en niet zelf de speen in de mond kan doen ’s nachts. Pas vanaf circa 8 maanden zijn kinderen in staat om zelf de speen te pakken en in de mond te doen. Het kan dus een overweging zijn om alleen hele jonge baby’s een speen aan te bieden en bijvoorbeeld niet ’s nachts.

Glow in the dark speen

Raakt jouw baby de speen ’s nachts steeds kwijt? Gebruik dan een glow in the dark speen.

7. Knuffeldoekje of knuffel

Vanaf de leeftijd van zes maanden kan je een knuffeldoekje introduceren als ze ook een veiligheidskeurmerk hebben. Let op dat het knuffeldoekje geen losse onderdelen heeft, zoals knoopjes, niet groter is dan een zakdoek en echt speciaal bestemd is voor baby’s. Voor oudere kinderen kan een knuffel prettig zijn en voor een positieve slaapassociatie zorgen.

8. Nachtlampje met rood licht

Het beste is een zo donker mogelijke slaapomgeving. Vanaf een bepaalde leeftijd (circa 2 jaar) kan angst voor het donker ontstaan en kunnen kinderen last krijgen van nachtmerries, nachtangsten en verlatingsangst. Sommige kinderen vinden dan een nachtlampje dan prettig. Rood licht verstoort minder de slaap dan blauw licht.

9. Slaaptrainer

Vanaf een jaar of 2 of 3 kan een slaaptrainer een uitkomst zijn om het doorslapen te stimuleren. Kinderen die nog niet kunnen klokkijken kunnen met de slaaptrainer op een speelse manier zien of het slaaptijd of tijd is om op te staan. Omdat jonge kinderen nog geen tijdsbesef hebben, kan een slaaptrainer dus handig zijn op het moment dat jouw peuter ’s nachts regelmatig wakker wordt en/of (te) vroeg wakker wordt in de ochtend.

10. Verzwaringsdeken of sensorische slaaptunnel

Sommige kinderen slapen rustiger op het moment dat zij gewicht en druk voelen op hun lichaam. Dit gewicht zorgt ervoor dat zij minder bewegelijk zijn en kan ook een gevoel van geborgenheid geven. Let op: verzwaringsdekens zijn er in verschillend gewicht, passend bij de leeftijd of eigenlijk gewicht van jouw kind. Kinderen kunnen pas vanaf twee jaar veilig onder een deken liggen. Laat je hierover goed informeren. Zie ook de sensorische slaaptunnel voor nog meer geborgenheid.

Slaaptool als wondermiddel voor doorslapen?

De genoemde slaaptools kunnen de slaap van jouw kind stimuleren, maar zijn geen wondermiddelen. De aanschaf van een accessoire alleen zal over het algemeen niet direct een slaapprobleem oplossen. Vaak zal je ook moeten werken aan andere elementen. Denk aan het volgen van het juiste ritme, toepassen bedritueel, het afleren van onhandige slaapassociaties en je kind zelfstandig in slaap leren vallen. Zie ook het artikel met 10 tips voor het leren doorslapen van je baby, dreumes en peuter.

Lees ook de artikelen:

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties