Een bedritueel zorgt voor structuur
Een vast bedritueel is één van de belangrijkste voorwaarden voor het jonge kind om goed te kunnen slapen. Kinderen hebben baat bij structuur en duidelijkheid. Jonge kinderen hebben nog geen besef van tijd en maken op uit bepaalde handelingen en gebeurtenissen of het bedtijd is. Wanneer kinderen deze niet krijgen, proberen zij dit vaak door negatief gedrag af te dwingen.
Door een bedritueel bouw je de (drukke) dag van jouw dreumes of peuter op een rustige manier af. De overgang van spelen naar slapen wordt op deze manier minder abrupt. Een bedritueel zorgt ervoor dat de prikkelverwerking op gang komt en geeft de mogelijkheid om indrukken opgedaan gedurende de dag alvast los te kunnen laten. Hierdoor zal jouw dreumes of peuter meer ontspannen kunnen gaan slapen.
Boekentips over slaapproblemen:
Voorbeeld van een bedritueel
Het maakt niet zoveel uit hoe een bedritueel eruit ziet. Het gaat erom dat het ritueel elke avond hetzelfde is, zodat je kind precies weet wanneer het moment is aangebroken om te gaan slapen. Verder is het van belang dat het bedritueel rustig is, zodat er niet vlak voor het slapen gaan allerlei nieuwe (spannende) indrukken worden opgedaan. Zo zou een bedritueel eruit kunnen zien:
- Na het eten nog even alleen spelen met (rustig) speelgoed
- Daarna een warme douche
- Tandenpoetsen
- Pyjama aandoen
- Naar het toilet en mama of papa gedag zeggen
- Een verhaaltje op bed voorlezen
- Instoppen en liedje zingen
- Kus, knuffel en gedag zeggen en kamer verlaten
Tips voor het bedritueel
- Begin al vroeg met een bedritueel. Ook baby’s van een paar maanden oud hebben er baat bij als de ouders elke avond hetzelfde liedje zingen voor het slapen gaan. Op deze manier ‘groei’ jij als ouder en ook het kind mee in het bedritueel en wordt het echt een ingebakken gewoonte. Vaak is het ook nog heerlijk om te doen!
- Gebruik (op hoofdlijnen) hetzelfde ritueel als jouw partner. Met name voor jonge kinderen kan het verwarrend zijn als het ritueel te veel afwijkt. Na de peuterleeftijd kunnen kinderen hier beter mee om gaan.
- Een goed bedritueel duurt niet te lang! Als vuistregel kan 15 tot 30 minuten aangehouden worden. Het kind moet het ritueel nog wel in verband kunnen brengen met het naar bed gaan.
Goed om te doen: De dag doornemen als onderdeel van het bedritueel. Hierdoor kunnen kinderen makkelijker de indrukken van de dag verwerken en kan jij als ouder nog even benadrukken hoeveel je van jouw kind houdt aangeven dat je bijvoorbeeld niet meer boos bent. Op deze manier kan het kind met een gerust hart heerlijk gaan slapen!