Hoe stimuleer je zindelijkheid van je dreumes en peuter?
Als kinderen lichamelijk en mentaal voldoende gerijpt zijn, kunnen zij zindelijk worden. Over het algemeen worden kinderen tussen de 2 en 3 jaar zindelijk. Eerst worden kinderen overdag zindelijk en na een half jaar of jaar ook voor de nacht.
Er is een gevoelige periode om zindelijk te worden bij kinderen. Aanmoediging vanuit de omgeving kunnen zindelijkheid dan bespoedigen. Door goed te letten op de signalen van het kind en door het te benoemen als je ziet dat het kind aan het poepen of plassen is, wordt het kind zodra het hier rijp voor is vanzelf zindelijk.
Boekentips zindelijkheid en zindelijkheidstraining kinderen:
Bovenstaande bekijk je via Bol
- Handboek zindelijkheid, A. Vermandel
- Je kind zindelijk krijgen? Dat doe je zo!, A. Vermandel
- Zindelijk maken is kinderspel, D. Mendelsohn
- Je baby op het potje, vroeg en vorlijk zindelijk, L. Boucke
- Kind in ontwikkeling, A.C. Bilo
- Hé, wie zit er op de wc? (prentenboek), H. van Straaten
- Potje! (prentenboek), M. Freeman
Algemene tips zindelijkheid
- Goede absorberende luiers zorgen ervoor dat kinderen niet voelen dat zij nat zijn en bemoeilijken het opmerken van het moment waarop plassen wordt gestart. Door jouw kind geregeld de kans te geven om in de blote billen rond te lopen, krijgt het de kans allerlei lichaamssensaties te ervaren en al jong te ervaren waar het plasje vandaan komt.
- Let goed op de lichaamssignalen van je kind (vanaf 1,5 – 2 jaar) en benoem de momenten dat je kind aan het plassen of poepen is. Op deze manier leert je kind zelf ook steeds beter de momenten te herkennen dat hij aan het plassen of poepen is.
- Oefen geen dwang uit en zorg voor een ontspannen sfeer rondom poepen en plassen. Strijd aangaan vertraagt over het algemeen het proces van zindelijk worden. Je kind aanmoedigen, complimenten geven, ruimte geven aan het eigen tempo is meer effectief. Boos worden bij een ‘foutje’ of ‘terugval’ is niet verstandig. Dit hoort bij het zindelijkheidsproces.
Handige hulpmiddelen zindelijkheid stimuleren
Tips voor het potje en de wc
- Zet het potje al een tijdje in huis, zonder hier veel aandacht aan te schenken.
- Als je kind interesse heeft in het potje kan je een keer ‘oefenen’ met een knuffelbeer of pop. Laat je kind zelf ook oefenen met de beer of pop.
- Neem je kind af en toe mee naar de wc en laat jouw eigen plas of poep eens zien of de plas en poep van een broer of zus. Samen doortrekken is vaak ook leuk.
- Trek je kind gemakkelijke kleding aan, zodat de kleding makkelijk uitgaat zodra je kind op het potje of naar de wc wil.
- Het toiletbezoek wordt prettiger door een wc-brilverkleiner en een opstapje zodat je kind zelf op de wc kan klimmen.
- Zet je kind regelmatig op het potje of op de wc. Als je goed op de lichaamsignalen hebt gelet, weet je misschien wanneer de kans op een plas of poep het grootst is. Als het niet lukt is dit helemaal niet erg, beloon je kind voor het proberen en als het wel gelukt is.
- Geef je kind ook complimenten als het zelf heeft aangegeven naar het potje of de wc te willen. Ook als het plasje toch al in de luier zit. Je kan je kind toch nog even op het potje laten zitten voor de ervaring.
- Gebruik een beloningssysteem. Die kan je zelf bedenken of laat je inspireren door een Zindelijkheidsbox.
Extra ondersteuning nodig?
In principe wordt je dreumes of peuter vanzelf zindelijk en is het normaal dat er grote verschillen bestaan in wanneer kinderen zindelijk worden. Maken jullie je als ouders of opvoeders toch druk over het zindelijk worden van je kind, neem dan contact op met een professional van Kijk op ontwikkeling of een professional bij jou in de buurt.