Is er een bepaalde leeftijd waarop een baby veilig in een kinderstoel aan tafel mag zitten?
Ontwikkeling baby eerste 6 tot 9 maanden:
- het leren bewegen binnen het zwaartekrachtsveld
- het geven van bewegingsfuncties aan hersencellen
- verbindingen maken tussen de verschillende hersencellen
- het in elke houding ontwikkelen van voldoende spierkracht passend bij de enorme groei die de baby in die tijd doormaakt
- het oriënteren van zichzelf ten opzichte van de omgeving
- met behulp van al die dingen leren coördineren, zodat de gewenste bewegingsrichting kan worden gemaakt
- het kunnen onthouden wat werkt en wat niet werkt
- het herhalen van beweging zodat ze gemakkelijker worden
- het maken van variaties in een eenmaal uitgevonden beweging die werkt
Eigen tempo
Dat is een heel proces waar kinderen voor het grootste deel zelfstandig spelend op de vloer of in de box mee bezig zijn. Er zijn allerlei bewegingen die we transitiebewegingen noemen, zoals van de buik naar de rug, van de rug naar de buik en de volgende is van buiklig naar kruiphouding of naar zitten. Deze ontwikkeling kan een kind geheel zelfstandig maken, ieder kind in zijn eigen tempo en op zijn eigen manier. Een kind is motorisch gesproken pas aan zitten in een kinderstoel toe, als het geheel zelfstandig gaat zitten.
Zitten en eten
Daarnaast is er de ontwikkeling in de voeding. Aanvankelijk krijgt een baby alleen de borst of een fles. Dat is geen probleem, daarvoor kan het gemakkelijk in de armen liggen. Maar dat wordt uitgebreid naar fruithapje, groentehapje, e.d. waarvoor het handig is om het kindje meer rechtop te laten zitten. Geef de baby daarom in het begin te eten bij u op schoot zittend en met de rug tegen de buik. Het kindje kan dan goed het bord met eten zien en heeft een gemakkelijk steun tegen het lichaam aan, liefst niet helemaal rechtop. Na het eten kunt u hem/haar dan meteen weer op de grond laten liggen zodat hij/zij weer verder kan spelen, wat voor baby’s hetzelfde is als oefenen.
Wanneer zitten in kinderstoel?
Pas als het kind zelf actief de rug kan strekken in het zitten en dat ook even vol kan houden kunt u hem/haar ook, liefst eerst een korte tijd, in de kinderstoel zetten. Er zijn stoelverkleiners voor de kinderstoel waar de rug van een kindje meer gesteund wordt. Houd het in het begin echt alleen functioneel, zolang u bezig bent met eten geven.
Gevaar van te vroeg zitten
- dat de rug inzakt en dat uw kindje later niet meer goed een gemakkelijke, spontane, beweeglijke rechtophouding kan vinden, omdat er al een houdingsgewoonte is gevormd gebaseerd op spierzwakte.
- dat kinderen die te vroeg worden neergezet vaak niet meer gemakkelijk de route voor de verdere bewegingsontwikkeling vinden, zoals kruipen, gaan staan en lopen.
Dus uw kindje is pas echt zover als hij/zij ook zelfstandig kan gaan zitten om mee aan tafel te zitten met de familie. Dan is het houdingssysteem in de rompspieren voldoende ontwikkeld om rechtop op een stoel te zitten. Zelfstandig zitten noemen we als baby’s zelf van ruglig via buiklig tot zit komen of via kruiphouding naar zitten gaan. Zelfstandig zitten is dus niet als u uw kindje op de grond neerzet en het kan blijven zitten.
Ik hoop u zo voldoende informatie te hebben gegeven. Mocht u nog aanvullende vragen hebben specifiek met betrekking tot uw kind dan bent u van harte welkom om vrijblijvend contact op te nemen.
Hallo Tjistske,
Mijn baby is nu 9 maanden, maar kruipt nog niet, zit dus ook niet maar hij tijgert wel. Moet ik me zorgen maken en hoe kan ik mijn kindje verder ondersteunen hierbij? Of komt dit allemaal vanzelf? En moet ik hem liever gewoon zijn eigen gang laten gaan totdat hij zelf nieuwe ontwikkelingen ondekt?
Heel erg bedankt.
Nakhiel
Hallo Nakhiel,
Op zich is het zo dat als je zoontje tijgert hij ook het kruipen wel zal vinden. Zorgen maken hoeft dus niet. Rond 9 maanden is een heel normale tijd om te gaan kruipen. Dus het is ook niet echt laat als hij het nu nog niet doet. Dus het is fijn om te zien dat hij gewoon al overal kan komen waar hij wil. Dat is een heel belangrijke stap in de ontwikkeling! het helpt hem in zijn gevoel van eigenwaarde, zelfstandigheid en ruimtelijke oriëntatie.
Maar je kunt zeker ondersteunen in de richting van het kruipen. Wat je zoontje nodig heeft is het ontdekken van de knieën en dat je daarmee op de vloer kunt drukken en afzetten. Dus leg dingen in de kamer met speelgoed erop wat hem uitdaagt hogerop te reiken, bijv. een omgekeerde afwasteil, een niet al te hoge verpakkingsdoos, ed. Dan heeft hij zijn beentjes erbij nodig en zal hij al gauw zich op de knieën omhoog drukken. Ook obstructies in de kamer om overheen te tijgeren daagt uit om meer de knieën te gebruiken, jouw eigen benen of kussen op de vloer.
Verder kan je hem dwars over je bovenbeen leggen met iets te spelen voor zich, terwijl jij zijn benen buigt en de knieën de grond laat voelen. Je kun dan met je handen de knieën net iets meer gewicht op de vloer geven, zodat hij van binnen gaat merken dat hij nog andere dingen met knieën kan, nl. steun nemen op de vloer.
Veel succes! Maar misschien kruipt hij inmiddels al! Ook dan zijn deze tips nog steeds goed toe te passen.
Laat het even horen als het lukt en ook als je nog vragen hebt.
Kijk eventueel ook voor tips en spelletjes om het kruipen te stimuleren op de volgende pagina: https://new.kijkopontwikkeling.nl/tips/kruipen-stimuleren-baby/
Mag een baby dan eigenlijk wel op schoot of op je been zitten? Of is dat dan ook slecht voor haar?
Hallo Marieke,
Hoe oud is je kindje? Zeker tot 4 à 4,5 maanden zou ik een baby niet op schoot laten zitten, maar meer in je armen dragen. Of je neemt haar op je schoot terwijl jezelf onderuit zakt, zodat ze toch min of meer ligt. Eigenlijk is alles waarmee je de ontwikkeling van je kind versnelt niet wenselijk. Door de maxi-cosi waarin een kindje ook al wat hogerop is dan gewoon op de vloer liggend en/of door het rechtop te dragen in een draagzak of -doek is je kindje al heel erg verwend en gewend om goed om zich heen te kunnen kijken. Als dat zo is laten baby’s snel horen dat ze ontevreden zijn als ze plat liggen. En toch is dat de beste weg naar hoger op. Dan kunnen alle lichaamsonderdelen, zoals hersencellen, spierkracht, maar ook de samenwerking tussen de verschillende spieren onderling, ontwikkelen naar zitten en rechtop zijn toe. Dat heeft tijd nodig.
Hartelijke groet, Tjitske
Hallo,
Even een vraag mijn kleinzoon is nu 6 maandjes en mijn schoondochter ze hem sinds kort regelmatig in zijn kinderstoel en laat hem ook al recht op staan op schoot of op tafel hij wilt dat zegt ze ik zeg er niks van maar maak me wel zorgen omdat ik denk dat het niet goed is,hij heeft ook nooit in de box gelegen ze zetten hem regelmatig zittend op de bank ik denk dat het niet goed voor zijn ontwikkeling is
Een bezorgde oma
Beste oma,
Qua motorische ontwikkeling kun je het beste pas een baby laten zitten vanaf de periode 6 maanden mits hij / zij zelfstandig rechtop kan zitten, wanneer dat nog niet kan, dan is het inderdaad mogelijk nog te vroeg om hem in een kinderstoel of op de bank te laten zitten (als het te vroeg is, de spieren zijn nog onvoldoende sterk, zie je aan het scheef zitten met de rug en het hoofdje). Dan is het inderdaad beter, dat de spieren eerst nog sterker worden, bijv. zoals u aangeeft in de box op de buik leggen en zo al spelende de wereld ontdekken, ten behoeve van het zelfstandig kunnen zitten. En natuurlijk ook op de rug laten spelen, heeft hij bijv. al met zijn handjes de voetjes vast gepakt ? Mocht hij al wel zelfstandig/ zonder steun goed kunnen zitten, dan lijkt het oké om hem in de kinderstoel of op de bank te laten zitten. Een kind te vroeg laten staan blijkt niet goed te zijn voor de heupen. Beter is de motorische ontwikkeling van buik- ruglig, kan hij al rollen ?, zitten en via het zitten zelf gaan staan. Ik denk dat het heel verstandig is dat u er als oma niks van zegt, maar ik begrijp uw zorgen. Wanneer u nog vragen heeft dan kunt u altijd contact met mij opnemen.
Beste Margriet,
Dank je voor je reactie,
Om nog even terug te komen over mijn kleinzoon zijn ontwikkeling je vraagt speelt hij al met zijn voetjes en kan hij al om rollen ik heb het nog niet gezien of gehoord dat hij dat kan want als ik er ben zit hij altijd op schoot of op de bank ik weet dat ze moeten oefenen op zijn buik van de fisio want hij heeft ook een plat achter hoofdje maar ze doen het af en toe want volgens mijn zoon en schoondochter vind hij het niet leuk en wat het zitten betreft als hij op de bank zit zit hij helemaal onderuit dat zie ik ook op de foto’s die ze me toe sturen. Maar ik hoop dat geen gevolgen heeft voor mijn kleinzoon en ik zal proberen om er niet al te veel op te letten, maar ik lig er soms wel wakker van
Groetjes een oma