Vraag en antwoord

Slap hoofdje bij baby 8 weken normaal?

Vraag en antwoord

Wij maken ons zorgen om ons kindje van 8 weken oud. Hij heeft naar onze mening zoiets als een loshangend hoofdje. Als wij hem oppakken is het net alsof zijn hoofdje eraf gaat vallen. Wij vermoeden dat dit een probleem is van kracht in de nekspieren. De kinderarts geeft echter aan dat er niets aan de hand is. Wat ons ook eigenaardig lijkt, is als hij op een zijde ligt, hij automatisch zijn hoofdje achteruit duwt en een holle rug maakt, bijna in omgekeerde foetushouding. Hij kan dus zijn hoofdbewegingen niet onder controle houden. Kunnen jullie hierover een mening uiten, eventueel ons een specialist in deze materie aanraden?

Reflexen

Als je kindje geboren wordt zijn er allerlei reflexen werkzaam. Dit zijn uit de hersenen gestuurde beweegpatronen. Zo is jullie kindje in de baarmoeder en direct na de geboorte vooral in gebogen positie geweest. De beweging die jullie beschrijven die hij maakt als hij op de zij ligt, is juist in de strekpositie. In de ontwikkeling is het belangrijk dat buigers en strekkers samen op ontwikkelen. Als de strekkers te sterk zijn, helpt het om je kindje terug in de foetushouding te brengen. Op deze manier breng je bewust alles naar de buiging, dus de houding die hij kent van de tijd in de baarmoeder.

Dit kun je doen zoals ik jullie op de foto’s laat zien. Je hebt je kindje op je arm en tilt het bekken een beetje op, zodat de rug rond is. Je brengt de armpjes naar voren, zodat de schouders niet naar achter trekken. Vervolgens breng je de beentjes gebogen over de buik. Als je voelt dat hij hier tegendruk geeft (dat je voelt dat hij eigenlijk niet naar de buiging wil), doe je het langzaam aan en laat je hem in die foetuspositie tot je voelt dat hij zich hierin ontspant. Ook op die manier dragen in een draagdoek helpt tegen het ontwikkelen van een te sterke strekking. Kijk voor een voorbeeld van het dragen van een baby in een draagdoek naar Filmpje 1 en filmpje 2.

Ontwikkeling hoofdbalans

Het hoofdje kunnen ophouden ontwikkelt zich bij het ene kind sneller dan bij het andere kind. Lees op deze pagina meer over de ontwikkeling van de hoofdbalans. Je vertelt er niet bij in welke positie je kindje is als het voelt alsof het hoofd los hangt. Een kindje van 8 weken oud heb je, behalve als je het laat boeren, vooral horizontaal en het hoofd moet je dan altijd nog met een vinger tegen het achterhoofd ondersteunen, omdat het voor het kindje nog onmogelijk is het hoofd in deze positie te stabiliseren. Stabiliseren betekent: de houding kunnen vasthouden met behulp van de eigen spieren.

Trainen hoofdbalans

Een goede houding om je kindje te helpen zelf iets te doen met zijn hoofd en zo sterker te worden is: het kindje op de buik op je arm dragen, met het hoofd in je elleboog. Als hij niets kan met zijn hoofd hangt het slap omlaag, maar dat is in deze positie niet erg, daar kan niets mis gaan. Als hij wel iets met zijn hoofdje kan zal hij het een beetje op tillen van je arm en rond gaan kijken. Daarmee sterkt hij zijn nekspieren. Dat zijn de belangrijkste spieren die het hoofd stabiel maken in de nek. Als je zo je kindje draagt kun, je ook met de hand de beide beentjes gebogen onder zijn buik trekken, dan is het daardoor meteen weer in foetuspositie.

Leg je je kindje ook wel eens op de buik op de grond? Wat doet hij dan met zijn hoofd? Tilt hij hem op? En wat doet dan zijn rug en zijn bekken? En als hij in bed ligt op zijn rug, duwt hij dan ook zijn hoofdje achterover zoals op de zij liggend wat je beschrijft? Antwoorden op mijn vragen kunnen allemaal helpen om te kunnen constateren of er iets mis is, of dat je kindje gewoon in het stadium van het nog leren moeten is!

Volg je gevoel

Zoals jullie hebben beschreven zijn het inderdaad tekenen voor attentie en iets doen. Een moeder weet bijna altijd al heel vroeg dat er iets niet klopt. Hebben jullie meer kinderen, heb je voorbeelden dat het anders zou horen te gaan? Of is het jullie eerste kindje en weten jullie nog niet zo goed hoe je om moet gaan met de steun die het babyhoofdje nog in verschillende posities nodig heeft en dus altijd beschermd moet worden? Het probleem is dat als er echt iets mis is, dit vaak pas veel later eruit komt bij kinderen. Baby’s ontwikkelen zich nu eenmaal niet standaard. De hoeveelheid keren dat moeders ongerust waren en het uiteindelijk prima ging zijn er ook, alleen hoor je die niet, want de ongerustheid gaat gewoon langzaam over in vertrouwen. Wat ik hier boven beschreven heb is wat je kunt doen om hem te helpen in zijn ontwikkeling. Dus zorgen dat hij uit de strekking blijft en hem gelegenheid geven om veel te oefenen met zijn hoofd in buiklig.

Verandert er niets in een paar weken, blijf je ongerust of vind je bovenstaande lastig zelf op te pakken, dan kun je hulp vragen van een kinderoefentherapeut, o.i.d. Ik weet niet precies hoe de situatie in België is met gespecialiseerde kinesitherapeuten voor baby’s en kinderen, maar ik geloof dat jullie niet ver van Maastricht wonen. Dan zou je zo nodig daar een kinderoefentherapeut kunnen zoeken. Er is in Maastricht ook een Child’Space practitioner. Als je de video bekijkt op de home page dan krijg je nog meer suggesties wat je kunt doen om je kindje zichzelf meer te laten voelen via het tappen. Het filmpje is in het Engels. Uiteraard kunnen jullie bij zorgen om de gezondheid van jullie kindje altijd de hulp inschakelen van jullie huisarts. De huisarts is de aangewezen persoon om jullie zorgen mee te delen en samen met jullie te bekijken welke hulp nodig is.

Veel succes!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties