Tips

Tips bij boosheid, drift en stemmingsbuien dreumes en peuter

Tips

Tips bij boosheid, drift en stemmingsbuien

Boosheid, drift en stemmingsbuien horen bij de ontwikkelingsfase van dreumes en peuter. Wie kent niet de dreumes of peuter die zich al gillend, schoppend en slaand tegen de grond van de supermarkt werpt?

Hoe ga je om met de driftbuien van jouw dreumes of peuter? Op welke manier kan je driftbuien voorkomen of ervoor zorgen dat deze minder heftig zijn? Wat doe je als jouw kind niet meer aanspreekbaar is?

Boekentips opvoeding en niet gehoorzamen jonge kinderen:

  1. Temperamentvolle kinderen, E. Bronsveld
  2. How2Talk 2Kids, A. Faber
  3. Broers en zussen zonder rivaliteit, A. Faber
  4. Het hooggevoelige kind met een sterke wil, J. Olphen
  5. Uitdagende peuters en kleuters uitdagen, M. Sammels
  6. De zeven stappen naar succesvol ouderschap, H. Montgomery
  7. Het hele brein, het hele kind, D. J. Siegel

1. Geef ruimte aan de emoties van jouw kind

Kinderen moeten nog leren over alle verschillende emoties en op welke manier deze geuit kunnen worden. Omdat een gillende en schoppende dreumes of peuter lastig is, leren wij kinderen vaak van jongs af aan om primaire verontwaardiging en boosheid niet te uiten. Het is echter heel belangrijk om ruimte te geven voor gevoelens van onlust zoals frustratie, mokken en boosheid. Deze gevoelens horen ook bij het mens zijn. Als kinderen niet de ruimte krijgen om deze gevoelens te uiten kunnen zij zich emotioneel niet goed gaan voelen en deze gevoelens gaan inhouden. Leer jouw kind dat deze emoties ook bij het leven horen, door op zijn tijd en uiteraard op de juiste manier jouw eigen boosheid en frustraties te tonen.

2. Toon begrip voor de emotie

Het is een gegeven dat jonge kinderen simpelweg hun emoties op een impulsieve en vaak fysieke manier uiten. Het heeft dan ook weinig nut om het kind hierop af te rekenen. Voel in waarom je kind boos is, er is altijd een reden voor de boosheid en frustratie. Vaak kan de driftbui voorkomen worden of afgezwakt worden als de ouder of opvoeder begrip toont voor de emotie van het kind. Hierdoor krijgen de kinderen erkenning voor hun onrechtgevoelens en de eigenwaarde wordt gezien.

Hoe ga je om met driftbuien en geweld?

  1. Laat je kind eerst even letterlijk uitrazen. Veel kinderen zijn op dit moment nog niet aanspreekbaar en de driftbui zal waarschijnlijk alleen maar verergeren.
  2. Achterhaal waarom je kind boos is en toon begrip voor zijn gevoelens. Vaak verdwijnt boosheid als het kind merkt dat hij begrepen wordt.
  3. Blijft jouw kind vast zitten in de emotionele bui? Blijf begripvol, maar geef wel duidelijk aan wat de toelaatbare duur en plek is voor het uiten van de emoties. Geef bijvoorbeeld aan dat jouw kind best teleurgesteld mag zijn, maar als hij wilt blijven gillen dit alleen op de gang mag. Zet hem vervolgens op de gang en geef aan dat hij kan terugkomen als hij weer rustig is.
  4. Wordt jouw kind destructief en gaat hij bijvoorbeeld schoppen, slaan en dingen stuk maken? Strenger optreden door het verheffen de stem is dan noodzakelijk. Geef op een resolute en strenge wijze aan dat schoppen tegen de deur ten strengste verboden is. Boos zijn mag, maar wordt in dit huis niet op deze manier geuit! Geef jouw kind vervolgens een alternatief waar hij wel tegen aan mag schoppen of slaan. Kinderen die bijten kan een washandje als alternatief geboden worden en voor kinderen die spugen een bakje op de grond. Door het aanbieden van een alternatief krijgen kinderen wel de ruimte voor het uiten van de emoties waar zij op dit moment binnen hun ontwikkeling nog behoefte aan hebben.
  5. Troost jouw kind na de driftbui. Vaak is jouw dreumes of peuter van slag na zo’n overweldigende explosie en geef jij door te knuffelen impliciet aan dat het niet erg is om eventjes boos te zijn. Boosheid en frustratie hoor namelijk ook bij het leven! Door te troosten merkt het kind ook dat je niet boos (meer) bent. Hier kunnen jonge kinderen vaak nog bang voor zijn en lang mee zitten.

Wat kan je beter niet doen?

  1. Zelf boos worden, schelden of schreeuwen verergert over het algemeen de situatie en door op deze manier jouw emoties te uiten geef je het verkeerde voorbeeld. Leer jouw kind dat boosheid mag, maar dat er alternatieven zijn voor de manier waarop je deze emoties uit.
  2. De gevoelens van jouw kind bagatelliseren, weg wuiven of erger nog het kind uitlachen. Kinderen hebben juist erkenning nodig voor hun gevoelens van boosheid.
  3. Proberen de driftbui te voorkomen door een beloning (cadeautje of snoepje). Ook na afloop van de driftbui jouw kind proberen te troosten door het aanbieden van iets prettigs is niet wenselijk. Op deze manier beloon je eigenlijk het niet gewenste gedrag!
  4. Jouw kind na de driftbui (uit medelijden) alsnog zijn zin geven. Ook hierdoor wordt het ongewenste gedrag beloond en wordt de kans op een driftbui in de toekomst alleen maar groter.
  5. Vermijden van situaties waar driftbuien kunnen ontstaan. Jouw kind moet wel leren om te gaan met teleurstellingen en frustraties.

Extra ondersteuning nodig?

Bieden bovenstaande tips onvoldoende houvast en/of vraag je je af of de boosheid, drift en stemmingsbuien van jouw kind wel normaal zijn? Kortdurende ondersteuning of een aantal praktische tips op maat van een professional bij jou in de buurt kan soms net even dat steuntje in de rug zijn. Genoeg deskundigen hebben veel ervaring bij boosheid, drift en stemmingsbuien bij dreumesen en peuters.

Abonneer
Laat het weten als er
1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Moet ik nu actief negeren of dit doen????????