Tips

Stimuleren cognitieve ontwikkeling baby

Tips

Hoe stimuleer je de cognitieve ontwikkeling van je baby?

Baby’s leren van mensen en dingen door (per toeval) te ontdekken, te imiteren, in te prenten, te voorspellen, eindeloos te oefenen en te onderzoeken. Voor een pasgeboren baby zijn voorwerpen en speelgoed nog minder belangrijk en zijn vooral mensen interessant. Een baby kan eindeloos naar eeen lachend gezicht van de ouder kijken.

Spelletjes om het leren en denken te stimuleren

  • De eerste zes weken zijn baby’s nog overgevoelig voor externe prikkels, hebben veel rust nodig en is speelgoed nog niet echt noodzakelijk. Baby’s vinden het leuk om naar dingen te kijken zoals een mobiel in de box, maar ook naar de eigen handjes en voetjes. Jouw baby leert veel van kijken naar gezichten (verschillende gezichtsuitdrukkingen) en door op jouw arm rond te lopen door het huis.
  • Tussen de drie en zes maanden vinden baby’s het fantastisch om allerlei speelgoed, maar ook veilige huis-, tuin- en keukenspullen vast te pakken en te onderzoeken. Speelgoed wat geluid maakt (knisperboekjes, piepbeesten) en speelgoed van verschillende materialen (glad, harig, ruw, zacht, hard) zijn interessant en op deze manier doet het kind verschillende ervaringen op. De babygym is gedurende deze periode bij uitstek geschikt om de cognitieve ontwikkeling te stimuleren. Aan de babygym kunnen allerlei verschillende soorten speeltjes gehangen worden. Afwisseling van de speeltjes (materiaal, grootte, vorm) is hierbij belangrijk.
  • Vanaf zes maanden gaan baby’s ook alles onderzoeken (proeven en voelen) met hun mond. Ook nu is het kennis maken met verschillende materialen (hard, zacht, glad, ruw) leerzaam. Wel is het in deze periode flink uitkijken dat de baby geen kleine voorwerpen in de mond steekt.
  • Baby’s vinden het vaak erg leuk om met een zachte bal te spelen. Laat zien dat een bal kan rollen, in de lucht gegooid kan worden en ook weer terug komt.
  • Het is belangrijk om veel te praten met de baby en samen geluidjes te maken. Imiteer de geluiden van de baby, doe zelf klanken voor en benoem simpele dagelijkse dingen. Baby’s begrijpen al veel eerder woorden dan dat zij deze kunnen uitspreken!
  • Vanaf ongeveer zeven maanden vinden kinderen het spelletje ‘kiekeboe!’ leuk. Hierdoor ontwikkelen zij begrip voor de aanwezigheid en afwezigheid van voorwerpen of mensen.
  • Samen met papa of mama voor de spiegel staan en gekke gezichten trekken of een hoedje opzetten is interessant en zal de baby helpen zich bewust te worden van zichzelf.
  • Tussen de 9 en 12 maanden vinden kinderen het boeiend om een laatje of doos met allerlei verschillende voorwerpen of speelgoed te onderzoeken. Laat zien dat je spullen van de ene mand in een andere mand kan stoppen.
  • Het voorlezen van simpele (voel)boekjes is goed voor de cognitieve ontwikkeling. Benoem de plaatjes en laat het kind ook pagina’s omslaan.
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties