Tips

Stimuleren motorische ontwikkeling dreumes

Tips

Hoe stimuleer je grove en fijne motoriek dreumes?

Zodra een kind de eerste stapjes gaat zetten, gaat de ontwikkeling enorm snel vooruit. Sommige kinderen zijn van nature heel voorzichtig op motorisch gebied en andere kinderen kennen juist geen angst en klimmen en klauteren overal op zonder eerst na te denken.

Of jouw kind nu veel of weinig angst kent, het is belangrijk om voor een uitdagende en veilige omgeving te zorgen waar jouw kind in zijn eigen tempo volop kan experimenteren en de mogelijkheden van het eigen lichaam kan leren ontdekken. Kenmerkend voor de dreumestijd is de drang om te willen ontdekken.

Spelletjes en tips voor stimuleren grove motoriek dreumes:

  1. Zorg voor een veilige omgeving en voldoende ruimte, zodat jouw kind kan ontdekken, experimenteren, lopen, rennen, springen, vallen, klauteren en kan ravotten met speelkameraadjes.
  2. Zorg voor voldoende veiligheid en let goed op jouw kind, maar belemmer het kind niet teveel door continue ‘pas op’ te roepen.
  3. Geef jouw kind een zakje (bijvoorbeeld washand) en laat hem allerlei ‘voorwerpen’ van de grond tillen en in het zakje doen. Dit kan kruipend en zittend, maar laat jouw kind zodra het kan lopen dit ook staand oefenen. Dit is goed voor het evenwicht!
  4. Laat jouw kind op verschillende ondergronden het lopen oefenen (zand, gras, kleine heuveltjes, etc.). In plassen stampen is heel stimulerend voor kinderen en heel goed voor het evenwicht!
  5. Laat jouw kind buitenspelen en ga veel naar een (buiten) speeltuin toe. Kinderen die nog niet heel mobiel zijn kunnen vaak wel al genieten van een kleine glijbaan en een schommel (waar het kind vast in zit). Later is het klimmen en klauteren erg aantrekkelijk voor jouw kind.
  6. Laat jouw kind verschillende voorwerpen van de ene kartonnen doos naar de andere kartonnen doos vervoeren. Varieer in grootte en zwaarte van de voorwerpen. Een hele grote lichte strandbal is heel moeilijk, maar heel uitdagend voor jouw kind!

Nog meer spelletjes stimuleren motorische ontwikkeling dreumes

  1. Laat jouw kind meehelpen in de tuin en bijvoorbeeld het gras of onkruid verzamelen wat jij gemaaid hebt.
  2. Laat jouw kind regelmatig stukken naast de buggy lopen, oefen het uithoudingsvermogen en kracht van jouw kind. Laat bijvoorbeeld jouw kinds steeds het laatste stuk naar huis lopen en maak dit stuk steeds wat groter.
  3. Trek- en duwkarren stimuleren het lopen, het evenwicht, de coördinatie en het leren plannen van het bewegen. Een speelgoed kruiwagen vinden kinderen vaak ook heel leuk.
  4. Samen springen op de bank, het bed, een (mini) trampoline. Hou als ouder beide handen van het kind vast.
  5. Maak kruip- en loopparcours in de kamer van stoelen, tafels, dozen en andere objecten. Een kruiptunnel (of een aantal kartonnen dozen achter elkaar) zijn erg leuk om doorheen te kruipen. Laat jouw kind onder, tussen, (misschien al over?) de verschillende objecten lopen, kruipen en slalommen. Doe het parcours voor, samen en laat jouw kind een eigen parcours bedenken.
  6. Maak bellen met een ‘bellen blaas’ en laat jouw kind deze stuk slaan. Dit kan zittend, kruipend en lopend.

Spelletjes en tips voor stimuleren fijne motoriek dreumes:

  1. Geef jouw kind de ruimte om te ‘slopen’. Laat jouw kind van kranten en tijdschriften proppen maken en/of laat hem de krant verscheuren / versnipperen. Wat is het kleinste stukje krant wat je nog kan versnipperen? Verder is het interessant om een ‘breiwerkje’ uit elkaar te trekken, (veilige) voorwerpen van de huisraad uit elkaar te halen en bijvoorbeeld klemconstructiesystemen uit elkaar te trekken. Let op dat jouw kind geen kleine voorwerpen kan inslikken!
  2. Geef jouw kind de ruimte om te ‘slaan’. Op een trommel, xylofoon, piano, een (kinder)hamer of een blokkentoren bouwen en omslaan, etc. Ook leuk om één of meerdere ballonnen op te hangen en jouw kind met een vliegenmepper tegen de ballonnen te laten slaan. In beide handen een vliegenmepper is nog spectaculairder.
  3. Geef jouw kind de ruimte om te ‘bouwen’ en te ‘construeren’. Laat jouw kind veel spelen met blokken, grote duplostenen, klemconstructiesystemen met noppen en doppen, (lucifer)doosjes, etc.
  4. Geef jouw kind de ruimte om ‘gaatjes te vullen’. Laat jouw kind spelen met een vormenstoof (blokken in verschillende vormen in de geschikte gaten van een doos stoppen), stapelbekers, grote krijlen rijgen, water- en zandspeelgoed.
  5. Geef jouw kind de ruimte om ‘creatief bezig te zijn’. Laat jouw kind met zand, water en modder spelen, scheerschuim op het tafelblad, tekenen / verven / plakken op grote vellen papier etc.

Speel in op de ontwikkeling van jouw dreumes: Kenmerkende activiteiten voor kinderen van 1 – 2 jaar zijn: Kruipen, wegkruipen, optrekken, los lopen, rijden, slopen, luisteren, praten, kijken, duwen, gaten vullen, klimmen, aftasten, trekken, slaan, samen doen, naspelen, sjouwen, schommelen, knoeien, creatief bezig zijn, omgooien, stapelen, lostrekken, construeren

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties