Stimuleren zelfstandig eten kind
Zelfstandig kunnen eten hoort bij het proces van zelfstandig worden. Hoe stimuleer je het zelfstandig eten bij je kind? Wat mag ik verwachten van mijn kind op welke leeftijd en hoe leer ik mijn kind eten met bestek zonder al te veel te knoeien? Lees in dit artikel de tips en strategieën voor het stimuleren van het zelfstandig eten van kinderen. Op zoek naar meer tips? In het boek De motoriek van kinderen met dyspraxie komen nog veel meer handige tips en strategieën aan bod voor het verbeteren van de motorische vaardigheden en praktische handelingen in het dagelijks leven.
Kinderen zijn leergierig en imiteren graag hun ouders. Het proces van zelfstandig leren eten zal daarom ook bijna vanzelf gaan. Lees de tips om dit proces extra te stimuleren. Lees ook het artikel hoe je zelfstandig aankleden bij kinderen stimuleert en zelfstandig veters strikken bij kinderen stimuleert.
Boekentips ontwikkeling kinderen
- De motoriek van kinderen met dyspraxie, L. A. Kurtz
- Juf, mag ik overvaren?, M. Litiere
- Het hele brein, het hele kind, D. J. Siegel
- De lastige kleuter, B. van der Grift
- Uit de pas, C. Kranovitz
- Ik snap het wel, maar niet zo snel, E. Braaten
- Leren, Hoe? Zo!, T. Opgenhaffen
- De invloed van werkgeheugen op leren, S. Gathercole
- Prachtig lastig, C. van Wensen
1. Stel niet te hoge eisen
Kijk goed naar de leeftijd en het ontwikkelingsniveau van je kind en stem je verwachtingen hierop af. Kan je al verwachten dat je kind keurig met mes en vork eet en netjes aan tafel blijft wachten totdat iedereen klaar is? Niet reële verwachtingen kunnen leiden tot frustraties en teleurstellingen van jou en je kind.
2. Samen aan tafel
Kinderen leren onder andere door te imiteren. Samen aan tafel eten is dan ook een belangrijk leermoment voor je kind. Kinderen zullen automatisch ook met een lepel en vork willen proberen te eten. Daarnaast leert je kind ongemerkt allerlei tafelmanieren zoals; wachten met eten op elkaar, luisteren naar elkaar, niet praten met volle mond, etc. Belangrijk dus om met het gezin aan tafel te eten en het goede voorbeeld te geven!
3. Een beetje knoeien mag
Van een dreumes en peuter kan je nog niet verwachten dat zij kunnen eten zonder te knoeien. In principe kunnen kinderen van vier jaar zonder te knoeien eten. Netjes eten met bestek blijft echter een lastige fijn motorische handeling. Af en toe een beetje morsen is dan ook niet erg, maar leer je kind wel om na het eten mee te helpen met opruimen. Zijn kinderen expres aan het knoeien kan je natuurlijk wel ingrijpen door bijvoorbeeld het bord weg te halen.
4. Een goede houding
Kinderen kunnen alleen netjes eten als zij comfortabel zitten. Zorg ervoor dat het kind met de onderarmen op tafel kan rusten en dat de voeten ergens op kunnen steunen. Op deze manier heeft je kind genoeg bewegingsvrijheid.
5. Het juiste gereedschap
Zorg voor passend kinderbestek. Voor verschillende leeftijden is aangepast bestek te koop. Te groot bestek maakt het netjes eten voor kinderen onnodig lastig.
6. Een diep bord
Iets opscheppen vanaf een diep bord is makkelijker, dan iets opscheppen van een plat bord. Verder kan je ook rekening houden met het feit dat het opscheppen van stevig voedsel, zoals kwark, makkelijker is dan het opscheppen van dunner voedsel zoals soep. Stem je verwachtingen dus weer af op de situatie!
7. Placemats
Een bord wat weg kan schuiven, maakt het leren gebruiken van bestek lastiger. Zorg ervoor dat het bord niet weg kan glijden, door bijvoorbeeld een anti-slip-placemat te gebruiken.
8. Blijven zitten
Leer je kind aan tafel te blijven zitten. Houdt wel weer rekening met de leeftijd en het ontwikkelingsniveau van je kind. Als de maaltijd lang duurt, is het niet realistisch om te verwachten dat het kind rustig aan tafel blijft zitten totdat iedereen klaar is. Je kan de duur dat het kind moet blijven zitten ‘trainen’, door bijvoorbeeld een kookwekker te gebruiken. Een peuter kan ongeveer 10 – 15 minuten aan tafel blijven zitten en van een kleuter kan je verwachten dat die het 15 – 30 minuten vol kan houden.
9. Laat je kind helpen
Het laten helpen van je kind bij de boodschappen en het koken bevordert de motivatie en zelfstandigheid van het kind.
10. Tafelregels
Je kan over het algemeen niet eisen en dwingen om je kind te laten eten, zonder in een machtsstrijd verwikkeld te raken. Wel mag je bepaalde tafelregels verwachten van je kind en hierop sturen:
- Rechtop zitten in je stoel
- Niet expres knoeien en/of spelen met het eten
- Een lepel of vork gebruiken in plaats van de handen (afhankelijk van de leeftijd)
- Niet schreeuwen of gillen aan tafel of door iemand heen praten
- Niet praten met volle mond en expres smakken