Meisje van twee werkt niet mee: als we op bezoek zijn bij mensen is onze dochter heel braaf, maar bij vertrek breekt de hel los… Een gevecht om de jas aan te trekken! Tegenstribbelen bij alles, hoe kunnen wij hier het beste mee omgaan?
Koppigheid
Kent u de uitspraak: “Ik ben 2 en ik zeg NEE”? Kindjes van 2 jaar ontwikkelen zich van dreumes naar peuter: een kind met een sterke wil en koppig gedrag. In deze fase gaan kinderen zich steeds meer verzetten tegen hun ouders. Het kan behoorlijk eigenzinnig en ongehoorzaam gedrag vertonen. Zoals bijvoorbeeld midden in een winkelstraat op de grond gaan zitten/liggen en weigeren verder te gaan. Of een driftbui krijgen als je net gezellig op familiebezoek bent (bij die oudere lieve oma). Etc. Met een lief: Kom het is koud, we gaan verder!”, reageert de peuter vaak met: nee, wil ik niet. Je kind kan natuurlijk echt moe zijn, maar vaak is er iets anders aan de hand: je kind wil uittesten hoever hij/zij bij jou kan gaan!
Wereld ontdekken
Uw peuter gaat de wereld ontdekken: zichzelf, het gezin, de familie, vriendjes, het huis, de buurt/omgeving etc. Geef uw kind de gelegenheid om ervaringen op te doen, ook al zijn het soms moeilijke en/of niet leuke ervaringen. Ook die horen bij het leven en opgroeien. Het gaat letterlijk en figuurlijk met vallen en opstaan. Alleen door zijn/haar eigen vindingrijkheid, uw reactie en heel veel oefening en ervaring, leert uw kind hoe de wereld in elkaar zit.
Negatieve aandacht
Wat belangrijk is: kinderen hebben simpele regels en duidelijke grenzen nodig. Dat is niet alleen van belang voor hun eigen veiligheid, maar ook om te leren omgaan met anderen. Kinderen doen graag dingen die aandacht opleveren. Zelfs negatieve aandacht of een standje krijgen, kan dan onbedoeld toch een beloning zijn voor negatief gedrag.
Strijd om de macht
Handig zou zijn, om niet de strijd om de macht aan te gaan met uw kind. Jullie, de ouders, zijn de baas. Het is genoeg om een paar duidelijke, niet te strenge regels vast te stellen. Wees consequent en vooral ook congruent. Wanneer ouders niet consequent zijn in hun reacties, kunnen kinderen hiervan in de war raken. Gebruik lichaamstaal om de regels te ondersteunen en kracht bij te staan. Boos zijn en stiekem van binnen heel hard moeten lachen om zijn/haar actie, brengt geen duidelijk beeld over op uw peuter.
Gewoontes en rituelen
Kinderen zijn gevoelig voor vaste gewoontes en rituelen. Ruim van tevoren aangeven dat jullie zo weg gaan en dat het tijd wordt om te gaan stoppen met spelen, is bijvoorbeeld een handige gewoonte. U kunt bijvoorbeeld 10 minuten van tevoren de peuter alvast wat speelgoed laten opruimen. Meehelpen, samendoen maakt het nog leuker voor uw peuter. Wat bijvoorbeeld zou kunnen, is: pak een bezem en veeg het speelgoed op een hoop en laat uw kind bijvoorbeeld met een stoffer en blik het speelgoed weer in de bak doen. Ook al is dit misschien nog best een lastige handeling voor uw peuter, jullie zijn wel bezig met opruimen. En een ritueel/gewoonte wordt op deze manier aangeleerd.
Aan- en afleren
Je kunt een peuter een heel aantal dingen best af- en aanleren. Zeg duidelijk wat er van hem/haar verwacht wordt, en daarbij is het belangrijk dat U ook uitlegt wat de reden is dat U zo reageert en iets van hem/haar wilt. Daarmee wordt de kans vergroot dat uw kind ook in de toekomst “gehoorzaam” gedrag laat zien. Als iets niet werkt: laat het los. En ga door met datgene wat wel goed werkt.
Geef een keuze
Je kind een keuze geven, kan vaak ook heel goed helpen: wil jij nu alvast je schoenen/jas/tas gaan halen, of zal ik het zo doen? Of zullen we samen de viste gedag zeggen of wil je alleen even zwaaien? Door uw kind een keuze te geven, is de kans op medewerking groter. Ook afleiden wil nog wel eens een handige tactiek zijn. Met een grapje kun je je boze peuter ook proberen uit zijn/haar driftbui te halen. Geef vooral ook aandacht aan uw kind als het wel het gewenste gedrag laat zien, dit zal het zelfvertrouwen ook ten goede komen.
Meehelpen
Kinderen willen in deze leeftijdsfase heel graag helpen, zelf ontdekken en keuzes krijgen. Houdt dit in gedachten en wees mild: naar jezelf en naar je kind. Gaat het soms niet zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat!
Alles wat nieuw is, vinden peuters het leukst. Handig zou zijn om daarom vooral te reageren op nieuwe vaardigheden (ik kan zelf mijn sokken uitdoen/broek aan doen bijvoorbeeld) en interesses die je peuter toont (ik wil meehelpen met koken: laat uw kindje bijvoorbeeld eens de groenten schoonmaken). Uw peuter leert dan prettiger, makkelijker en sneller.
Eigen wil
Het krijgen van een eigen wil en het laten zien van koppig gedrag; het is voor ouders soms een hele kluif, maar het hoort er allemaal bij. Het is een gezonde ontwikkelingsfase en zorgt ervoor dat uw kindje een eigen identiteit krijgt. Ook al is het soms nog zo lastig en/of vervelend, probeer het als een uitdaging te zien. Geef uzelf zo nu en dan eens een schouderklopje, want opvoeden is soms best zwaar!
U bent niet de enige, vele ouders van dreumesen/peuters zijn U voor gegaan. Succes! (En vergeet vooral ook niet om te genieten van uw kleine deugnietje)