Vraag en antwoord

Vriendin met NLD verbreekt alle vriendschappen

Vraag en antwoord

Hoe kan mijn dochter haar vriendin met NLD, die alle vriendschappen verbreekt, het best benaderen?

Oorzaak breuk

De eerste vraag die bij mij opkomt wanneer ik uw vraag lees is deze: is de NLD de oorzaak van de breuk tussen het meisje en uw dochter? Er kunnen uiteraard tal van andere redenen zijn waarom het meisje het contact met uw dochter verbreekt. Het is dan ook zinvol om dit eerst eens goed onder de loep te nemen met uw dochter.

Non-verbale signalen

Hoewel talige informatie goed verwerkt wordt in de hersenen, hebben kinderen met NLD moeite met de betekenis van taal en met het herkennen en interpreteren van non-verbale signalen (gebaren, gezichtsuitdrukking, lichaamstaal etc.). In het sociale contact zijn deze signalen cruciaal, en de moeite die ze ermee hebben maakt het sociale contact gecompliceerd. Een gevolg kan zijn dat kinderen met NLD zich onbegrepen voelen en zich afsluiten of terugtrekken uit sociale situaties. De indruk wordt gewekt dat dit gebeurd is bij de vriendin van uw dochter.

NLD

Wanneer uw dochter graag weer contact wil leggen, is het belangrijk dat ze zich eerst gaat verdiepen in NLD. Wat houdt NLD nou precies in? Hoe is het om NLD te hebben? Deze verdieping stelt uw dochter vervolgens in staat om oprecht begrip te kunnen tonen voor de problematiek waarmee haar vriendin te kampen heeft. Belangrijk is wel dit door middel van concreet taalgebruik te doen en het gebeurde stap voor stap te verwoorden. Houdt er ondertussen rekening mee dat ze moeite heeft met de betekenis ervan. Het hardop uitspreken van het begrip zal de vriendin het gevoel geven zich begrepen te voelen. De positieve aandacht en erkenning zal hopelijk maken dat ze zich weer zal openstellen voor verdere vriendschap.

Tips NLD

Tot slot een aantal algemene tips voor kinderen met NLD:

  • Erken de stoornis van het kind en verdiep je hierin, het kind is niet bewust ‘lastig’.
  • Bereid het kind voor op nieuwe situaties. De stap-voor-stap-methode kan hiervoor gebruikt worden. Alles wat hun te wachten staat in detail voorbereiden.
  • Bied het kind veel structuur en voorspelbaarheid in de omgeving.
  • Let erop dat het kind niet overvraagd en te hoog ingeschat wordt. Neem niet automatisch aan dat het kind alles op het niveau van leeftijdsgenootjes kan uitvoeren.
  • Bied het kind een veilige plek/ruimte om zich terug te kunnen trekken als hij/zij zich onprettig voelt.
  • Bied het kind de mogelijkheid om op vaste momenten over zijn of haar gevoelens en behoeften te praten.
Abonneer
Laat het weten als er
1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Wat een herkenbaar verhaal. Psycho-educatie is zo belangrijk voor de erkenning van problemen bij je kind. Op Kijk op Ontwikkeling heb ik veel herkenbare informatie kunnen vinden over gedragsproblemen. Dank jullie wel!